Serwer pod Comarch Optima - proszę o poradę

0

Witam
Mój księgowy ( bardzo kreatywny człowiek w swojej specjalizacji ) poprosił mnie o wybranie u skonfigurowanie serwera pod Comarch OPTIMA dla 8-10 osób ( wraz z pracą zdalną i kopiami zapasowymi na zew. hosting ) w jego biurze rachunkowym. Ma facet do mnie jako takie zaufanie i nie sposób mi było mu odmówić, ale średnio się na tym znam, bo jestem zwykłym WP deve'm.

Proszę was o mniejszą lub większa pomoc w doborze serwera ( używany lub poleasingowe ) i ewentualnie dalszych krokach, bo chcę mu pomóc księgowemu z uwagi na podejście do klienta, a z kolei prócz WP coś się dokształcę :-)

3

Powinien się z tym zwrócić do swojego partnera a ty mu możesz co najwyżej poradzić czy to jest o, czy nie. Bez partnera i tak nie przeniesie kluczy itp.
Coś więcej może ci poradzić @AdamWox

3

@S4t: dziękuje za polecenie ❤

Ogólnie to nowa mocna maszyna nie ma dużego znaczenia. Jesteś ograniczony tym co potrafi Optima z SQL Serverem, a nie wiele potrafi, bo to dalej .NET Framework i dalej COM Objects i ActiveX. Mam prace zdalną i lokalną dla 20 użytkowników na maszynie z Xeon E2356G i 64GB RAM i muli, bo samych nagłówków dokumentów (tabela TraNag) jest 5 091 710. Trzeba co jakiś czas poprawiać indeksację na tabelach, bardzo długo ładuje szukajka dane - trzeba mądrze klikać, bo optima nie ma guzika filtruj tylko od razu szuka na OnChange().

Kolejny przykład gdzie danych jest "bardzo dużo" dla Optimy - 2x Xeon Silver 4116 i 24GB RAM, dokumentów 285 255 - nie wiem, czy tutaj winą jest Windows Server, czy to po prostu zostało źle zainstalowane, albo zmigrowane mędzy maszynami (ja tego nie robiłem), bo dwa Xeony i mulenie na takiej maszynie to już przesada. To, że RDP muli to pewnie sieć co też ma duże znaczenie przy pracy zdalnej.

Dla porównania, do tej pierwszej maszyny, to poprzedni sprzęt to był zwykły i7 9tej generacji, 32 GB RAM, dysk SSD NVMe i chodziło tak samo jak teraz na Xeonie... Uważam, że dobranie sprzętu to jest czysto indywidualny problem. Jeśli chodzi o biura rachunkowe to tutaj jest dużo baz. Niektóre małe, niektóre "duże", więc to obciążenie jest troszkę inne, może nawet mniejsze niż przy zwykłym handlu.

Wszystkie przykłady jakie podałem są ogarniane przez firmy, które mają bardzo dużo zleceń i bardzo dużo przekształceń - RO => WZ => FA/PA => Księgowość - mają bardzo dużo towarów, usług. Jedni handlują "sami", inni handlują na Allegro (pobieranie zamówień do Optimy przez e-sale od Comarchu).

Obie firmy mają mocne maszyny, a mimo to ja nie jestem zadowolony z ich pracy jeśli chodzi o Optimę. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. Kup "zwykłe" mocne PC i do ceny serwerowej podciągnij sobię marże 👌

0

@AdamWox: Poszukam w takim wypadku komponentów na owocowym sklepie, i9, jakąś płytę główną i dużo ramu, a w tom wypadku co z wersją Windowsa, RAID i backupami na serwer zewnętrzny?

1

Jeśli chodzi o pracę zdalną to Windows Server i musisz dokupić CALe dostępowe. Co do raid i backup to nie pomogę, bo raida nie używamy nigdzie, a kopie zapasowe robimy tylko bazy danych na Google'a autorskim narzędziem.

0
AdamWox napisał(a):

Jeśli chodzi o pracę zdalną to Windows Server i musisz dokupić CALe dostępowe. Co do raid i backup to nie pomogę, bo raida nie używamy nigdzie, a kopie zapasowe robimy tylko bazy danych na Google'a autorskim narzędziem.

Czy poniższy zestaw będzie OK dla postawienia tego serwera pod Optime?

PC i9

7

Kup "zwykłe" mocne PC i do ceny serwerowej podciągnij sobię marże

@AdamWox: z całym szacunkiem - nie pisz takich rzeczy :(
OK, jeśli chodzi o wydajność to może nie będzie różnicy (albo nawet taki i9 pochodzi lepiej, niż jakiś poleasingowy Ksenon), ALE...

Sprzęty serwerowe są przystosowane do pracy ciągłej, mają 2 zasilacze, mają RAID z hot-swap, mają wynalazki typu i-DRAC/iLO do zarządzania i monitorowania, masz pamięć ECC z korekcją błędów itp.. Zresztą - pisałem o tym jakiś czas temu w innym wątku - Serwer do SQL pod Comarch Optima - czy konieczny jest Xeon?

Całkiem fajnego poleasingowego Della można za jakieś 3-5k przytulić, do tego NOWE dyski i mamy temat zamknięty.
Odnośnie poleasingowych serwerów - mogę polecić http://delle.pl. Mają teraz przebudowę strony, więc mogą być problemy z wejściem na nią - dlatego poniżej masz dane kontaktowe. Możesz zadzwonić i pogadać, pomogą coś dobrać. OK, może nie są najtańsi, ale za to super poziom obsługi klienta, wsparcie i raczej nie musisz się obawiać, że firma zniknie, a Ty będziesz miał problem z gwarancją. Myślę, że dla Ciebie spokojnie R630 by wystarczył, można znaleźć coś tańszego, ale staraj się patrzeć przyszłościowo - żeby kilka lat pochodził, a nie kupić na teraz, a za 3 lata będziesz musiał szukać czegoś nowego. Sam od nich kupiłem parę używanych maszynek i polecam (a co do ceny - jak powiesz, że znalazłeś taki sam sprzęt na allegro w niższej cenie, to są duże szanse, że coś się utarguje).

I jeszcze taka uwaga - dobrze na takim serwerze postawić jakieś wirtualki, a nie po prostu postawić Windowsa i wrzucić na niego SQL. Wtedy backupujesz całe maszyny, więc w razie awarii sprzętowej - stawiasz jakąkolwiek maszynę, odtwarzasz wirtualkę z backupu i po godzinie czy 2 możesz dalej pracować, niczego nie trzeba instalować itp. Plus, jak coś się stanie (padnie system, jakiś wirus, ktoś coś nagrzebie w ustawieniach albo bazie) to możesz przywrócić kopię z wczoraj. Do tego - jak już masz hypervisora to możesz postawić kilka maszyn wirtualnych - np. własny DNS, jakieś RDP dla pracowników zdalnych itp. - na razie może to się nie przyda, ale masz możliwość w przyszłości. Jeśli klient uzna, że chce wdrożyć jakąś inną usługę, albo np. równolegle do Optimy pojawi się konieczność korzystania z innego systemu, to nie musisz wsadzać nowego fizycznego komputera do serwerowni, tylko stawiasz nową wirtualkę, instalujesz inny system z innym ERP i jechane.

screenshot-20230829095211.png

2

Wypowiadam się na podstawie jakiegoś doświadczenia, a przy Comarchu pracuje już ponad 6 lat. Biuro rachunkowe na 8-10 pracowników to nie jest jakaś korporacja, że musi mieć szafę w piwnicy z serwerami na 15 dysków w RAID'dzie i chmurami na kopie zapasowe. Wyrażam swoją opinie na temat tego właśnie doświadczenia i mieliśmy nie raz postawionego zwykłego PC jako "serwer" do Optimy i to działało. Ba... Powiem lepiej, niektóre "sklepiki" miały dwa komputery, na których kasowali ludzi i jeden działał jako centrala/serwer i też szło - jakiś i5 na 4 rdzeniach, 8GB RAM + SSD na SATA III.

Nigdy nie miałem problemów z RAMem. Może raz, czy dwa, w ciągu tych 6 lat, z dyskiem. Czy to kwestia szczęścia? Może. Co w dalszym ciągu utwierdza mnie w mojej opinii. Co do pracy ciągłej serwera to to też można ogarnąć zwykłym PC - w harmonogramie zadań w Windows zrobić wpis na restart komputera/serwera co niedziele rano i "praca ciągła" będzie tylko na tydzień. Zrobić sobie jakiś system powiadomień, że Komputer1 w Biurze Rachunkowym ABC uruchomił się ponownie. i koszty są żadne, a już na pewno mniejsze niż pełnoprawny serwer.

Tematem rozmowy jest wydajność Optimy, a smaczki jakie dają dedykowane serwery już są po stronie wdrożeniowca. Ostatnio mój były szef się chwalił, że kupił do jednego klienta super pro elo maszyna i te 5 milionów dokumentów będzie chodzić na pstryknięcie palca 😂. Powiedziałem bez zastanowienia - "Nie, nie będzie, bo dla Optimy to nie ma znaczenia" - i tak właśnie jest (pierwsza maszyna co pisałem wyżej). I to jest ten temat, który żeśmy omawiali w wiadomości prywatnej. Rozmowa na temat maszyny była w styczniu 2021 i do zmiany na serwerówkę doszło miesiąc temu. Ten pecet tam chodził 2 lata nonstop 😅 i teraz nie widać różnicy, bo dalej długo szuka i wczytuje wszystkie listy, nawet bezpośrednio na serwerze.

Może i Optima jest dobrze napisana w kwestii SQLa, może faktycznie te smaczki są wykorzystane. Może to DevExpress tak muli. Owszem na Management Studio też długo robi zapytanie, ale krócej niż w Optimie (to samo zapytanie, 1:1), bo może nie ma tego całego renderowania grida DevExpressowego.

Wiem jedno:

  1. Xeon nic nie da,
  2. ECC nie ma wpływu na Optimę, to bardziej zabezpieczenie,
  3. Ilość RAMu może mieć wpływ na sam SQL Server,
  4. Dyski w serwerach nie są szybsze w porównaniu z NVMe,
  5. Jak jest dobra wentylacja to PC może chodzić cały czas miesiącami ✌️

Ostateczna decyzja i tak należy do OP i to on musi na podstawie naszej rozmowy wyciągnąć wnioski, bo obaj mamy swoje racje. Dlatego napisałem - Uważam, że dobranie sprzętu to jest czysto indywidualny problem 👌

3

Nigdy nie miałem problemów z RAMem. Może raz, czy dwa, w ciągu tych 6 lat, z dyskiem. Czy to kwestia szczęścia? Może

Ok, ale nadal - nie zgadzam się. To, że się nie zepsuło (i statystycznie - pewnie jakby @protechspzoo kupił zwykłego PC z jednym dyskiem na system to też to nie klęknie) nie oznacza, że nie powinniśmy o tym myśleć. Po to właśnie jest RAID, żeby się zabezpieczyć. Bo jak w domowym PC dysk siądzie to najwyżej musisz zainstalować Windowsa i gry od nowa i może stracisz zdjęcia z urodzin cioci Jadzi oraz wypadu nad morze z 2018. A jak w firmie to walnie to masz przestój, który powoduje realne straty. A logika na zasadzie dotychczas nic się nie stało, widać mam szczęście jest podobna do po co prezerwatywy, na każdej imprezie uprawiam seks z losową naćpaną dziewczyną i jeszcze nie złapałem grzyba. OK, ciesz się, że póki co nic się nie stało, ale nie buduj złudnego poczucia bezpieczeństwa na takim założeniu, że powinno byc OK - bo kiedyś się zdziwisz.

Co do wydajności - mówiłem, że tutaj może się nawet okazać, że jakiś nowy procek pokona Xeona sprzed kilku lat. Ale nie o to tutaj chodzi, tylko głównie o niezawodność. Ja bym nie postawił całej firmy na zwykłym PC. No i kwestia RAM (to akurat ma związek z wydajnością) - podana powyżej płyta może obsłużyć 256G, więc to jest OK, ale często domowe/desktopowe mają o wiele niżej postawiony limit, a do serwera wsadzisz kilkaset GB - a to już ma wpływ na realne działanie SQL, który bardzo lubi zapychać RAM i tam sobie siedzieć.

Tematem rozmowy jest wydajność Optimy, a smaczki jakie dają dedykowane serwery już są po stronie wdrożeniowca

Nie zgadzam się. Autor wątku zaznaczył, że się na tym kiepsko zna, więc moim zdaniem klauzula sumienia nakazuje naświetlić temat szerzej, a nie skupić się jedynie na wydajności. Bo, jak napisałem, to tylko jeden z elementów. Co z tego, że będzie miał wydajny PC, który siądzie i potem będzie panika i szybki reinstal systemu? Albo wszystko na jedynym dysku, który w razie awarii wywala pracę w całej firmie na kilka godzin (wersja baardzo optymalna).

2

@protechspzoo: Kup serwer tak jak sugeruje @cerrato i nie baw się w PC.

PS.
Jak już kupisz, wdrożysz i wszyscy w ciągu dnia będą pracować, zrób screena z Menadżera Zadań, z zakładki Wydajność i wrzuć tutaj. Ja twierdzę, że ten serwer będzie spał, ale klauzula sumienia ✌️

4

Ja bym poszedł do tego inaczej.
Masz już informacje co może się przydać co nie.
Określ przede wszystkim z klientem:

  • ile czasu na miesiąc/rok serwer może być niedostępny.
  • określ z klientem budżet
  • wymyśl politykę backup, dostępności na bazie tego co klient ma i czego oczekuje.

Chcesz inwestować w i9 a nie piszesz nic o np. UPSie. Być może klient już ma, ale może warto 1000zl przeznaczyć na UPS a kupić jakiś tańszy procek.

Jakie licencje i na co ma klient. Optimę @AdamWox chyba można też postawić na Windows PRO i odpadają CALe na RDP?

Na ile lat klient przewiduje tą inwestycję? Jak na 2 to masz nawet gwarancję na podzespoły z blaszaka. Jak na 5 no to już wiesz, musisz rozważyć na ile masz ryzyko, że płyta z blaszaka, chodząca 24/7 bez czyszczenia z kurzu wytrzyma takie 5 lat użytkowania.

Ja zawsze polecenia jednak serwer do zastosowań serwerowych. I nie chodzi o szybkość tylko o klasę sprzętu i jego budowę od strony elektronicznej.

0
AdamWox napisał(a):

@protechspzoo: Kup serwer tak jak sugeruje @cerrato i nie baw się w PC.

PS.
Jak już kupisz, wdrożysz i wszyscy w ciągu dnia będą pracować, zrób screena z Menadżera Zadań, z zakładki Wydajność i wrzuć tutaj. Ja twierdzę, że ten serwer będzie spał, ale klauzula sumienia ✌️

Fakt nowy PC z powyższymi podzespołami wychodzi jak by "drogo", ale znalazłem jeszcze takie oferty na sklepie DELL24 które może będą OK? Tylko który wybrać, aby wydajnościowo był podobny do Dell PowerEdge R630

2

Jest już jakaś szafa rackowa tam? Jeśli nie, szukaj Towera. Do Tower też jak coś dołożysz jakieś karty rozszerzeń typu miejsce na dysk NGFF, co ciężko będzie osiągnąć w rack 1-2U

1

jest już jakaś szafa rackowa tam?

A jak nie ma to można zawsze, przy okazji "robienia serwerów porządnie) jakąś wstawić albo powiesić. Do niej switch rackowy, UPS rackowy, serwer i nagle wszystko zacznie wyglądać profesjonalnie :)

0

Podsumowując zakres mojego zaangażowania w "projekt":

  • Pan od Comarch Optima ustawi sam program

  • Wybrać i kupić serwer > najlepiej Tower

  • Zakupić UPS

  • Zakupić Windows + CALe (dziękuje za info)

  • Zakupić program do wykonywania backupu (Aomei Backuper?) oraz ustawić aby wykonywał backup codzień + backup na zewnętrzny nośnik/nas

  • Umożliwić prace zdalną

  • Zakupić + ustawić VPN

  • Czy o czymś zapomniałem????

Księgowy po rozmowie i tak weźmie leasing na wszystko więc zdaje sobie sprawę z kosztów zapewne

2

Wybrać i kupić serwer > najlepiej Tower

Ja bym się jednak skłaniał ku szafie, serwer rack, UPS rack, switch, router i wszystko tam wsadzić

akupić program do wykonywania backupu (Aomei Backuper?) oraz ustawić aby wykonywał backup codzień + backup na zewnętrzny nośnik/nas

Polecam postawić wirtualki i backupować całe maszyny. Jak mówiłem - jeśli robisz kopię samej bazy/plików, to w razie awarii musisz postawić system gdzieś indziej, zainstalować usługi (serwer Optima,SQL, sterowniki, aktualizacje Windowsa itp) a dopiero potem przywrócić dane z backupu.
Jak masz wirtualki to przywracasz już cała maszynę.
Możesz pójść w komercyjnego vmWare i do tego https://www.veeam.com/vmware-esx-backup.html.
Albo wersja darmowa - Proxmox https://www.proxmox.com/en/proxmox-virtual-environment/overview i do tego masz także za free Backup server - https://www.proxmox.com/en/proxmox-backup-server/overview

0

Czy jakiś tower z tego LINKu jest lepszy od Dell PowerEdge R630 ? Waszym okiem (ram mogę dokupić)

1

śledzę z zainteresowaniem dyskusję i dorzucę parę uwag od siebie. Rozumiem propozycje oszczędnego zakupu, biura rachunkowe to nie banki czy spółki Skarbu Państwa, ale:
Byłem kiedyś świadkiem ogromnej awantury w eleganckim salonie na K w centrum handlowym, jaką urządził szef firmy. Informatyk kupił mu nowego PC-ta, zrobił z niego serwer programu sprzedaży.
Padła płyta, backupu aktualnego nie ma, komputer plombowany, salon do naprawy odeśle do centrali, nie zgadza się na zerwanie plomby, żeby informatyk wyjął dysk z bazą.
Salon co najwyżej może przyspieszyć naprawę o kilka dni. Sprzedaż stoi, boss się pieni (łącznie wydałem u was ok. 80k a wy...), nie chodzi mu o termin tylko o tę plombę.
Pytanie do osób, które proponują używane komputery.

Możecie się dogadać z klientem, że zakup detaliczny w ostatecznym rachunku i tak bardziej mu się opłaca np. w razie mało prawdopodobnej awarii kupić tę płytę niż płacić za polisę serwisową?
Klient będzie o tym pamiętał po 1 roku? To trochę tak, jak z zakupami, doradzacie coś taniego w sklepie internetowym a klient mówi a gdzie rabat, bo my, prestiżowy klient, zawsze u dostawców mamy rabat.

Inne pytanie.
Zdalny dostęp. Dawno temu zamiast licencji na zdalny pulpit można było kupić np. dużo tańszy Thinstuff i zrobić serwer zdalnego dostępu nawet ze zwykłego windowsa XP.
Czy spotykacie się z tym? Strona jest ale nie wygląda na aktualizowaną.
Pamiętam, że MS uściślił też licencje, wersje desktop są do pracy dla 1-go usera, a RDP to nie jest licencja na ich klienta zdalnego dostępu, tylko na korzystanie z serwera, nie ważne jakim programem.

0

Czy o czymś zapomniałem????

Jeszcze decyzja czy terminal licencjonujesz per user czy per device. Bo to trzeba odpowiednio kupić.

0
Panczo napisał(a):

Czy o czymś zapomniałem????

Jeszcze decyzja czy terminal licencjonujesz per user czy per device. Bo to trzeba odpowiednio kupić.

do essentials również trzeba dokupić licencje terminalowe

Znasz może temat dokładniej?
Ja chyba się pospieszyłem z tą sugestią co do essentials, bo na stronach MS wyczytałem, że do essentials nie ma RDP (za wyj. tych dwóch), nie można dokupić licencji.
Z drugiej strony Essentials 2022 to ta sama instalka co Standard, więc są sugestie, że funkcjonalność ta sama, tyle, że bez CALi.

0

Tak jeszcze w temacie licencji na Windowsa - wbrew temu, co głosi M$, możesz kupić używkę i wyjdzie to znacznie taniej. I jest to w pełni legalne. Pisałem o tym jakiś czas temu na forum:

Windows serever na zwykłym PC
Windows 10 Home -> Pro
Windows serever na zwykłym PC

1

Czy o czymś zapomniałem???

A to musi być u klienta pod biurkiem? Czy może być w cloudzie?

Jako, że pod spodem masz bazę danych, to podstawowym pytaniem będzie jak długo klient może nie mieć dostępu do danych (czas usuwania awarii) i czy może jakieś dane utracić.
Co w przypadku gdy budynek spłonie/zostanie zalany? Gdzie te backupy trzymać?

Oprócz backupów, to pod bazę wskazane byłoby sensowne ogarnięcie systemu dyskowego.

  • pod logi transakcyjne RAID 1+0
  • pod dane RAID5 albo 6

Przy wyborze serwera warto by zwrócić uwagę na to jaki kontroler RAIDu będziesz miał (ile dysków i po jakich interfejsach). Doprecyzować czy chcesz mieć failover na poziomie kontrolerów.
Np. zdechnie Ci kontroler i serwer leży. Na poczekaniu musisz skombinować identyczny, ile potrwa taki downtime? A może lepiej trzymać identyczny zapasowy serwer?

Dodatkowo możesz mieć failover na poziomie kontrolerów (2 osobne kontrolery) i albo podzielić dyski na 2 grupy (grupA do kontrolerA, grupaB do kontrolerB) albo iść w dyski typu dual port
(wówczas jeden dysk możesz podłączyć do 2 kontrolerów).

1

Znasz może temat dokładniej?

To trzeba rozważyć, bo liczba CALi jest pilnowana przez serwer trminali, na zasadzie kto pierwszy ten zabiera wolną licencję i przypisuje do siebie. I tu nie ma opcji aktywnych użytkowników w jednostce czasu.
Decyzja czy licencjonować urządzenie/użytkownik polega na tym co się bardziej opłaca. Nie da się mieszać rodzajów, albo user albo device.
Więc na przykład licencjonowanie na urządzenie będzie się np. opłacało, jeżeli masz np system 3 zmianowy i z jednej maszyny łaczy się 3 użytkowników (inny na każdej zmianie). W przypadku jeżeli dostęp ma być dla użytkownika, który łączy się z róćnych miejsc i komputerów, wtedy per user.
Trzeba przemyśleć, bo to nie jest option box w systemie tylko kupuje się odpowiednią licencją.

Ja chyba się pospieszyłem z tą sugestią co do essentials, bo na stronach MS wyczytałem, że do essentials nie ma RDP (za wyj. tych dwóch), nie można dokupić licencji.
Z drugiej strony Essentials 2022 to ta sama instalka co Standard, więc są sugestie, że funkcjonalność ta sama, tyle, że bez CALi.

Głowy sobie nie dam uciąć, ale wydaje mi się, że nie zainstalujesz serwera terminali na essentials. Z drugiej strony ograniczenie do jednego procesora może być problematyczne, Jak np. będziesz chciał zwiększyć RAM, czy potrzebował rdzeni bo jednak padnie decyzja, że aby odizolować użytkowników będzieśz chciał postawić virtualkę.

I to też jest do przemyślenia jak kupić OS, jeżeli np kupisz go w volume licenses to masz prawo go zainstalować i dodatkowo zwitualizować na 2 maszynach, w OEM nie można.

Nadmienię, że nie patrz na to jak obejść licencje, nie o to chodzi w tym sporcie.

0

Maszyna wybrana, sugerując się waszymi opiniami dokupię tylko RAM do DELL T150

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1