Bierzesz kostkę drozdzy, rozpuszczasz w 1/2l ciepłego mleka, z lyzka maki i 3-4 lyzkami cukru, odstawiasz w cieple miejsce na ok pól godziny. Po czym przesiewasz niecaly kilogram maki do miski, dodajesz jeszcze jakies 6-7 lyzek cukru, cukier waniliowy i do smaku możesz dodac aromat np pomarańczowy, cytrynowy. Międzyczasie rozpuszczasz 1/4 kostki masla. Do miski wlewasz mleko z drożdżami, wyrabiasz, dodajesz cale jajko i jeszcze 2 zoltka, wszystko zagniatasz, na koniec wlewadz maslo i możesz dosypać maki. Po dokładnym zarobieniu wlewasz masę do foremki, jednej dużej, lub dwóch mniejszych. Odstawiasz ponownie do wyrośnięcia na ok pól godziny. Międzyczasie robisz kruszonke z masla maki i cukru. Kiedy ciasto wyrośnie możesz posypać owocami po wierzchu lub sama kruszonka.
Ps to moja odpowiedz na lakonicznego posta, a ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi;)