Dylemat czy warto..... :(

0

Witam.
na początku napiszę, że nie jest to hmmmm "prowokacja".
Chodzi o to, że zastanawiam się nad zmianą języka programowania. Do tej pory używałem Delphi do większości projektów (bo szybko,bo najlepiej znam itd.)
czasami c# i na androida java. Trafiło się też, że "popełniłem" jakieś drobiazgi w delphi jako aplikacje webowe - dramat ale działa od kilku lat bez problemów.
Projekty głównie związane z obsługą firm (sprzedaż, pos-y, analizy, jakieś systemy do integracji, systemy do produkcji itd). Generalnie większość związana z bazami danych (firebird, oracle, mssql)
Czy warto przy nowych projektach dalej tworzyć w delphi ?? Czy może lepszym rozwiązaniem będzie np Python czy PHP lub c# ??
Proszę o jakieś konstruktywne uwagi.

0

Podstawowe (i chyba jedyne sensowne) pytanie - czy to, że piszesz desktopowe apki w Delphi w jakikolwiek sposób Cię ogranicza?
Olać "prestiż" prawdziwego fachowca, który musi pisać w C. Pytanie - czy coś Cię ominęło, miałeś z czymś problemy, nie mogłeś czegoś zrobić (z powodu języka/środowiska, a nie braku własnych umiejętności)?

0

Integracja Delphi z wszystkimi nowoczesnymi nurtami (bazy NoSQL, cache, clustry, nowoczesne protokoły sieciowe, pierwszy z brzegu Jabber, cokolwiek) nie ma nic wspólnego. Ale ma kontrolkę protokołu Gopher, jeśli ktoś jeszcze kojarzy takie słowo.
Kod kompilowany się (w miarę) integruje z własnym C++ który ułomnie trzyma standardy. De fakto nie skompiluje tego z czymś z "rasowego, wysokostandardowego C++" Zamknięte getto. Ich C++ nie linkuje się z C++ MS, ani żadnym inny,

Drivery, konektory to jakiś nowych rzeczy powstają w pospolitym ruszeniu, i sa słabo wytestowane, jak już inne 15 języków ma je zaimplementowane. Połączenie z Google Protobuf albo Apache Thrift to śmierć, płacz i łzy (walczyłem, za pół roku wyszła skutecznie poprawiająca poprawka). Wsparcie Delphi dla wielu bibliotek zostało wycofane (po co utrzymywać jakieś "alfy")

Firma dyskontuje BARDZO DROGIMI aktualizacjami dla tych nielicznych, którzy jeszcze pozostali.
Klikalna platforma lepsza jest w .NET (bo tam poszedł autor)

1

@AnyKtokolwiek: ale ja nie pytałem o listę rzeczy, których Delphi nie posiada (zresztą dla każdego z języków można by było taką listę stworzyć), tylko o to, czy i kiedy OP poczuł się ograniczony środowiskiem.
Poza tym zwróc uwagę, że w C++ albo innych językach większość z ciekawych funkcjonalności nie działa OOTB, tylko w oparciu o jakieś biblioteki czy wrappery. I tak samo do Delphi jest pełno dodatków, kompnentów, bibliotek itp.

1
cerrato napisał(a):

@AnyKtokolwiek: ale ja nie pytałem o listę rzeczy, których Delphi nie posiada (zresztą dla każdego z języków można by było taką listę stworzyć), tylko o to, czy i kiedy OP poczuł się ograniczony środowiskiem.
Poza tym zwróc uwagę, że w C++ albo innych językach większość z ciekawych funkcjonalności nie działa OOTB, tylko w oparciu o jakieś biblioteki czy wrappery. I tak samo do Delphi jest pełno dodatków, kompnentów, bibliotek itp.

które są albo do Deplhi 7, albo są sprzed czasów unikodu (polegli próbujący przeportować fakt, że już char<>byte, te biblioteki sa martwe, tylko nie ma aktu zgonu), albo kod nie tykany od 5-8 lat. A pomiędzy numerkami versji "breaking changes", tego ci nie napiszą, jest multum
Popracowałem nad zagadnieniem, bo byłem zainteresowany integracją. Kiszka.

Dlaczego developer-pasjonat ... biblioteki X ma sobie wypruwać flaki na nigdy mu nie zwrócące się bardzo drogie delphi, w kilku kolejnych wersjach, aby wytestwać od N do T aby zrobić dla społeczności jakiś plugin (taka była moja korespondencja z zespołem Apache Thrift "jak masz Delphi i rozumiesz, to zrób, jak nie masz to soory")

Mi nie musisz wierzyć: statystyka github

1

Warto dalej trzymać się Delphi w twoim przypadku. Tu nie czujesz się ograniczony, a jak przejdziesz na C#, to poczujesz się zagubiony i zdezorientowany. Rozumiesz, gdybyś od zawsze chlapał się tylko w wannie, nie czułbyś się ograniczony, nie czułbyś że wanna cię ogranicza, to co chcesz osiągnąć, osiągniesz. Ale jak potem wypłyniesz na morze, to możesz mieć problem. Dlatego uważam, że pytanie zadane przez @cerrato jest trafne - jeśli nie czujesz sie ograniczany, pozostań przy Delphi, a przejdziesz na nowsze technologie gdy poczujesz taką potrzebę, albo zostaniesz do tego zmuszony. Nie ma po co się spinać bez potrzeby - jedyne co osiągniesz, to przekonasz się że bardzo duża część twojej wiedzy i doświadczenia jest bezużyteczna.

0

Ja prawie 20 lat używam Delphi wiec z mojego punktu widzenia warto było kupić w 1999 roku ksiazke
https://helion.pl/ksiazki/delphi-4-vademecum-profesjonalisty-steve-teixeira-xavier-pacheco,vadel4.htm
bo sie przydało :)
Jakbym miał 20 lat mniej to teraz bym skupił się na c# bo tutaj widzę perspektywy ( czasami używam c# )
A co bedzei za 20 lat to nie wiem ? moze wszystko w JS ?

0
Adamek Adam napisał(a):

A co bedzei za 20 lat to nie wiem ? moze wszystko w JS ?

Do tego chyba zmierza świat. Najgorszy język, jaki powstał i wszystko będzie w nim napisane.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1