Uporządkowanie sekcji "Pomoc" 4programmers

0

Na naszym forum jest dostępna sekcja "Pomoc"; adres: Pomoc (PS. jest odnośnik w stopce). W zamierzeniu ma przedstawiać zwięzłe informacje o serwisie, koncie użytkownika, jak się poruszać na forum itp. (jak widać po informacjach).

Sekcja ta posiada odnośniki do 38 stron, w tym 6 stron "zbiorczych" i 32 stron "ze szczegółami" (mam nadzieję, że nie pomyliłem się w liczeniu). Niektóre z tych 38 stron istnieją (np. Kontakt), a inne nie (np. https://4programmers.net/Create/O_nas). Odnośniki do stron nieistniejących zawierają w adresach URL człon Create; dzięki niemu (jak się domyślam) Coyote przenosi nas (czyt. mnie) bezpośrednio do edycji danej strony. Przy tym zauważyłem, że stron istniejących nie da się edytować (czyt. ja nie mogę) – co odrobinę nieintuicyjne, skoro nieistniejące można tworzyć (czyt. ja mogę).

W związku z tym zastanawiają mnie następujące dwie kwestie:

  • Czy są plany na uzupełnienie nieistniejących stron w tej sekcji? Jeśli nie, to warto by usunąć odnośniki do nich.
  • Czy każdy użytkownik (tj. zwykły, jak ja) powinien mieć możliwość edycji stron w tej sekcji? Jeśli tak, to ja mogę spróbować powypełniać niektóre nieistniejące strony. Jeśli nie (a moim zdaniem nie powinien każdy), to też mogę spróbować (gdyby nikt inny np. nie miał czasu). :)

UPDATE: Znalazłem jeden wątek, który porusza temat tej sekcji: Artykuł rozszerzający pomoc - tabele w artykułach Jest w nim nawet odnośnik do pewnej treści, którą można by według autora zamieścić w sekcji "Pomoc"; ale raz, że treści pod tym odnośnikiem żadnej nie ma (może pod jakimś innym jest), a dwa, że nie ma też już dostępu do profilu autora.

1

Ta strona działa w ramach modułu wiki więc tak - każdy zarejestrowany może tam poprawić coś lub zmienić. Tak więc tak - zapraszam do współudziału w tworzeniu treści :)

0

A jeśli chodzi o możliwość edycji stron już istniejących? Niektóre, zgadzam się, rzeczywiście powinny być edytowane wyłącznie przez administrację – np. Kontakt Natomiast np. https://4programmers.net/Pomoc/Moje_konto/Reputacja ?


UPDATE: Drugie pytanie: co to jest "Strona macierzysta"? Na formularzu dodawania strony jest pole o tej nazwie; zawiera pole wyboru, w którym jest pełno pozycji; niestety, nie rozpoznaję za bardzo, skąd one są i czego dotyczą… Nawet jeśli nie muszę tego zmieniać, to ciekawi mnie. Czy te pozycje to np. treść (pozostałość treści?) poprzedniej wersji serwisu (przed forum)?


UPDATE2: Zająłem się pierwszą nieistniejącą stroną: "O nas". Myślę, że dobrze będzie, jeśli będzie zawierać sekcję "Historia serwisu". Ponieważ sam jestem stosunkowo młodym użytkownikiem, sam jej nie wypełnię; mógłby tę sekcję wypełnić ktoś, kto ma większy staż. Ty, @Adam Boduch, albo jeśli możesz, poproś kogoś, kto by mógł to zrobić. (Nie chciałbym tutaj wołać przypadkowych użytkowników sprzed 17 lat). — PS. Oczywiście jak ja już wstawię swoje zmiany. ;)


UPDATE3: Zmieniłem jednak plany; postanowiłem nie wypełniać strony "O nas". Za to wypełniłem "Ocena postów na forum" (tyle razy napisałem wyraz "łapka", co jeszcze nigdy w żadnym pojedynczym miejscu 4p). Tutaj wynik mojej pracy, można oceniać: Ocenianie wątków i postów


PS2. @Adam Boduch: wygląda na to, że są jakieś problemy z załączaniem plików.

0

Kontakt czy "Pomoc" należą do modułu Wiki. To jest to samo co dział Kompendium tak więc domyślnie można edytować i tworzyć strony, tak jak na wikipedii.

Strona macierzysta umożliwia po prostu tworzenie hierarchii stron (czyli np. A/B/C), z forum nie ma to nic wspólnego :)

0

@Adam Boduch: ale właśnie chciałem powiedzieć, że utworzonych już stron np. ja nie mogę edytować – chyba, że sam utworzyłem.


UPDATE: Pytanie: dziś @furious programming zmienił kilka znaków na stronie, którą utworzyłem. Nie został jednak dodany do współautorów (jestem wciąż tylko ja sam). Zastanawiam się, czy nie powinno być tak, że nawet zmieniając 1 znak zostanie dodany do współautorów?


UPDATE2: Hej, teraz odnośniki do nieistniejących stron są pomarańczowe! Dziękuję, @Adam Boduch; małe, a cieszy. :)


UPDATE3: Dodałem nową stronę – Akceptowanie postów. Jednak jest pewien problem – zmieniłem jej tytuł z tego, który miała na początku, i teraz nie ma do niej dostępu ani z poziomu strony listy wszystkich stron sekcji "Pomoc", ani z poziomu strony sekcji "Forum dyskusyjne" (tytuł umieszczony na tych stronach nie zmienił się automatycznie, a ja tych stron nie mogę edytować).

1

Jeżeli zmieniłeś tytuł strony a zarazem jej ścieżkę to musisz poprawić linki stron które do niej prowadzą. Zrobiłem to przed chwilą i jest ok. Widzę, że formularz edycji niektórych stron jest po prostu ukrywany dla niektórych osób. Tak jest w przypadku strony pomocy. Nadałem Ci jednak odpowiednie uprawnienie abyś widział przycisk edycji.

Niestety na ten moduł serwisu nie ma za bardzo pomysłu. Kilkukrotna próba reanimacji nie przyniosła skutku. Kod tam jest stary i pozbawiony testów stąd zapewne pełno błędów i niedopatrzeń na które możesz natrafić :/

1

OK, Adam, dziękuję za uprawnienie (czy rolę?); rozumiem, że taki wyjątek dla jednego użytkownika to kwestia nieelastycznego kodu (w ogólności nie lubię wyjątków, jeszcze mniej w przypadku, gdy mnie dotyczą).


UPDATE: Zmieniłem stronę nt. tagowania wątków (mam nadzieję, @Adam Boduch, że zachowałem wszystkie myśli, które umieściłeś w pierwotnej wersji).

3

Aktualizacja odnośnie zmian w artykułach Pomocy 4p: jestem na którymś etapie poprawiania. Nie ma wielkich zmian, ale małe są. Od założenia tego wątku dodałem kilka artykułów. Byłoby mi miło, gdyby dotychczasowi autorzy treści w Pomocy dali mi jakiś feedback odnośnie tego, jak wygląda obecnie Pomoc i moich planów. :) Dlatego przywołam:

@Adam Boduch @cerrato @furious programming @Patryk27 @msm @Demonical Monk @madmike @Marooned @Fistaszek @ŁF @lofix @Qyon @Thomashek @migajek @green in php @Kooba @Adamo @jarek265 @Szczawik @Dominium @SebaZ @twonek @Deti @Ktos @dodekam @Patyk @Mabakay

Jeśli kogoś pominąłem, przepraszam. Jeśli przekręciłem login, przepraszam. Robiłem to ręcznie. Wygląda na to, że niektórych kont już nie ma. Wypisywałem wszystkich bez patrzenia na to, czy ktoś edytował parę literówek, czy 99% strony.

Mam następujące pytania i plany odnośnie dalszych zmian w Pomocy:

  1. Planuję edytować istniejące treści i pisać nowe treści w taki sposób, jak np. artykuł dot. powiadomień. Jest tam na przykład sekcja "Pojęcia"; nie mam do niej wielkiego przekonania, nie jest najprzyjaźniejsza dla użytkownika, ale jest najlepszym rozwiązaniem, jakie potrafiłem wymyślić, żeby treść wszystkich artykułów Pomocy była jak najbardziej spójna i przejrzysta. W szczególności kładę nacisk na spójność wszystkich artykułów Pomocy względem siebie i w ramach danego artykułu w czterech obszarach: (1) podział na sekcje, (2) formatowanie, (3) styl (np. bezosobowe zwroty w stylu "aby zrobić A, należy nacisnąć B") i (4) terminologia.
  2. Planuję dodać artykuły, których jeszcze nie ma, ale do których są już linki. Nie wszystkie artykuły jednak potrafię sam napisać. Na przykład uważam, że lepiej by było, żeby artykuł nt. banowania napisała osoba, która ma możliwość banowania i to robi – administrator lub "zwykły" moderator.
  3. Wprowadziłem dziś podział artykułów na artykuły opisujące funkcjonalności oraz artykuły "typu FAQ". Czy jest dobry? Uważam, że dzięki niemu łatwiej można znaleźć poszczególne treści w Pomocy. Obecnie wprowadziłem go testowo – a więc niektóre starsze artykuły posiadają elementy dotyczące zarówno "funkcjonalności", jak i "FAQ" (w szczególności w sekcji Artykuły). Jeśli ten podział jest dobry, planuję poprzenosić niepasujące fragmenty takich artykułów zgodnie z tym podziałem albo do istniejących artykułów, albo do nowych.
  4. Nie jestem pewien, czy warto, by poszczególne sekcje miały oddzielne strony (strony Na początek , https://4programmers.net/Pomoc/Moje_konto itd.). Zawierają one jedynie linki, nic więcej. Może warto je pousuwać, żeby sekcja Pomoc była prostsza?
  5. Zastanowię się nad rozwojem sekcji "Mikroblogi" – na razie są tam linki tylko do dwóch artykułów.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, chętnie rozważę. :) Jeśli ktoś chce sam coś dodać lub zmienić (a ma uprawnienia) – też nie widzę specjalnych przeszkód; prosiłbym tylko o zachowanie spójności z istniejącymi artykułami w tych czterech obszarach, które wymieniłem wyżej (podział na sekcje, formatowanie, styl i terminologia).


PS Jeśli ktoś ma wątpliwości czy pytania odnośnie tego, co wyżej napisałem, nie wahajcie się pytać. Chciałbym być dobrze zrozumiany. :)

0

@Adam Boduch: czy tagi na forum powinienem potraktować tak samo jak tagi na mikroblogach i opisać je w jednym artykule, czy też zrobić dwa oddzielne artykuły w Pomocy?


PS Inaczej mówiąc, czy Twoją intencją jest, by był jeden system tagów, czy też dwa oddzielne – na mikroblogach i na forum?

1

Dążymy do ujednolicenia tagów :)

1

OK, to zrobię jeden artykuł.

0

Aktualizacja: Doszedłem do wniosku, że dobrze będzie jednak zrobić większe zmiany niż ostatnio pisałem. Więc plan jest taki:

  1. Zmieniam podsekcję "FAQ" w każdej sekcji na podsekcję "Popularne problemy".
  2. Zmieniam podsekcję "Funkcjonalności" w każdej sekcji tak, by podział treści między artykuły oraz nazewnictwo były ukierunkowane na to, co użytkownik chce osiągnąć. Obecnie jest, moim zdaniem, trochę treści zorientowanych na to, co użytkownik chce osiągnąć, a trochę na to, co może; misz-masz taki. Trochę to pewnie moja wina. W swoim pierwotnym kształcie "Pomoc", o ile ją pamiętam, była ukierunkowana więcej właśnie na to, co użytkownik chce osiągnąć.

Zobaczymy, co mi wyjdzie. Pilotażowo zrobię zmiany tylko w sekcji "Forum dyskusyjne" i zaktualizuję ten post, by wszyscy mogli ocenić.


UPDATE

Zgodnie z powyższymi słowami informuję, że w większości zmieniłem sekcję "Forum dyskusyjne".

Etykiety odnośników prowadzących do wszystkich artykułów są już takie, jak planowałem, tak samo ich kolejność oraz umieszczenie w odpowiedniej podsekcji ("Popularne problemy" lub "Funkcjonalności"); zamieszczam poniżej zrzut ekranu strony tej sekcji. W niektórych artykułach zmieniłem rozmieszczenie treści i nazewnictwo; będę teraz je powoli aktualizował zgodnie z nową formułą.

Strona główna "Pomocy" na razie nie jest zmieniona; zrobię to najpewniej dopiero po ukończeniu zmieniania wszystkich sekcji.

screenshot-20211010054937.png


UPDATE 2

Ci, którzy czytali "Pomoc" w ostatnich paru miesiącach, pewnie zauważyli, że zacząłem wyodrębniać w artykułach tzw. "pojęcia". Są to nazwy własne pewnych części 4p, na przykład "Widok mikroblogów" czy "Pasek narzędziowy"; albo są już obecne na 4p (jak "Pasek narzędziowy"), albo sam je wymyśliłem (jak "Widok mikroblogów"). By móc "pojęcia" definiować wygodnie dla czytelnika, wprowadziłem do niektórych artykułów osobną sekcję "Pojęcia". Wyróżniam kursywą wystąpienia "pojęć" poza tą sekcją.

Ostatecznie jednak uznałem, że wyodrębnianie "pojęć" do osobnej sekcji nie ma racji bytu w naszej "Pomocy": nikt ich nie będzie tu chcieć czytać. W związku z tym postanowiłem nie wyodrębniać już tej sekcji, a jej obecne wystąpienia usunąć. Pojęcia w nich opisane postaram się wpleść jakoś przejrzyście w tekst artykułów, wyróżniając pierwsze wystąpienie każdego pojęcia pogrubieniem. Zobaczymy, czy w ogóle się da. Wszystkie wystąpienia "pojęć", włącznie z tym pierwszym, pogrubionym, będą wyróżnione kursywą. Jeśli nie da się, może trzeba będzie tę sekcję jednak zostawić. Uważam, że ostatecznie w jakiś sposób porządkuje ona "Pomoc" – w porównaniu do sytuacji, gdyby jej nie było w ogóle.


UPDATE 3

Zmiana "Pomocy" według tej nowej formuły idzie pełną parą. Zaktualizowałem dziś stronę główną "Pomocy". Jest to mniej-więcej ostateczny kształt ogólnej organizacji "Pomocy" według nowej formuły. Jak zaznaczyłem wcześniej w tym wątku (w tym poście), ważna dla mnie jest spójność; mam nadzieję, że widać ją na stronie głównej Pomocy.

Trochę odrębną kwestią jest spójność artykułów i w ogóle edytowanie samych artykułów. Na razie w kilku miejscach (wielu?) umieściłem znaczniki TODO; mają one sygnalizować, że trzeba coś jeszcze zmienić w tamtym miejscu. Przy niektórych z nich doprecyzowałem, co jest do zmiany – uznałem, że nie ma sensu tego robić dla wszystkich. Jeśli przy danym znaczniku nie jest doprecyzowane, to ja wiem, co trzeba zmienić. Jeśli ktoś będzie potrzebować, bo sam chce coś zmienić, to niech napisze w tym wątku; dopiszę szczegóły przy tym TODO, gdzie będzie potrzeba. :)


UPDATE 4

Największą zmianą zgodnie z nową formułą jest usuwanie niektórych artykułów. Do tej pory usunąłem 4 artykuły; treści z nich są przeniesione do istniejących artykułów. Oczywiście artykuły zawsze można przywrócić; jeśli ktoś uzna, np. Ty, @Adam Boduch, że warto je przywrócić – OK. Moim zdaniem jednak treści w nich prezentowane nie pasują do nowej formuły "Pomocy" jako umieszczone w oddzielnych artykułach. Są to:

  • "Tagi na forum";
  • "Tagi na mikroblogach"
  • "Poprawianie już istniejących artykułów";
  • "Dodawanie załączników do artykułu".

UPDATE 5

Osobną kwestią od edycji innych sekcji jest edycja sekcji "Na początek" oraz "Praca".

Jeśli chodzi o sekcję "Praca" – nie chciałem do tej pory za bardzo tam ingerować z uwagi na jej znaczenie dla Serwisu (klienci biznesowi = pieniądze). Jednak coraz bardziej mi się wydaje, że dopasowanie tej sekcji do nowej formuły "Pomocy" może być na plus dla niej i dla całej "Pomocy". Przez "dopasowanie" rozumiem także dopasowanie poszczególnych artykułów. Tak więc, @Adam Boduch , porównaj obecny kształt "Pomocy" i styl artykułów; jeśli nie masz nic przeciwko, dopasuję i tę sekcję.

Jeśli chodzi o sekcję "Na początek" – wciąż nie widzę jej w nowej formule "Pomocy". W tej sekcji są opisane aspekty Serwisu niepowiązane ze sobą, w przeciwieństwie do innych sekcji. Moim zdaniem może ona zostać, jaka jest. Jeśli, @Adam Boduch, masz jakiś pomysł co do jakiejś jej zmiany, chętnie poznam.


UPDATE 6

@Adam Boduch , jeszcze co do sekcji "Praca". Myślę o tym, że na stronie tej sekcji (czyli na tej stronie) napisałeś to, co ja przewiduję w nowej formule "Pomocy" umieszczać raczej w artykułach (= stronach) niepowiązanych z sekcjami.

Nie jest to spójne. Mógłbym zmienić tę kwestię w nowej formule "Pomocy" i wszystkie pozostałe strony sekcji pozmieniać zgodnie ze stroną sekcji "Praca". Albo odwrotnie – zmienić tylko stronę sekcji "Praca" zgodnie ze stronami innych sekcji.

Ale czy warto? Czy masz jakieś przewidywania co do liczby wizyt użytkowników na stronach sekcji? Moim zdaniem nie są (= nie będą) one odwiedzane – po prostu dlatego, że nie ma na niej nic innego, niż jest na stronie głównej "Pomocy". Jeśli masz jakiś pomysł, jak to uspójnić, chętnie poznam. Jeśli masz zdanie, że nie warto żadnych stron sekcji zmieniać, OK (ja uważam, że warto – w sensie pozytywnym, nie chcę nic wymuszać).

0

@Adam Boduch: pomijając na razie pytania, które zamieściłem wyżej, miałbym kilka konkretnych pytań do Ciebie odnośnie niektórych kwestii poruszanych w "Pomocy". Na razie w miejscach, w których informacje dotyczące tych kwestii powinny być, wpisałem tekst "TODO". Jeśli napisałem coś niezrozumiale, pytaj. I tak, pierwsza tura:

Bany

  1. Czy w momencie zbanowania użytkownik otrzymuje wiadomość na e-mail?
  2. Czy w momencie zbanowania użytkownik otrzymuje powiadomienie na 4p (dostępne po zakończeniu okresu zbanowania)?
  3. Co się dzieje, jeśli użytkownik zostanie zbanowany, podczas gdy jest zalogowany? Czy dostaje o tym informację od razu, czy też dopiero przy próbie "zrobienia czegoś" w serwisie?

Tzw. "Wizyty"

W widoku konta, w panelu podsumowania konta, w zakładce "Start", w polu z ikoną oka użytkownik widzi tzw. "liczbę wizyt" (ten tekst jest wyświetlony w tooltipie po najechaniu kursorem na to pole). Tak to wygląda przykładowo:

screenshot-20220118153328.png

Określenie "liczba wizyt" widnieje też w widoku profilu, w panelu profilu, w polu z ikoną wyjścia ewakuacyjnego.

  1. Co dokładnie oznaczają te "wizyty" – logowania czy może jakaś inna aktywność na 4p?
  2. Czy usunięcie lub nieusuwanie ciasteczek odgrywa jakąś rolę przy określaniu tej liczby?

Panel "Statystyki moich postów"

W widoku konta jest panel "Statystyki moich postów". Tak to wygląda:

screenshot-20220118185107.png

Domyślam się, że zawiera on listę takich kategorii forum, że użytkownik utworzył co najmniej jeden post w jakimkolwiek wątku każdej z nich. Czy poprawnie?

Data

W widoku konta, w panelu podstawowej konfiguracji konta, w zakładce "Podstawowe informacje" użytkownik może ustawić format daty. Tak to wygląda przykładowo:

screenshot-20220118190917.png

Jakich miejsc 4p to dotyczy – forum, mikroblogów, ofert pracy, Kompendium?

Emotikony

W widoku ustawień konta, w panelu podstawowej konfiguracji konta, w zakładce "Podstawowe informacje" użytkownik może ustawić, czy wyświetlać emotikony. Tak to wygląda przykładowo:

screenshot-20220118191103.png

Jakich miejsc 4p to dotyczy – forum, mikroblogów, ofert pracy, Kompendium?

"Dostęp do Serwisu"

W widoku ustawień konta, w panelu ustawień bezpieczeństwa konta, w polu "Dostęp z adresów IP" jest napisane:

Możesz zabezpieczyć dostęp do swojego konta, podając adresy IP, z jakich będzie możliwy do niego dostęp. Znak gwiazdki (*) zastępuje cały zakres danych.

Czy "dostęp" == "logowanie"?

Tokeny API

W widoku ustawień konta jest zakładka "Tokeny API". Jak dokładnie działają te tokeny?

Aktywności zmieniające reputację

W widoku profilu, w zakładce "Reputacja", po prawej stronie użytkownik może przeglądać listę aktywności, które zmieniły jego reputację. Czy gdybym przewijał odpowiednio długo, to dojdę do zdarzeń z dnia założenia konta, czy też lista przestaje ładować się po upływie np. roku czy dwóch lat?

Diagram postów

W widoku profilu, w zakładce "Statystyki postów" użytkownik widzi diagram obrazujący procentowy rozkład liczby swoich postów. Czy ten diagram uwzględnia pierwsze posty wątków? Chodzi mi o to, że czasem pierwszy post może być utożsamiany z wątkiem; np. głosowanie na pierwszy post to głosowanie na cały wątek. Tak więc ten diagram mógłby zarówno wykluczać pierwsze posty wątków, jak i włączać je; stąd nie jestem pewien.

Liczba postów

W widoku profilu, w zakładce "Statystyki postów" użytkownik widzi liczbę swoich postów. Mam podobną wątpliwość co w przypadku diagramu postów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1