Uporządkowanie danych

0

Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy mogę sobie uporządkować dane rozbijając html na części tzn.
plik matka.html:
tutaj w skrócie

<html>
<head><style></style></head>
<body>
<div></div>
<div>W TYM MIEJSCU CHCIAŁBYM DAĆ ODNOŚNIK ZEWNĘTRZNY Z DANYMI (plik-dane.html)</div>
</body>
</html>

plik-dane.html:

<table><tr><td>TREŚĆ</td></tr>

w js da się odnieść do innego pliku, ciekawy jestem czy treści html da się rozdzielić podobnie

0

Zazwyczaj używa się do tego PHP:

require_once 'header.php'; // zaciągnięcie zawartości pliku header.php np. HTML
print $content;
require_once 'footer.php'; // analogicznie zaciągnięcie zawartości pliku footer.php 

w czystym HTMLu raczej nie ma takich opcji (z tego co pamiętam)

0
hapertown napisał(a):

Zazwyczaj używa się do tego PHP:

require_once 'header.php'; // zaciągnięcie zawartości pliku header.php np. HTML
print $content;
require_once 'footer.php'; // analogicznie zaciągnięcie zawartości pliku footer.php 

w czystym HTMLu raczej nie ma takich opcji (z tego co pamiętam)

Hmm wygląda na to o co mi chodzi. czym się różni header od footer? rozszerzenie musi być php? mogę zaciągnąć html? w którym miejscu mogę dać odnośnik? co oznacza print $content i czy plik header,php musi zawierać jakiś kod przed danymi?

0

To tylko przykład był. Ogólnie to jest pisane w PHP a nie czystym HTML.
HTML to nie język programowania tylko język znaczników - w czystym HTMLu nie możesz robić prawie nic oprócz konstruowania treści.

To co chcesz osiągnąć musi implementować jakiś język, który pozwala Ci na manipulowanie zasobami. Najprościej w połączeniu z HTML byłoby to zrobić via PHP.
Widzę, że PHP ogólnie nie ogarniasz więc nie będę kodu tłumaczył - looknij sobie: http://webmaster.helion.pl/index.php/kurs-php

0
hapertown napisał(a):

To tylko przykład był. Ogólnie to jest pisane w PHP a nie czystym HTML.
HTML to nie język programowania tylko język znaczników - w czystym HTMLu nie możesz robić prawie nic oprócz konstruowania treści.

To co chcesz osiągnąć musi implementować jakiś język, który pozwala Ci na manipulowanie zasobami. Najprościej w połączeniu z HTML byłoby to zrobić via PHP.
Widzę, że PHP ogólnie nie ogarniasz więc nie będę kodu tłumaczył - looknij sobie: http://webmaster.helion.pl/index.php/kurs-php

OK dzięki, przerobię sobie kurs a przetłumaczyć kod możesz (będę miał gdzie wrócić jak już się doszkolę). Dzięki jeszcze raz

0

Przestudiuj:
https://github.com/rorduno/master-page-php/tree/master/master-page-php

W skrócie chodzi o to, że w pliku header.php masz 'część górną` strony, czyli Doctype blablabla..
Natomiast w footer.php masz dolną część strony, czyli skrypty i zamykające znaczniki.

I teraz każdy plik, który tworzysz (nowy, czyli jakby nową stronę), to ładujesz header i footer jak w przykładzie powyżej i masz już gotowy szkielet bez dublowania kodu.
Następnie poprzez print $content wyświetlasz docelowo to co chcesz na danej stronie załadować ($content to treść strony wygenerowana np. przez jakąś funkcję i dorzucona do tej zmiennej).

Jak przeczytasz kurs PHP to zrozumiesz...

0
hapertown napisał(a):

Przestudiuj:
https://github.com/rorduno/master-page-php/tree/master/master-page-php

W skrócie chodzi o to, że w pliku header.php masz 'część górną` strony, czyli Doctype blablabla..
Natomiast w footer.php masz dolną część strony, czyli skrypty i zamykające znaczniki.

I teraz każdy plik, który tworzysz (nowy, czyli jakby nową stronę), to ładujesz header i footer jak w przykładzie powyżej i masz już gotowy szkielet bez dublowania kodu.
Następnie poprzez print $content wyświetlasz docelowo to co chcesz na danej stronie załadować ($content to treść strony wygenerowana np. przez jakąś funkcję i dorzucona do tej zmiennej).

Jak przeczytasz kurs PHP to zrozumiesz...

Dzięki wielkie, przeczytałem pierwsze rozdziały i już wiem o co Ci chodzi. Pomogło i o to chodziło!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1