Od czego zacząć - jaka biblioteka

Odpowiedz Nowy wątek
2010-08-17 15:52

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

Witam z racji ,że rok szkolny zbliża się dużymi krokami chciałem zasięgnąć pewnej porady.Starsi koledzy podpowiedzieli mi ,że z takiego przedmiotu jak programowanie w języku c++ aby uzyskać jakąś lepszą ocenkę(np piątke:P) trzeba będzie zaprogramować w okienkach z użyciem jakiejś biblioteki wybrany problem algorytmiczny(lub w jednym ze środowisk Visual albo Builder).Zacząłem coś czytać Winapi.Nie wiem czego się czepić co było by w porządku na początek.Moglibyście mi coś poradzić??

Pozostało 580 znaków

2010-08-17 16:09
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

WinAPI sobie odpuść. Jeśli chodzi o okienka to opcji jest dużo, te popularne i dość łatwe do nauki to choćby:
Builder, Visual, Qt + QtCreator, wxWidgets
Ale proponuję nauczyć sie jednak programować, zabawa w okienka później nie powinna być trudna. W odwrotną stronę już tak miło nie jest ;)


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2010-08-17 16:13

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Zbyt dużego doświadczenia w tym nie mam, ale na początek dobre będzie MS Visual Studio i aplikacje MFC. Okienko dialogowe sobie budujesz z klocków, oprogramowujesz tylko konkretny problem.
http://rapidshare.com/files/413478565/MFC1.pdf.html - tutaj masz pdf z mojej uczelni do podstaw programowania, ćwiczenia z MFC z łopatologicznymi instrukcjami.
W WinAPI napisałem jeden program i powiem tyle: nigdy więcej...
Jeśli chcesz koniecznie pisać sam, a nie budować z klocków, to podobno QT jest dobre, ale do celów szkolnych MFC wystarczy w zupełności.

Pozostało 580 znaków

2010-08-17 16:16

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

Jeżeli chodzi o programowanie to bawię się tym około roku spoj i różne problemy algorytmiczne ale do tej pory tylko konsolowe programiki...Dzięki za porady

Pozostało 580 znaków

2010-08-17 18:02

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Nie tykaj MFC, gorszej biblioteki zwyczajnie nie ma, jakiś fanatyk Smalltalka dorwał się do C++. O masie chorych ograniczeń nie wspominam. Zresztą to tylko WINAPI przerobione ze struktur i uchwytów na klasy, zamiast przesyłać jako piewszy argument to wywołuje się na jego rzecz metody...


I nie udawaj, że rozumiesz.

Pozostało 580 znaków

2010-08-17 20:39

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Do podstawowych programów, gdzie GUI jest potrzebne tylko do wprowadzenia 2-3 liczb i wyprowadzenia wyniku chyba i MFC się nada. A tak na marginesie, ciekawe w czym pisane są komercyjne programy. Ktoś się orientuje? Pasuje kiedyś się nauczyć i bardziej profesjonalnych rozwiązań :)

Pozostało 580 znaków

2010-08-17 20:53

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Praktycznie wszystko co popularne się stosuje, od VCL i MFC po Qt i WPF. Kwestia doświadczenia, umiejętności i konkretnych wymagań. MFC, tak jak i Qt, to więcej niż tylko lib do GUI, to pełny framework, jednak jego filozofia jest 'nieco' chybiona.

W tym momencie skłaniałbym się w stronę .NET, ten framework to obecnie de facto standard pod Windows. Jak już musi być C++ to sięgnąłbym po Qt, ma spore możliwości i bindingi dla wielu języków (więc doświadczenie z nim może się przydać później), w tym Pythona (ten zaś dzięki boost::python świetnie się z C++ integruje).


I nie udawaj, że rozumiesz.

Pozostało 580 znaków

2010-08-18 10:12

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Ja mogę polecić Buildera - w VCL naprawdę fajnie się pisze, szczególnie w porównaniu do winapi...

Pozostało 580 znaków

2010-08-18 20:34

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 18 godzin temu

0

pozwolę sobie ponarzekać:

Builder
Brak darmowego, poza tym VCL powstało dla Delphi i w C++ wygląda trochę na protezę...

Visual
o MFC już powiedziano, a WinForms i WPF powstały dla C# i w C++ wyglądają gorzej niż VCL

Qt + QtCreator
trochę dziwne środowisko, biblioteka cudna na początku ale potem robi się dziwaczna - bardzo odbiega od nawyków z VCL i WinForms. aplikacja wymaga ogromnych dll-ek.

wxWidgets
nie znam, nie widziałem :-)

Pozostało 580 znaków

2010-08-18 23:19

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

@up - swego czasu Builder 6 personal był dołączony do jakiejś gazety, a ja nadal na nim jadę, więc myślałem że da się go zdobyć (prawie)darmo. A do VCL w C++ zastrzeżeń nie mam - owszem, mniej kompinentów bo bcb6 już mocno stary, ale zawsze można coś znaleźć w necie lub przepisać z delphi... A samo przystosowanie biblioteki do cpp - cóż... Wolisz winapi??

Pozostało 580 znaków

2010-08-18 23:31

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Pomijając fakt, że BCB samo w sobie nie trzyma się wytycznych Microsoftu co do tworzenia oprogramowania pod Windows to implementacja VCL też swoje odchylenia i niekompatybilności ma. Poza tym architektonicznie to straszny burdel i kupa dziwnych rozszerzeń C++ aby jakoś to na chodzie utrzymać.


I nie udawaj, że rozumiesz.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0