Wątek przeniesiony 2023-09-27 15:08 z Kariera przez cerrato.

Ocena CV do drugiej pracy jako Java Dev

0

Uprzejma prośba o ocenę cv do poszukiwania drugiej pracy jako junior java dev / java dev. Kiedyś z innego konta już prosiłem o ocenę cv i dostałem masę pomocy na tym forum :).
Pracę próbuję zmienić głównie ze względu na stare technologie w których pracuję. Będę szukał czegoś bardziej w Springu + może angularze którego aktualnie się uczę, ale zdecydowanie bardziej mnie interesuje backend.
Link do githuba: https://github.com/pga2?tab=repositories
Link do gry z opisu: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ledzinygamedevelopment.fallingman
Czy jest sens podsyłania CV do ogłoszeń na mida, czy lepiej jako junior cały czas pracy szukać? Niestety w pracy może 10% mojego czasu spędzałem na Springu, natomiast bardzo dużo siedziałem przy integracji serwisów w SOAP (głównie jakieś przetwarzanie JSON na XML, XQuery, XSLT, wywoływanie procedur PL/SQL). Aktualnie szukałbym pracy głównie w Springu i technologiach w których się jeszcze tworzy nowe projekty.
I drugie pytanie czy jest sens podsyłać GitHuba? Mam tam jeszcze dużo starych projektów przy których się uczyłem podstaw javy itp.
screenshot-20230317131506.png

1
  1. Paskudny template :v
  2. Link do gituba daj bez query params daj. -> https://github.com/pga2
  3. zmniejsz czcionkę processing agreement tak o połowe.
  4. Opisz trochę więcej w odpowiedzialnościach co robiłeś. Np kodziłeś w tym pl/sql, czy tylko czytałeś czyjes procedury.
0

Zamień miejscami experience i education

1

Ja bym skrócił ten opis i wywalił niepotrzebne słowa i zwroty:

  • "relatively"
  • "considering my experience"
  • "I am constantly trying to develop" -> "I constantly develop"
  • "currently in the process of learning Angular" -> "currently learning Angular"
  • to całe powtarzanie "I am" jakoś sztucznie brzmi, jak z podręcznika do nauki angielskiego
  • "Maintenance and development of the" - to też nic nie wnosi
  • "The project used the following" - tak samo, samo "technologies" by wystarczyło

Poza tym dziwnie wygląda jak jest wyjustowane do dwóch stron - "microtransaction, cloud saves" - między tymi słowami są zbyt duże spacje. Może do lewej strony to wszystko wyjustować?

1

Jakoś tak pustawo w tym CV. Nie wiem, czy to wina template, ale takie mam (subiektywne) odczucie.

0

Dziękuję za komentarze, przesyłam z poprawkamiscreenshot-20230317141740.png
Tylko nie za bardzo wiem czym bym mógł wypełnić puste miejsca?

2

xD teraz to wygląda jak karta dań do restauracji, nie w tę stronę
Dopiero co był taki sam temat, popatrz tutaj: Ocena CV z jednorocznym doświadczeniem

1

Pierwszy układ był lepszy, ale czcionka tragedia i trochę pusto.

Co się dowiedziałem z tego CV:

  • potrzebujesz ciągłego nadzoru ("I am an ambitious and relatively independent Java developer considering my experience."),
  • znasz bardzo podstawowy stack,
  • pracujesz z jakimś mocnym legacy sądząc po "SOAP" w skillach,
  • umiesz napisać (sądząc po nazwie) prostą mobilną gierkę.

Co się dowiedziałem po wejściu na githuba:

  • nie specjalnie Cię interesuje programowanie i uczenie się nowych rzeczy,
    screenshot-20230317150616.png
  • średnio używasz gita (połowa kodu jest zakomentowana),
  • nie piszesz testów,
  • piszesz spaghetti code, klasy mające całą stronę importów, po 80 fieldów, metody na ponad 200 linii (sprawdziłem tylko twój "największy" projekt którym się chwalisz w cv).

Starałem się ocenić cv w ten sam sposób w jaki to robię z prawdziwymi.
Perfekcyjnie w opisie pracy powinno się uwzględnić co się robiło osobiście i jaki to przyniosło zysk. "Maintenance and development" nie mówi kompletnie nic oprócz tego że pracowałeś przy takim projekcie, ale czy cokolwiek znaczącego w nim zrobiłeś nie wiadomo. Nie ma znaczenia jak zaawansowany jest projekt w którym pracujesz tylko jak zaawansowany jest Twój wkład.

Marooned czepiający się złego użycia słowa "czcionka" za 3..2..

0

@obscurity: jakbyś mógł potwierdzić że wyciągnąłem dobre wnioski:

  1. Usunąć SOAP ze skilli? Zgadzam się że pracuję w mocnym legacy, natomiast zmieniam pracę między innymi dlatego żeby w takowym nie pracować.
  2. Co masz na myśli mówiąc podstawowy stack? Powinienem dopisać coś w stylu Java- OO programming, functional programming, multithreading, JSON - Query params, headers, OAUTH itp.?
  3. z grą rozumiem że rozwinąć dokładniej co tam robiłem itp.
  4. odnośnie githuba, usunąć go?
  5. W opisie z pracy rozumiem że jeszcze bardziej to uszczegółowić? Tzn. Podłączyłem system A przez wywołanie metody logowania, pobrania parametrów użytkownika, następnie pobrania danych na temat jego nieruchomości stosując w headerze ID z logowania...
0

Moje uwagi @kosiara2115:

  1. IMO B.Sc. in Computer Science, a nie 'of'. Jeżeli są to studia inżynierskie to B.Sc. (Eng.)

  2. Jak już piszesz CV po angielsku to trzymaj się tego. Czyli jeżeli studiujesz np. na Wyższej Szkole Technologii Informatycznych to wpisz University of Information Technology

  3. Przydałoby się jakoś bardziej opisać te projekty w README.md, a nie tylko jednym zdaniem. Może warto wrzucić tam jakieś SSy jak to działa?

  4. Sekcję Skills podzieliłbym na Programming languages, Databases. Frameworks itd.

  5. Przy doświadczeniu zawodowym zrobiłbym tak:
    Nazwa firmy
    Stanowisko
    I pokrótce opisał czym się zajmowałem.

    Przy okresie kiedy tam pracujesz IMO to "Warsaw, Poland" raczej zbędne, więc zostawiłbym tylko datę.

Powodzenia! :-)

1

Ja bym wywalił ten tytuł "Junior Java Developer" - nie potrzebujesz tego.

0

Za malo buzzwordów w skillach :(

Ten side project wyniósłbym do kategorii, bo jest miejsce wolne. Umieszczanie tego w podsumowaniu jest średnie, Profile powinien być jak najbardziej zwięzły i przedstawiać to co ciężko zrobić inaczej - na przykład jak widzisz swój dalszy kierunek rozwoju.

0

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, tak wygląda CV po poprawkachscreenshot-20230317175011.png

1

Napisz to bardziej po angielsku:

I am an ambitious and independent Java developer who constantly learns modern technologies and development techniques. As a student of the last year of engineering studies I have over a year of experience as a Junior Java Developer. I’m currently learning Angular and developing solid skills in design patterns. I'm mostly interested in web development and creating computer games. I would like to work on projects built using modern technology stacks and tools.

0

@kosiara2115: na interviewme.pl ładne cv stworzysz za 6 czy tam 8zł (podpinasz kartę np wirtualną, kupujesz subskrypcję próbną i od razu ją anulujesz a masz dostęp na chyba 7 dni).
Jak masz problem z napisaniem cv po angielsku to nie rzucaj się z motyką na słońce tylko zrób je dobrze po polsku (chyba nie zamierzasz aplikować typowo do firm z zachodu?).
Jak już ktoś napisał, na githubie jest jedno wielkie spaghetti, jeśli faktycznie są tam pokomentowane wiersze kodu to wywal z CV info o znajomości gita bo go najwyraźniej nie potrafisz używać.
piszesz, że szukasz pracy w springu a projektu w nim żadnego na GH...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1