Bioblioteka DLL

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-24 15:12
0

Witam!
Mam małe pytanko.
Mam aplikację i biblioteke DLL w katalogu /adds/
Biblioteka nazywa się katalog.dll i chcę z niej wyjąć tekst i wstawić do aplikacji.
Czyli coś wstylu deklaruje biblioteke i wyciągam z niej wartość z pliklink np. c:/linki.txt
Więc w aplikacji byłby kod ShowMessage(pliklink.Text);

I jak zrobić aplikację w tym stylu??

Pozostało 580 znaków

2006-12-24 18:26
0

nie wiem o co ci chodzi ;] ale jak chcesz z DLL-a przeniesc tekst do aplikacji to w DLL musisz zrobic procedure z tym tekstem, pod wszystkimi procedurami piszesz:

exports
nazwa_procedury1;
nazwa_procedury2;

a w aplikacji pod takim czyms "{$R *.dfm}" czy jakos tak, piszesz "{$R jakas_nazwa.dll}"

importujesz procedure:

procedure nazwa_procedury1; stdcall external 'jakas_nazwa.dll' name 'nazwa_procedury1';

i gdzies w aplikacjii ja uzywasz

polecam google.pl :)

Pozostało 580 znaków

2006-12-24 19:51
0

Jak użyłem twojej porady to wywala mi:
[Error] RLINK32: Unsupported 16bit resource in file "Z:\Delphi\Projekty\MNGHide\katalog.dll"

Dobra to juz zniknelo ale teraz dowala sie do USES??

Pozostało 580 znaków

2006-12-24 20:53
0

Jak masz dll to wszystkie externale i exporty musisz zadeklarować w jakimś module np. dllunit, który dołączasz do MainProg, lub innego modułu. Chodzi o to, że ten moduł pośredniczy pomiędzy Twoją aplikacją a dll.


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2006-12-24 21:17
0

nie bede ci tlumaczyl... pierwsza strona jaka znalazlem w google:

Biblioteki DLL

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0