DLL

0

Jak umieścić w bibliotece DLL formularz, który pobiera pewne dane i jak te dane przekazać do programu głównego. (Proszę o jak najprostszy sposób)

0

Powiem tak jest to wbrew pozorom bardzo proste ale cięzko to opisać.

A oto przepis na formatke zapiekana w dll'u:

1) Utworzyć żądana formatke zwyczajnie.
2) skompiluj formatkę (buildem)
3) utworzyć nowego dll'a (pustego) w tym samym miejscu co skompilowana formatka
4) dodaj do kaluzuli uses twój unit (np unit1 czyli to jak nazwałeś przy zapisywaniu swój unit z formatką)
5) dodaj np zmienną(niekoniecznie własnego typu) która będzie przechowywac wynik działania formatki
6)zmodyfikuj formatke tak aby na onclose zapisywala wynik w tej zmiennej
7)dodajfunkcję do dll'a (która będzie następnie uzyta do wywolania formatki i pobrania wyniku jej pracy)
8)w tejże funkcji wywolaj dynamicznie formatkę (oczywiscie warto ja przypisac do zmiennej by moc potem ew. ja zamknać)
9) skompiluj dll'a

Powinno działac ale nie próbowalem tego zrobic poza tym przyznaje że nie jest to zbyt jasno opisane w razie problemów pisz na mojego maila lub gg postaram sie pomóc [browar]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0