Ocena CV na programistę PHP

0

Cześć!

Od 1.5 roku pracuję jako programista PHP/Laravel, ale ostatnio z różnych powodów zacząłem rozważać zmianę pracy.

Jak na ten moment wysłałem CV do 16 firm, z czego dostałem 3 negatywne odpowiedzi.

Teoretycznie z powodu tego, że nie miałem nad sobą nigdy seniora sam oceniłbym się jako junior, ale patrząc na teraźniejsze umiejętności znajomych z innych firm, jak i też juniorów/stażystów pode mną byłbym skłonny aplikować na mida (a zresztą nie mam innej opcji, bo na całą Polskę jest tylko kilka ogłoszeń na juniora, w tym żadnego w okolicy kilkuset kilometrów...), tak więc przy okazji jakby ktoś mógł ocenić czy mam jakieś szanse na mida :)

Odnośnie samego CV, korzystając z rad w Internecie, starałem się pogrubić ważne rzeczy, a w głównej sekcji starałem się bardziej skupić na wpływie kodu i wartości dla klienta, niż na faktycznych rzeczach, które zrobiłem. Jest to moje pierwsze podejście przy pisaniu CV, a rady do których się stosowałem mogą być bardziej nastawione pod rynek zagraniczny. Głównie obawiam się tego, że CV może być za nudne i tego, że sekcja doświadczenia może być mało wiarygodna.

CV w obu językach (wysyłam w CV w języku oferty):
pl.pdf
en.pdf

  • w polskiej wersji są dwie literówki(tylko w wersji anonimowej), tj. "młodszym programistą" zamiast "młodszymi programistami" i "present" zamiast "obecnie" w wykształceniu,

Dziękuję za spędzony czas.

1

usunąłbym powtarzaną formułkę "I was responsible for", bo robi szum.

I zamiast bolda wszędzie, to zrobiłbym normalnym fontem, a boldem słowa kluczowe np. React, TypeScript, Redux czy SCRUM

Jak na ten moment wysłałem CV do 16 firm, z czego dostałem 3 negatywne odpowiedzi.

Negatywne-negatywne czy negatywne-neutralne? (negatywne-neutralne czyli: na ten moment nie możemy ci zaproponować pracy, bo nie mamy matcha / nie masz dość doświadczenia / ktoś inny szybciej się zgłosił / jakakolwiek inna formułka. Czyli odrzucenie na podstawie słabej autoprezencji czy przypadków losowych). Co dokładnie pisali?

0

usunąłbym powtarzaną formułkę I was responsible for, bo robi szum.

Nie wiem, czy jestem ślepy(albo głupi), czy przeglądarka mi pokazuje zły plik, ale nie widzę tego nigdzie... xD

Negatywne-negatywne czy negatywne-neutralne? (negatywne-neutralne czyli: na ten moment nie możemy ci zaproponować pracy, bo nie mamy matcha / nie masz dość doświadczenia / ktoś inny szybciej się zgłosił / jakakolwiek inna formułka. Czyli odrzucenie na podstawie słabej autoprezencji czy przypadków losowych). Co dokładnie pisali?

Standardowa formułka - nie możemy zaprosić Cię do kolejnego etatu, bo (wybierz jedno lub wiele)

  • Twoje doświadczenie nie jest dokładnie tym czego szukamy
  • Inni kandydaci mieli większe doświadczenie
  • Inni kandydaci bardziej spełniają nasze oczekiwania
0
MxxQue napisał(a):

usunąłbym powtarzaną formułkę I was responsible for, bo robi szum.

Nie wiem, czy jestem ślepy(albo głupi), czy przeglądarka mi pokazuje zły plik, ale nie widzę tego nigdzie... xD

Aaa, to wyjaśniło się, czemu ja nie widziałem mojego posta w innym wątku, mimo że wydawało mi się, że pisałem.

Pomyliłem wątki po prostu. Ktoś inny miał taką frazę Czemu moje CV ma bardzo mały odzew?

0

Umiejętności dałbym na końcu, bądź gotowy, że zostaniesz przepytany z każdej, którą wymieniłeś i jeśli okaże się, że jednak po prostu coś 'kojarzysz' to rekruter już straci wiarę. Pogrubienie nic tu nie zmienia. Ogólnie ta sekcja to zapychacz

Fajnie rozpisane rzeczy którymi się zajmowałeś. W moim CV jest podobnie. Bardzo fajnie się potem rozmawia z rekruterem i myślę, że to pomocne dla obu stron mieć takie punkty zaczepienia. Brakuje mi tu keywordów, bo jest dużo słów które trzeba czytać, a jakby było wymienione TDD, API itd to trochę lżej dla móżgu i szybciej wyłapać czym się zajmowałeś.

Zarządzanie zespołem w pierwszej pracy brzmi trochę słabo. Nawet jeśli to robiłeś, to brzmi jak albo ciężki januszex, albo nawymyślanie. Myślę, że 99% osób podeszłoby do tego sceptycznie

W edukacji napisałbym jaki stopień, wydział.

Brak info o językach, które znasz i na jakim poziomie

Warto wpisać zainteresowania na samym dole, jeśli masz jakieś które pozytywnie wpływają na odbiór twojej osoby a niekoniecznie są typówką (gotowanie, oglądanie filmów, muzyka, bieganie, podróżowanie)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1