Pomysł na przykładową aplikację wielowątkową

0

Witam, prosiłbym o propozycje aplikacji bardzo prostej ale użytecznej obslugujacej watki (uzycie metod synchronizacji) projekt mam wykonać w języku c++, pomyslow brak...
Pozdrawiam.

0

Dwa pomysly mam:

  1. Generowanie jakiejs funkcji w locie na podstawie danych z kontrolek
  2. Plynna animacja bryly/przeksztalcen geometrycznych tez w locie
0

prosty czat z wielowątkowymi klientami i serwerem.

0

@n0name_l , @mychal - nie wiem czy zauważyliście, ale pytacz prosi o pomysł na bardzo prosty program, a to co podaliście wcale takie nie jest... :]

0

Możesz napisać taką prostą konsolową gierkę:

  • Użytkownik wybiera poziom trudności np. Easy/Hard i na tej podstawie określa się czas np. dla Hard jest to 10 sekund;
  • Program losuje liczby z jakiegoś zakresu (zależy od poziomu trudności np. dla Easy <10;100>);
  • Użytkownik wybiera "Start" i w tym momencie w osobnym wątku zaczyna się odliczanie czasu a uzytkownik rozwiązuje zadania (dodawanie,odejmowanie,mnożenie,dzielenie itp..), kiedy czas się skończy program podlicza punkty a możliwość dalszych obliczeń blokuje się.

Możesz jeszcze dodać np. odtwarzanie jakiejś muzyki w tle.

Sam coś takiego ostatnio z nudów napisałem tylko, że w C# i Win Forms ;).

0

Mam kolejny pomysl z serii "Proste pomysly na 10 minut".

Program obliczajacy silnie. Na wejsciu dostajesz liczbe watkow (mozesz to uproscic do poteg dwojki) oraz liczbe, z ktorej obliczasz silnie.

Caly program dzielisz na kilka watkow liczace swoja "czesc" silnii, a w watku glownym czekasz na ich zakonczenie, pobierasz wartosci i zbijasz w kupe.

0

generator korespondencji seryjnej:

  1. wątki pobierają ze stosu adresy (stos z synchronizowanym pobieraniem elementów)
  2. generują pliki tekstowe z treścią listu zaadresowane wg. danych pobranych z listy.
0
mvt8 napisał(a):

Możesz napisać taką prostą konsolową gierkę:

  • Użytkownik wybiera poziom trudności np. Easy/Hard i na tej podstawie określa się czas np. dla Hard jest to 10 sekund;
  • Program losuje liczby z jakiegoś zakresu (zależy od poziomu trudności np. dla Easy <10;100>);
  • Użytkownik wybiera "Start" i w tym momencie w osobnym wątku zaczyna się odliczanie czasu a uzytkownik rozwiązuje zadania (dodawanie,odejmowanie,mnożenie,dzielenie itp..), kiedy czas się skończy program podlicza punkty a możliwość dalszych obliczeń blokuje się.

Możesz jeszcze dodać np. odtwarzanie jakiejś muzyki w tle.

Sam coś takiego ostatnio z nudów napisałem tylko, że w C# i Win Forms ;).

Ten pomysł mi się podoba :)
Tylko jak (gdzie?) tu wykorzystać metody synchronizacji ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1