Pomysł na aplikacje

0

Witam,
Mam w planach napisać aplikacje na telefon komórkowy w technologii Java.
Sama aplikacja miałaby polegać na tym, aby w telefonie była lista produktów a obok kratka w którą wpisujemy ile danego produktu potrzebujemy. Na koniec gdy uzupełnimy całą listę i klikniemy "wyślij" lista miałaby zostać wysłana automatycznie z naszego e-mailu na e-mail dostawcy.
I tutaj rodzi się pytanie: jak to ugryźć? Jakiego framworka użyć aby było to najłatwiejsze? Jakie kroki powinno się rozpisać? Ewentualnie jakie technologie się do tego jeszcze przydadzą?
Jestem początkującym w tym i chciałem spróbować w miarę czegoś innego na pierwszą aplikacje niż lista "to do" albo kalkulator..
Za każdą odpowiedz dziękuje!

3

Jak jesteś początkujący to zacznij uczy się javy jako takiej. Chyba, że chcesz iść konkretnie w mobilki to wtedy bardzije kotlin i android sdk + android studio.

2
RequiredNickname napisał(a):

Jak jesteś początkujący to zacznij uczy się javy jako takiej. Chyba, że chcesz iść konkretnie w mobilki to wtedy bardzije kotlin i android sdk + android studio.

Dokładnie.

Kotlin jest nowszym i nowocześniejszym językiem, ale to do javy znajdzie miliony przykładów z problemów podstawowych: Hello, kontenery, podstawy obiektówki itd

Kamil Jędrzejewski napisał(a):

Witam,

Jakiego framworka użyć aby było to najłatwiejsze?

A już "Jakiego frameworka użyć" to jest zablokowanie swojej płynnej edukacji na na długo. Na frameworki przyjdzie czas PO DOBRYM poznaniu podstaw

0

Potrzebujesz 2 funkcjonalnośc: CRUD na listę produktów i wysyłanie maila.
Rozbij sobie to na 4 kroki:

  1. CRUD na liscie
  2. wysyłanie maila
  3. front
  4. integracja
0

Same podstawy znam, uczę się od dłuższego czasu, a że jestem początkującym to to się długo nie zmieni.
Nie chce się zamykać tylko na mobilki - chce żeby sama aplikacja mogła też działać na komputerze
A co do frameworka to po prostu jeżeli chodzi o ten pomysł to w którym będzie to najwygodniej napisać.
Dzięki za podpowiedz z CRUD

2

@Kamil Jędrzejewski: może dobrym pomysłem i też trochę trudniejszym zadaniem będzie wystawienie API nie używając żadnego frameworka typu Spring ?

Jest na yt prezentacja - co gdyby spring zniknął na tydzień.

Zamiast frameworka złożysz sobie infrastrukturę z lżejszych bibliotek.

0

@Bambo: można tylko po co początkującemu taka umiejętność? Dla przyszłego pracodawcy będzie to mniej warte niż chociażby podstawowe poruszanie się w springu.

1

Żeby poznał co jest corem apki, a co resztą i zakumał jakie są zależności, potrafił to skonfigurować. Springiem jeszcze zdąży się zarazić. Przecież to jest 1 projekt.

3

Zacznij od stworzenia logiki aplikacji, w tym przypadku jest to lista, oraz metody które wykonują operacje z jej wykorzystaniem
jeżeli logikę będziesz mieć gotową, zrób tak aby aplikacja działała z poziomu konsoli,
następnie wyewoluuj aplikacje tak aby aplikacja działała z poziomu konsoli oraz pozwalała się komunikować z sobą za pomocą HTTP,
następnie dodaj możliwość użycia jej z poziomu smartfonu
następnie dodaj możliwość powiadomienia dostawcy w inny sposób

ewoluując swoją aplikacje małymi krokami zauważysz swoje błędy jakie popełniłeś wcześniej i na pewno się czegoś nauczysz

2

Jestem początkującym w tym i chciałem spróbować w miarę czegoś innego na pierwszą aplikacje niż lista "to do" albo kalkulator..
Za każdą odpowiedz dziękuje!

@Kamil Jędrzejewski
To może żeby było ciekawiej zrób odtwarzacz muzyczny? Oprócz samego odtwarzania byś mógł dodać integracje z innymi serwisami np. pobieranie covera albumu z last fm, scroblowanie muzyki. Możesz też stworzyć aplikacje do zarządzania finansami i tworzenia raportów, i backupów (np. jako Excel do jakiegoś Google Drive). Twój przykład jest trochę mało praktyczny. Zreszta taka todo lista też może miec sens, jeśli zrobisz jakiś system filtrowania, generowania raportów, integracji z kalendarzem etc.
Myślę po prostu że warto zrobić coś co ma rzeczywista "wartość biznesową" i Ty byś chciał z tego skorzystać ;)

0

ja ostatnio odpalilem dwie apki
minutnik bo gotowalem zupe ustawiony na 20 minut
i jeszcze ostatnio jechalem pociagiem i mysle jak szybko sie porusza odpalilem apke a tu 120kmh

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1