Co myślicie o free office?

6

https://www.freeoffice.com/pl/

Serio taki fajny, za darmo i mogę śmiało w budżetówce instalować?
Testowałem i jest fajniejszy niż LibreOffice czy nie daj boże OpenOffice..

3

Tego nie znałem, ale zaraz zainstaluję i sprawdzę, co to za wynalazek.

1

Strona już nie działa. Zrobiliście DDoSa czy co?

2

jak to nie działa?

Screenshot from 2021-02-02 11-33-02.png

4

Na pierwszy rzut oka mam bardzo dobre wrażenie.

Otworzyłem kilka plików, z którymi LibreOffice miał problemy (jakieś nietypowe układy, złożone tabelki itp.) i przy których musiałem pracować na oryginalnym Wordzie z Microsoft. Ten nowy wynalazek poradził sobie bezproblemowo, działa bardzo szybko (w moim odczuciu ładuje się i wyświetla pliki szybciej niż LibreOffice.

Na razie więcej napisać nie mogę, postaram się go posprawdzać (np. jak działa tryb śledzenia zmian) i za kilka dni postaram się dać więcej spostrzeżeń.

1

psuje nie dobre, już wam nic nie dam :D
screenshot-20210202114015.png

2

Znowu Elon Musk coś polecił na Twitterze? Tym razem FreeOffice?

https://www.site24x7.com/check-website-availability.html

Fremont-CA - US-Unable to connect to http://freeoffice.com.
Toronto - CA-Unable to connect to http://freeoffice.com.
Amsterdam - NL-Unable to connect to http://freeoffice.com.
Melbourne - AUS-Unable to connect to http://freeoffice.com.
Singapore - SG-Unable to connect to http://freeoffice.com.
Chennai - IN-Connection reset. Connection established is closed by the target server.

PS
OT
Wrzuciłem na testowanie dostępności 4programmers.net
Wszystko OK, za jednym ciekawym wyjątkiem:
Chennai - IN-This url is forbidden.

0

Dla zainteresowanych strona już działa.

1

Moim zdaniem można tego używać w firmie, ALE pod warunkiem, że w danej firmie/urzędzie/organizacji zainstalujesz tylko jedną kopię - YOU MAY Install and use one copy of the Software on 1 (one) computer that belongs to an organization. Więc plan wrzucenia tego na wszystkie kompy w jakimś miejscu raczej się nie uda, wtedy trzeba by było skorzystać z wersji płatnej.

SOFTWARE LICENSE AND WARRANTY

Read this agreement carefully. If you do not agree to its terms, abort the installation by clicking on the Cancel button.

The software which accompanies this license agreement (the "Software") is the property of SoftMaker Software GmbH ("SoftMaker") or its licensors and is protected by copyright law. While SoftMaker continues to own the Software, you will have certain rights to use the Software after your acceptance of this license agreement. Except as may be modified by a license addendum which accompanies this license agreement, the following is agreed upon between you and SoftMaker:

YOU MAY:
Install and use one copy of the Software on up to 3 (three) computers that belong to the same family household or on 1 (one) computer that belongs to an organization;
Make a reasonable number of backup copies for archive purposes, so long as the backup copies are not distributed; and
Transfer the usage rights in the Software on a permanent basis to another person or entity, provided that you retain no copies of the Software and the transferee agrees to the terms of this agreement.

YOU MAY NOT:
Make copies of the accompanying documentation;
Sublicense, rent or lease any portion of the Software or accompanying documentation; or
Reverse-engineer, decompile, disassemble, modify, translate, make any attempt to discover the source code of the Software, or create derivative works of the Software.

LIMITED WARRANTY
TO THE MAXIMUM EXTENT PERMITTED BY APPLICABLE LAW, SOFTMAKER DISCLAIMS ALL WARRANTIES, EITHER EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO ANY IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE, AND ALL SUCH WARRANTIES ARE EXPRESSLY AND SPECIFICALLY DISCLAIMED. NEITHER SOFTMAKER NOR ANYONE ELSE WHO HAS BEEN INVOLVED IN THE CREATION, PRODUCTION, OR DELIVERY OF THIS SOFTWARE SHALL BE LIABLE FOR ANY INDIRECT, CONSEQUENTIAL, OR INCIDENTAL DAMAGES ARISING OUT OF THE USE OR INABILITY TO USE SUCH SOFTWARE EVEN IF SOFTMAKER HAS BEEN ADVISED OF POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES OR CLAIMS. IN NO EVENT SHALL SOFTMAKER'S LIABILITY FOR ANY DAMAGES EVER EXCEED THE PRICE PAID FOR LICENSE TO USE THE SOFTWARE, REGARDLESS OF THE FORM OF QUALITY AND PERFORMANCE OF THE SOFTWARE. THE PERSON USING THE SOFTWARE BEARS ALL RISK AS TO THE QUALITY AND PERFORMANCE OF THE SOFTWARE.

GENERAL
This Agreement is the complete statement of the Agreement between the parties on the subject matter, and merges and supersedes all other or prior understandings, purchase orders, agreements and arrangements. This Agreement shall be governed by and construed in accordance with the laws of the Federal Republic of Germany. Exclusive jurisdiction and venue for all matters relating to this Agreement shall be in courts located in the City of Nuremberg, Germany, and you consent to such jurisdiction and venue, thereby excluding the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods and any legislation implementing such Convention, if otherwise applicable.

If any provision of this Agreement is declared by a court of competent jurisdiction to be invalid, illegal, or unenforceable, such a provision shall be severed from the Agreement and the other provisions shall remain in full force and effect.

All rights of any kind in the Software which are not expressly granted in this License are entirely and exclusively reserved to and by SoftMaker.

0

Wypróbuję, może będzie lepiej radzić sobie z DOCX'ami od nauczycieli niż Apache OpenOffice dotychczas.

1

Nie korzystam długo, spojrzałem tylko 15 minut na każdy program. I tak:

  • sam instalator, średni, nie można ustawić nawet lokalizacji, wyskoczyły trzy okienka z cmd, ale może tylko u mnie
  • różne wersje kolorystyczne tła do wyboru, to na plus
  • sam interfejs mógłby być trochę lepszy, ale nie jest źle.
  • w aplikacji do prezentacji całkiem fajne przejścia i animacje, jednak nie można ustawić konkretnego czasu trwania ręcznie.
  • w aplikacji do prezentacji brakuje rzeczy typu wykresy itd.
  • aplikacja do tekstu przeciętnie wykrywa błędy, potrafi nawet nie wykryć ,,rużne"
  • w aplikacji do tekstu reszta ok, podstawowe rzeczy typu marginesy edycja tekstu, jest okej
  • w alternatywie programu do excela całkiem fajne formuły, bardzo na plus
  • w arkuszu kalkulacyjnym dość fajne opcje wykresów, ale brakuje podstaw.
    Ogólnie, dla mnie pod niektórymi względami lepsze, pod niektórymi gorsze od Libreoffice/Office. Trochę mało pakietów, żeby całkowicie ocenić. Przydałoby się trochę funkcjonalności i poprawek do tego pakietu, ale nie jest bardzo źle. Póki co, jednak lepszy będzie libreoffice, zwykły office, albo nawet internetowy pakiet offica. Dla mnie sam zestaw mocne 5/10, ale może będzie ulepszony.
0

Miałem chwilę, przetestowałem trochę tego ,,weksela". Ogólnie, wizualnie można wszystko dość ładnie zrobić, dorównując innym pakietom. Tylko, wykresy stanowią dość duży problem.
Każdy jest dość mocno przycięty, znika część tekstu dolnego, a fragmenty wykresu robią się odwrotnie. Raczej tak nie ma być. To jest dość duża wada, ale sam pakiet ma też pozytywy.
Jeśli o samych wykresach mowa, to choćby niespotykane w innych pakietach, a mogą się przydać. W biurze, to chyba ten weksel najbardziej się przyda, no nie jest zły, oprócz tych wykresów odwrotnych, które są strzałem w kolano, bo tak sam program 9/10.
Ogólnie, to jak ktoś chce robić zwykły dokument, z małymi fajerwerkami, to to, libreoffice, albo zwykły office okej. Jak bardzo mocne, to albo coś innego, lub we wszystkich z pakietów po trochę porobić.
Ogólnie, postaram się porobić trochę w tym programie, żeby móc napisać dokładniejszą opinię.

1
cerrato napisał(a):

Moim zdaniem można tego używać w firmie, ALE pod warunkiem, że w danej firmie/urzędzie/organizacji zainstalujesz tylko jedną kopię - YOU MAY Install and use one copy of the Software on 1 (one) computer that belongs to an organization

Słowo-klucz to to małe an. Bo zdanie oznacza:

Możesz zainstalować i używać jednej kopii oprogramowania na jednym komputerze należącym do jakiejś organizacji.

Czyli wystarczyłoby żeby w firmie każdy pracownik zainstalował sobie na swoim służbowym komputerze, a nie instalował im wszystkim firmowy „informatyk”.
Nie wiem czy tego chcieli autorzy licencji, ale moim zdaniem tak należy interpretować powyższe angielskie zdanie.

Swoją drogą co to za głupi pomysł ograniczania do jednej kopii na danym komputerze. Przecież mogę mieć kilka OSów, albo mogę chcieć mieć kilka wersji na raz żeby móc porównać.

2

W systemie Gentoo Linux podczas instalacji dla całego systemu (jako root) uszkadza shared-mime-info (pakiet wymaga przeinstalowania).

0

Czy to nie jest czasem ten chiński klon MS Worda?

3
revenger napisał(a):

Czy to nie jest czasem ten chiński klon MS Worda?

Klon MS Worda na pewno. Jak cała konkurencja. Tak samo jak wszystkie samochody są klonami Forda ;)

Czy chiński? Wikipedia podaje że siedziba firmy jest w Niemczech. Za to faktycznie istnieje inny pakiet Office który jest chiński

1

Żeby przetestować jak sobie klon/zamiennik MS Office radzi z dokumentami to najlepiej poprosić do pomocy dzieci - uczniów.

Jak sobie poradzi z twórczością nauczycieli i uczniów to jest OK.

*Wszyscy uczniowie w Polsce, od szkół podstawowych włącznie, mają dzięki pandemii (i decyzjom rządu/ministra edukacji/i innych) za darmo licencję MS Office

Uczeń(nica) logując się na swoje klasowe konto żeby zrobić zadanie w polskiego dostaje:

screenshot-20210208151439.png

0

Wygląda naprawdę dobrze, możesz wrzucić do ciekawych linków. Sam raczej rzadko używam Office, jak już to korzystam z LibreOffice ale wyślę paru osobom, które wiem, że używają na codzień i dam znać za jakiś czas.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1