Co mogę poprawić w swoim CV? [post 2]

0

Kolejny mój post z prośbą o sugestie co poprawić w CV. Od prawie roku szukam pracy więc sytuacja wygląda słabo. Zanim ktokolwiek powie coś o tym, że słaby stack - skupiam się raczej na dobrym ogarnianiu javy a nie konkretnego frameworka, ponieważ zaczynając karierę chciałem pisać w Spring, ale byłem wciąż przesuwany do starszych projektów więc jaki ma sens nauka czegoś czego być może się nie wykorzysta.

mycv_en.pdf

7

Witaj John Doe,

Po pierwsze w doświadczeniu zawodowym po 5 punktów od pauzy czy tam kropki co robiłeś w projekcie, tylko krótko i na temat.

Po drugie edukacja panie Doe, masz dwa takie same wpisy różniące się jednym słowem, zostaw tam tylko tego Mastera a Bachelor wyrzuć, dodawaj tylko najwyższy stopień naukowy bo oczywistym jest że poprzedni też masz.

Po trzecie John, w skills wpisz rzeczy które umiesz z nauki w domu, czyli tego springa na przykład. Systemy które skanują CV (czy to ludzkie czy automaty) skanują pod określone słowa, jak ich nie ma to odpadasz. Bardzo łyso to wygląda, nic nie robiłeś przez rok? zero rzeczy się nauczyłeś? zrób sobie chociaż certa z AWS do tego dorzuć top 5 najpopularniejszych frameworków które znajdziesz w ofertach pracy.

Po czwarte wyrzuć całkiem tego githuba chyba że masz tam projekty w czymś nowszym, teraz to robisz sobie antyreklamę jakimś prostym projektem dla stażysty. Wyrzuć też to prawojazdy z CV bo to żaden plus w tej branży.

Tak ogólnie to musisz sobie zboostować to CV (i siebie) technologicznie bo to nie 2003 żebyś miał taką biedę. Możesz też te wersje javy podkoloryzować bo to też może blokować cie przed dostaniem się na rozmowę.

PS swoją drogą od maja 2019 do kwietnia 2023 roku minęło tak na oko z 5 lat, i ty serio przez to 5 lat nic nie zrobiłeś? absolutnie niczego się nie nauczyłeś? Szlifowałeś javę? Czyli jesteś w niej ekspertem bo to jest John 5 lat, to jest szmat czasu.

2

Pierwszą rzeczą która rzuca się w oczy to brak interesującej treści. Wiem dokładnie tyle samo o tym co robiłeś w firmie z NDA jak o firmie w której tego NDA nie miałeś. Co konkretnie robiłeś przez te 2.5 roku? Jakiekolwiek konkretne osiągnięcia? Prowadziłeś jakieś tematy czy przerzucałeś tickety z jednej kolumny do drugiej?

Dodatkowo jeśli piszesz że chcesz się skupić na javie - java 1.8 była nowa i sexy 10 lat temu, więc historia z tym że chcesz się skupiać na javie jest mało wiarygodna. Do tego ile czasu potrzeba żeby nauczyć się czegoś typu spring nawet w podstawowym zakresie? Parę tygodni po godzince wieczorem? Nawet jeśli skupiasz się na core javie, na czym konkretnie? Czego się nauczyłeś? Jakie są wyniki tej nauki?

Jakbyś mi to powiedział to co napisałeś w swoim poście to jedyna moja opinia byłaby taka że ograniczasz się wyłącznie do tego do czego ktoś ci kazał użyć, z zerem własnej inicjatywy. Większość firm ocenia cię pod kątem tego czy jesteś w stanie się dostosować do czegoś specyficznego czego szukają - tutaj nie ma śladu sygnału że jesteś do tego zdolny. Ale ta CVka nie doszłaby nawet do etapu gdzie ktoś techniczny na nią patrzy, za brak treści odsiałby to rekruter.

1

Na szybko. Sekcja "About me" całkowicie zbędna, bo nikogo to nie interesuje. Zamiast tego rozwiń opisy co robiłeś w poprzednich pracach. Obecnie ten opis jest trochę jak "chłop krowie na rowie", czyli bardzo prosty i ogólny i nic z niego nie wynika. Wysil się trochę i skonkretyzuj. 3/4 punktu po 2 zdania na punkt.

1

Swoją drogą jak już robisz amercian dream type of CV to zastosuj wszystkie rady jakie tam napisali:
https://www.reddit.com/r/EngineeringResumes/wiki/index/
Nawet w templatce to masz wypisane:
https://www.overleaf.com/project/65a471c32f9ee1db3a96cc75
Jakbyś zrobił według tych rad to CV na pierwszej ocenie byłoby dużo lepsze.

0

Chyba C1 to jednak nie jest.

0

daruj sobie LaTexa, wyszukaj sobie résumé templates do figmy, staraj się, żeby wszystko zmieściło się na jednej stronie. Pisz poprzednie doświadczenie w przeszłej dokonanej formie.

0

ogarnij flowcv.com a później pogadaj z chatgpt i nie marnuj czasu forumowiczów na coś takiego. Od siebie dałeś 0, a od nas oczekujesz 100? Nie ma nad czym pracować jest tak źle

0

nitpicks:

  • spokojnie zmieści się na jednej stronie, tę klauzulę daj czcionką 2, serio - pewnie prawnie musi być ale nie musi tyle miejsca zajmować

  • to 'About' raczej składniowo 'which the software will be used in'

  • to 'JSF-based' to ten framework pisałeś, czy w nim pisałeś - totalnie niejasne

  • pisanie Java 1.8 i 1.7 osobno jest bez sensu, zrestą najwyższy czas nadgonić jak już wyżej pisali, bo to siara trochę

  • JS piszemy przez duże es

  • jeśli sekcję 'Web' zaczynasz od nginx to mam wrażenie że jesteś adminem, a chyba nie o to ci chodziło

  • całe CV krzyczy o Javie ale w skillsach Java na 3 miejscu - kwestionowałbym

  • git jest raczej do development tools, jenkins raczej nie jest do project management

  • sekcja 'Skills' jest bardzo rozwlekła poprzez ten whitespace i wyrównanie do prawej, to się da zapisać przy użyciu 3x mniej miejsca i czytelniej

  • ten link do GH powinien działać? Czy coś mi chrome źle otwiera?

  • to samo języki, weź daj spokój z tym wyrównaniem do prawej bo trzeba z linijką czytać xD po prostu w jednej linijce daj

  • jeśli twoim jedynym additional qualification jest prawko, to nie wiem czy warto całą sekcję na to?

  • wiem że LaTeX jest sexy ale to wygląda bardzo ubogo wręcz jak w szpitalu. Weź jakiś ładny kolorowy szablon z canvy i wyklikaj to, zajmie ci to 20 min max

0

CV, masz jeszcze list motywacyjny i w nim jak napiszesz coś ciekawe to rekruter da ci szansę, mimo kiepskiego CV.
Wydaje mi się, że to drugie jest ważniejsze, bo możesz jakąś swoją historię opisać coś ciekawego co może zainteresować rekrutera.

1

Rekruter może drążyć, co robiłeś od kwietnia 2023 do teraz, czy dalej pracujesz w firmie X, czy to CV jest aktualne itp.

phantom_wizard napisał(a):

Od prawie roku szukam pracy

Czyli bezrobocie? Pytanie, czy będzie lepsza szczerość i liczenie na zrozumienie (w końcu w branży IT słabo ostatnio), czy może lepsza będzie dyplomacja i jakoś podkoloryzowanie, że coś tam robiłeś, żeby nie odpaść na "szukamy kogoś ze świeżym doświadczeniem".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1