Wątek przeniesiony 2023-09-27 15:03 z Kariera przez cerrato.

CV do oceny .Net Developer (mid)

0

Hej, w ostatnim czasie moja firma robiła redukcję osób na ławce i niestety i ja się na nią załapałem :/
Postanowiłem odświeżyć swoje CV i poniżej przesyłam Wam do oceny efekt mojej pracy.
Proszę Was o wszelkie rady i sugestie co mógłbym usprawnić.

PS.
Nie podałem linku do gh, bo najzwyczajniej w świecie go nie mam :/
CV_do_oceny.pdf

0

Byki robisz w ang. Zamiast "I am ambitious person" -ma być "I am an ambitious person",etc.
Ten nieuzyskany stopień nikogo nie interesuje (prawie nikogo). Zaznasz lata kiedy studiowałeś i tyle. Jak jesteś uczciwy, to powiedz prawdę jak ktoś zapyta. Powodzenia!

3

generyczny programista ze stocka

2

Ta sekcja Profile wydaje mi się dosyć miałka - można by ją wkleić do każdego programisty na rynku. Możesz tam dodać m.in. ile masz lat doświadczenia.

0
TerazOdpowiemNaKomcie napisał(a):

generyczny programista ze stocka

Komentarz dotyczy CV, tech stacku czy ogółu?

0

#C

lol ^, ale literówka

Firma A
February 2022 – Present
SOFTWARE ENGINEER
Rewriting .Net Framework/AngularJS to .Net Core/React,
Implementing, testing and documenting microservices.

rok czasu opisany w 7 słowach?

może (nie wiem) inaczej powinieneś próbować siebie sprzedać niż na zasadzie

pisałem se appke, .neta używałem, dokumentacje pisałem, stronkę tez machnąłem

czepiam się, no bo wiesz, to jakby nic nie mówi :P

za .net development może stać pewnie z 30 rzeczy, ale też 2

CUSTOMER SERVICE SPECIALIST
TELEPHONE CUSTOMER ADVISOR

Czy jeżeli masz już te kilka lat expa, to czy te pracę nadal jest sens wypisywać? a może warto rozważyć wywalenie tego, zmienienie tej sekcji na np. Relevant Experience czy coś?

Może zamiast nich w skillsach dodać tylko że masz expa z klientami, nie wiem, przemyśl to

0
MaaJin napisał(a):
TerazOdpowiemNaKomcie napisał(a):

generyczny programista ze stocka

Komentarz dotyczy CV, tech stacku czy ogółu?

@MaaJin: bardziej CV, z tech stackiem nic nie zrobisz :P na to CV poświęcono 10 minut, pracodawcy tak nie zachęcisz do ciebie. kiedyś to wystarczyło, w 2023 nie

0

Beznadziejne te CV, po przeczytaniu go raczej bym powiedział, że kolejny crudziarz i nie reprezentuje sobą nic ciekawego.
Opisz co dokładnie robiłeś, jakieś analizy, bliska współpraca z biznesem, jaki wpływ na dział/organizacje miała twoja praca - czy prowadziłeś szkolenia, czego się nauczyłeś etc.
Wpisanie sobie EF bez żadnego uargumentowaniu co z nim robiłeś w firmie to słabo. Można umieć EF i umieć EF.

0

A co ma wpisać jak jedyne co mu dawali to klepanie taskow?

0
Czitels napisał(a):

A co ma wpisać jak jedyne co mu dawali to klepanie taskow?

@Czitels: a to w pracy robi się coś innego poza "klepaniem tasków"? (pomijam projektowanie).

0

Projektowanie też jest klepaniem taska jak ma swój ticket w jirze, więc zależy jak to rozumieć

0

Ale to Ty masz problem z klepaniem tasków ;)

0

Hej, poprawiłem CV o wasze uwagi :) (chociaż w sumie to teraz nie wiem czy nie przesadziłem w drugą stronę i nie za bardzo polałem wody), proszę o ponowną weryfikację.

CV_Do_Oceny_V2.pdf

0

Dla mnie spoko. Jak miałbym coś poprawić to wywaliłbym napisy Firma A / Firma B, zostawił sam B2 angielski, mniej używał słowa creating, a w pierwszej części pisał bezosobowo, żeby nie nadużywać zaimka "I". Jeśli miałeś jakąkolwiek styczność w pracy z tym Azure to też bym dopisał.

0

Dzięki za uwagi :), co do Firma A/ Firma B to podstawię w to miejsce realne nazwy firm.

1
  • jaka była twoja rola w tych zespołach/firmach? jak duże zespoły? współpraca z innymi częściami biznesu? SDLC?
  • jakieś znamienne osiągnięcia?
  • jakieś wzorce, metodyki pracy, jakieś liczby do pochwalenia się?
  • co tam z tymi mikroserwisami? Ta firma brzmi jak serio spoko wpis na CV, a zawarłeś to w dwóch smutnych zdaniach,
  • ponglish motzno,
  • polecam wrzucić twoje wpisy do chataGPT i poprosić go o poprawienie angielskiego i ogólnie poprawienie formy :)
0

Hej, podsyłam kolejną wersję CV do oceny :)

@TerazOdpowiemNaKomcie: co do Twoich punktów, to nie za bardzo wiedziałem jak to opisać, może będziesz w stanie mi z tym pomóc:

  • Co do roli w zespole to w zależności od firmy, w tej pierwszej (Firma B) to oprócz deweloperki miałem też kontakt z klientem w kontekście szkoleń czy określenia ich potrzeb.
    W drugiej miałem jedynie kontakt z PO aplikacji :/ więc nie wiem za bardzo co tu pisać.
    Pracowałem w 3-4 osobowych zespołach więc też nie widzę za bardzo powodu do chwalenia się tym w CV ;D
  • Co do osiągnięć to stworzenie witryny firmowej, która realnie przełożyła się na większy zysk (ujęte w CV) to raczej nic wybitnego :/ (przynajmniej komercyjnie) jakaś pomoc juniorom w projekcie, aktywność w firmowych community itp.
  • Co do mikroserwisów to ujednoliciłem to, bo w zasadzie cały mój projekt polegał na przeniesieniu monolitów na mikroserwisy, wcześniej rozbiłem to trochę, żeby było więcej punktów :DCV_Do_Oceny_V3.pdf
1

Jak dla mnie super.

2

The primary objective of the project was to reduce technical debt and transform the monolithic architecture into a microservices one. The goal has been successfully accomplished.

Ostatnie zdanie odważne i jak trafisz na kogoś kumatego, kto siedzi w temacie to może cię to pogrzebać. Pierwsze pytanie z brzegu to na podstawie czego twierdzisz że projekt zakończył się sukcesem? W jaki sposób to zmierzyliście? Do tego piszesz:

Co do mikroserwisów to ujednoliciłem to, bo w zasadzie cały mój projekt polegał na przeniesieniu monolitów na mikroserwisy,

Patrząc po dacie kiedy rozpocząłes projekt Feb 2022-Present, można wywnioskować że cały projekt trwał nieco ponad rok. Nieco ponad rok to moim zdaniem trochę mało aby przepisać (samemu?) średniej wielkości system na mikroserwisy, wdrożyć na produkcję i zebrać odpowiednie metryki dotyczące tego jak projekt sobie radzi na produkcji, informacje zwrotne od użytkowników, innymi słowy wszystko to co potrzeba aby móc stwierdzić, że wykonaliśmy dobrą robotę i projekt się udał. No chyba że aplikacja to jakaś prosta nakładka na bazę danych przepisana na mikroserwisy. To wtedy można się wyrobić w tym czasie. Pamiętaj że IT służy do rozwoju biznesu i zarabiania pieniędzy. Samo przepisanie aplikacji i jej uruchomienie na prodzie jeszcze nie świadczy o tym, że projekt zakończył się sukcesem. O tym czy projekt jest sukcesem świadczą wskaźniki biznesowe w tym jakie revenue generuje, a nie to że aplikacja się kompiluje.

W dodatku osiągnąłeś to wszystko to będąc początkującym programistą :)

Ja rozumiem, że trzeba się chwalić w CV swoimi osiągnięciami, ale wszystko z umiarem.

0

@markone_dev

Patrząc po dacie kiedy rozpocząłes projekt Feb 2022-Present, można wywnioskować że cały projekt trwał nieco ponad rok. Nieco ponad rok to moim zdaniem trochę mało aby przepisać (samemu?) średniej wielkości system na mikroserwisy, wdrożyć na produkcję i zebrać odpowiednie metryki dotyczące tego jak projekt sobie radzi na produkcji, informacje zwrotne od użytkowników, innymi słowy wszystko to co potrzeba aby móc stwierdzić, że wykonaliśmy dobrą robotę i projekt się udał. No chyba że aplikacja to jakaś prosta nakładka na bazę danych przepisana na mikroserwisy.

Ehh, bez przesady. Architektura nie implikuje rozmiaru projektu.

Jeżeli masz jednoinstancyjną appkę np. 10k LoC która m.in coś tam sobie liczy, ale okazało się że jest to bottleneckiem

to nadal możesz wynieść te obliczenia możesz wynieść do jakiegoś microserwisu który to będzie tylko i wyłącznie liczył i raportował, a tam będzie to na 10 instancjach

o nie trzeba do tego roku, połowy czy nawet kwartału.

To wtedy można się wyrobić w tym czasie. Pamiętaj że IT służy do rozwoju biznesu i zarabiania pieniędzy. Samo przepisanie aplikacji i jej uruchomienie na prodzie jeszcze nie świadczy o tym, że projekt zakończył się sukcesem. O tym czy projekt jest sukcesem świadczą wskaźniki biznesowe w tym jakie revenue generuje, a nie to że aplikacja się kompiluje.

Fakt - brakuje trochę tego w jaki sposób ocenili success z przejściem na ms

Nawet jakby nie było powodu czysto biznesowego, a po prostu chęć posprzątania kodu, to nadal mogli powiedzieć że chcieli zredukować tech debt + nabrać xp w ms do kolejnych projektów

0
markone_dev napisał(a):

The primary objective of the project was to reduce technical debt and transform the monolithic architecture into a microservices one. The goal has been successfully accomplished.

Ostatnie zdanie odważne i jak trafisz na kogoś kumatego, kto siedzi w temacie to może cię to pogrzebać. Pierwsze pytanie z brzegu to na podstawie czego twierdzisz że projekt zakończył się sukcesem? W jaki sposób to zmierzyliście?

No to fakt, nie zostało to zmierzone w żaden sposób, trochę podkoloryzowałem.
Projekt trafił na proda z całą wcześniejszą funkcjonalnością, po tym zespół, w którym pracowałem trafił na bencha.
Rozumiem, że lepiej to usunąć, niż narażać się na niewygodne pytania?

Do tego piszesz:

Co do mikroserwisów to ujednoliciłem to, bo w zasadzie cały mój projekt polegał na przeniesieniu monolitów na mikroserwisy,

Patrząc po dacie kiedy rozpocząłes projekt Feb 2022-Present, można wywnioskować że cały projekt trwał nieco ponad rok. Nieco ponad rok to moim zdaniem trochę mało aby przepisać (samemu?) średniej wielkości system na mikroserwisy, wdrożyć na produkcję i zebrać odpowiednie metryki dotyczące tego jak projekt sobie radzi na produkcji, informacje zwrotne od użytkowników, innymi słowy wszystko to co potrzeba aby móc stwierdzić, że wykonaliśmy dobrą robotę i projekt się udał. No chyba że aplikacja to jakaś prosta nakładka na bazę danych przepisana na mikroserwisy. To wtedy można się wyrobić w tym czasie. Pamiętaj że IT służy do rozwoju biznesu i zarabiania pieniędzy. Samo przepisanie aplikacji i jej uruchomienie na prodzie jeszcze nie świadczy o tym, że projekt zakończył się sukcesem. O tym czy projekt jest sukcesem świadczą wskaźniki biznesowe w tym jakie revenue generuje, a nie to że aplikacja się kompiluje.

Nie robiłem tego sam :D, początkowo nawet bym nie wiedział jak się za to zabrać.
Stwierdzeniem "cały mój projekt polegał na..." miałem na myśli projekt, w którym brałem udział.
Ogólnie projekt polegał na przeniesieniu kilku aplikacji monolitycznych (chyba 5), każdy monolit miał swój zespół.
Ja pracowałem w 4 osobowym zespole i mieliśmy swój monolit do przeniesienia i to zajęło nam coś ponad rok, wcześniej nie miałem styczności z tego typu architekturą więc ciężko mi wyestymować czy to długo czy nie.

W dodatku osiągnąłeś to wszystko to będąc początkującym programistą :)

Ja rozumiem, że trzeba się chwalić w CV swoimi osiągnięciami, ale wszystko z umiarem.

Właśnie wolał bym jak najmniej koloryzować, bo potem to wychodzi w praniu ;D

3

Właśnie wolał bym jak najmniej koloryzować, bo potem to wychodzi w praniu ;D

Zależy jak dobry jesteś w zmyślaniu :P jak masz wiedzę jak coś zrobić to nie musisz mieć realnie komercyjnego doświadczenia w tym a jedynie nazmyślać, że zrobiłeś "to, to i to" opisując sposób rozwiązania i wyjdzie jakbyś miał w czymś doświadczenie.

A i pamiętaj z reguły w realnej pracy i tak będziesz robił jakieś dziadostwo, którego się nauczysz w skończonym czasie w wolnej chwili i będziesz performował jak reszta.

1

@MaaJin:

Rozumiem, że lepiej to usunąć, niż narażać się na niewygodne pytania?

Jeżeli umiesz wytłumaczyć komuś kto ogarnia takie rzeczy dlaczego to zrobiliście, jakie dało to benefity z punktu widzenia biznesu, itp do tego obronić te założenia to zostaw 🙂

Odpisałem na Twój post żeby zwrócić Ci uwagę, że czyste i przejrzyste CV to jedno. Drugie to trzeba uważać co się tam wpisuje, bo z perspektywy lat i dziesiątek przeprowadzonych rozmów lubię się czepiać takich rzeczy, bo to więcej mówi o kandydacie niż umiejętność recytowania dokumentacji frameworka czy wzorców.

Więc jak trafisz na kogoś takiego jak ja to możesz popłynąć na rozmowie i wyjść na kogoś kto lubi koloryzować swoje osiągnięcia. Więc jeszcze raz, chwalić się trzeba ale z umiarem. Ewentualnie hak kj7z ch esz koloryzowaćt to być przygotowanym do odpowiedzi na takie pytania jak napisal @Czitels

1

@WeiXiao:

Ehh, bez przesady. Architektura nie implikuje rozmiaru projektu.

Jeżeli masz jednoinstancyjną appkę np. 10k LoC która m.in coś tam sobie liczy, ale okazało się że jest to bottleneckiem to nadal możesz wynieść te obliczenia możesz wynieść do jakiegoś microserwisu który to będzie tylko i wyłącznie liczył i raportował, a tam będzie to na 10 instancjach o nie trzeba do tego roku, połowy czy nawet kwartału.

Nie no zgoda, ale op sam pisał że przepisywali monolit na ms Więc beż szerszego kontekstu można założyć że chodziło o rozbicie całej aplikacji a nie wydzielenie jednego czy dwóch modułów do osobnych usług.

Nie mniej nie to było istota mojego postu tylko zwrócenie uwagi OPowi żeby nie koloryzował niepotrzebnie ewentualnie robił to odpowiedzialnie i był świadomy jak to się może skończyć xD

0

Ogólnie z laniem wody nie mam problemu :D, przez parę lat pracowałem w "handlu", więc jakieś doświadczenie w tym temacie posiadam.
Gorzej z ogólną wiedzą dotyczącą samych mikroserwisów.
Był to mój pierwszy projekt tego typu i mimo, że trwał trochę ponad rok to uważam że dalej brak mi pewnie nawet podstawowej wiedzy w tym temacie. Nie mówiąc już o kwestii postdeveloperskiej czyli to co pisałeś @markone_dev

wdrożyć na produkcję i zebrać odpowiednie metryki dotyczące tego jak projekt sobie radzi na produkcji, informacje zwrotne od użytkowników, innymi słowy wszystko to co potrzeba aby móc stwierdzić, że wykonaliśmy dobrą robotę i projekt się udał.

1

Był to mój pierwszy projekt tego typu i mimo, że trwał trochę ponad rok to uważam że dalej brak mi pewnie nawet podstawowej wiedzy w tym temacie.

Wielu seniorom brakuje wiedzy w tym temacie więc luz

0

A jak reszta? widzicie jeszcze coś do poprawy?

1

Jeśli o mnie chodzi to z punktu widzenia layoutu i contentu obecne CV jest spoko. To nad czym bym popracował to umiejętność odpowiadania na pytania związane z projektami w których uczestniczyłeś. Czyli wszystkie pytania typu "po co", "dlaczego", "a czemu tak a nie inaczej", "czym kierowaliście się przy wydzielaniu granic usług", "jakie problemy natrafiliście", "w jaki sposób je rozwiązaliście","czy do komunikacji pomiędzy usługami wybraliście jakiś message broker czy robiliście to po HTTP", "jeśli HTTP do dlaczego to, a nie Kafka czy RabbitMQ", "czy korzystaliście z rozwiązań typu service mesh", "czego używaliście do hostowania i zarządzania usługami i dlaczego Kubernetes, zamiast ECS czy ACI", "co to eventual consistency", "czym się różni gwarancja dostarczania wiadomości at least once od at most once i exactly once, "jak to osiągnąć w praktyce i zabezpieczyć się przed tym że request/wiadomość trafi do usługi więcej niż raz i jakie to może mieć konsekwencje", itd. I uwaga, odpowiedź w stylu "nie natrafiliśmy na żadne problemy, wszystko było tip top" to nie jest prawidłowa odpowiedź :P Architektura mikroserwisowa rozwiązuje pewne bolączki architektur monolitycznych, ale wprowadza kolejne. Więc wybór/decyzja mikroserwisy vs monolit to kompromis i gra na zasadzie wyboru mniejszego zła.

Powodzenia :)

2

Nie wiem, czy to najlepszy pomysł aby pytać programistów o CV, bo programista jest raczej na końcu całego etapu i zazwyczaj twoje CV przeczyta 5 minut przed rekrutacją.
Niemniej jednak - masz dobre CV pod wstępny etap. Brakuje mi jednak bardziej szczegółowego opisu projektów wraz z zastosowanymi technologiami, domeną, organizacją pracy itd.

1
mstl napisał(a):

Nie wiem, czy to najlepszy pomysł aby pytać programistów o CV, bo programista jest raczej na końcu całego etapu i zazwyczaj twoje CV przeczyta 5 minut przed rekrutacją.
Niemniej jednak - masz dobre CV pod wstępny etap. Brakuje mi jednak bardziej szczegółowego opisu projektów wraz z zastosowanymi technologiami, domeną, organizacją pracy itd.

Są dwa style pisania CV. Nie wiem który jest dominujący, ale ja nie piszę takich szczegółów, wolę pozostawiać to na dalsze etapy.

Moim zdaniem dalsza konsultacja tutaj nie ma sensu. Na tym etapie już raczej jak byś chciał jeszcze dopieszczać to tylko ze specjalistami z HRu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1