Z czego uczyć się HTML5 + JS ?

0

Nie chodzi mi o jakąś ogromną znajomość tych języków, ale taką wystarczającą do zrozumienia kodu znajdującego się w książce "HTML5.Tworzenie gier" i ogarnięcia frameworka "Phaser".

Mam sporo propozycji: Html5 i JS -> Nieoficjalny Podręcznik/ JS zasady programowania obiektowego / programowanie obiektowe ...

I jak myślicie lepiej z takiego źródła czy wziąć pierwszy lepszy kurs z neta online i tyle?

W czym piszecie ten kod, nie wiem czy tu można mówić o IDE czy tylko edytorze ...

0

Moim zdaniem tutaj https://developer.mozilla.org/en/ są materiały przyzwoitej jakości.

0
gaUa69 napisał(a):

Moim zdaniem tutaj https://developer.mozilla.org/en/ są materiały przyzwoitej jakości.

PL materiały, przyswajanie materiałów w EN zajmuje mi sporo czasu ...

2

Polska wersja też jest https://developer.mozilla.org/pl/
Najważniejsze żebyś uczył się html5 i css3, skąd to już mniej istotne.
Dobry darmowy edytor: Atom.io
IDE z prawdziwego zdarzenia: WebStorm

0
Maciej Cąderek napisał(a):

Polska wersja też jest https://developer.mozilla.org/pl/
Najważniejsze żebyś uczył się html5 i css3, skąd to już mniej istotne.
Dobry darmowy edytor: Atom.io
IDE z prawdziwego zdarzenia: WebStorm

OK dzięki wezmę tego Atom'a, ale właściwie to ja potrzebuję tak naprawdę tylko podstawy, tj. z Java scriptu tylko poznać analogie co do języka C++, to jest jak deklaruje się funkcje, zdarzenia itd. I już będę działał z frameworkiem.

2

Po raz kolejny powtórzę to samo. Nie macie co zasiadać do programowania bez znajomości języka angielskiego. Po pierwsze materiałów po polsku jest dużo mniej, a po drugie jak wejdziecie na pewien poziom to dalej się nie ruszycie. Angielski to PODSTAWA.

3

Też jestem za nauką angielskiego jako podstawy. W tym języku masz 10 000x więcej materiałów o 100x lepszej jakości.

Programowanie to przede wszystkim być na bieżąco, a bieżące materiały masz zawsze prawie po angielsku. Piszesz w dziale webmastering. Mamy teraz erę ładowania nowości co chwila do HTML5. Wiele rzeczy działa jeszcze zanim oficjalnie stanie się standardem, do wszystkiego masz kupę materiałów od W3, no ale wszystko po angielsku.

Możesz kupować książki, czytać kursy po polsku, ale ograniczasz sobie tak zdobywanie wiedzy. Po prostu j. angielski jest pierwszym krokiem i nie próbuj go przeskakiwać.

A najłatwiej się nauczysz czytając właśnie dokumentację po angielsku z pomocą translatora (nie do całych zdań, a słówek) - ja w ten sposób uczyłem się angielskiego 15 lat temu, bez dostępu do sieci, z analogowym słownikiem i helpem wbudowanym w Turbo Pascala. Kilka tysięcy słów pozwoli Ci zrozumieć wszelkie dokumentacje techniczne.

1

PL materiały, przyswajanie materiałów w EN zajmuje mi sporo czasu ...

Tylko na początku. A potem ucząc się tylko po polsku wczesniej czy później stracisz (chociazby przez żmudne szukanie materiałów, albo czytanie przestarzałych informacji). Korzystając od razu z angielskojęzycznych materiałów na początku będzie trochę trudniej, ale po kilku miesiącach nauki ci się już to opłaci, bo zaczniesz więcej rozumieć.

To dokładnie jak z programowaniem i długiem technicznym. Można coś zrobić na szybko, byle było łatwo, ale takie podejście na dłuższą metę przyniesie więcej szkód niż pożytku. Można z drugiej strony zrobić coś od razu porządnie, i być może na początku będzie trudniej, może robota będzie zajmowała "sporo czasu", ale w perspektywie miesięcy czy lat - bardziej sie to opłaci (choć to uproszczenie, bo w programowaniu nie zawsze wygląda to tak różowo i nie wszystko da się od razu zrobić porządnie, waterfall od jakiegoś czasu wyszedł już z mody, tym niemniej...: http://galorath.com/wp-content/uploads/2011/05/technical-debt.jpg - nauka programowania po polsku to trochę jak "weak done" z tego wykresu, a po angielsku jak robust done).

Tyle, że jak już zostało wspomniane - nauka angielskiego nie musi polegać na nauce. Po prostu udajesz, że znasz angielski i jak jakichś słówek nie rozumiesz, to patrzysz do słownika, albo używasz Google Translate (ale do pojedynczych słów/zwrotów/zdań - bo jak będziesz tłumaczyć całe strony, to nic się nie nauczysz). A po jakimś czasie sam zaczynasz rozumieć już bez patrzenia do słownika. A potem łapiesz ksiażkę do gramatyki i w kilka tygodni łapiesz podstawy.

EDIT:
lol, napisałem (przed edycją) "A potem łapiesz ksiażkę do gramatykę". Ironia xD

0

Jezeli zaczynasz przygode z JS, to odradzałbym się uczyć czystego JS'a.
Zacznij od nauki jQuery (nie potrzebna Ci skladania JS'a) ze strony codeschool, maja swietny kurs i pierwsza czesc ktora Ci powinna wystarczyc jest darmowa.
Pozniej albo bym poszedl w strone Backendu czyli nodeJS albo dalej uczyl sie frontendu czyli masz do wyboru: AngularJs, ReactJs,BackboneJs, EmberJs.

Gdzies w polowie drugiego etapu powinienes sie zaczac uczyc skladni JS'a doglebniej. Najlepej z ksiazek oraz artykulow typu "Best pratices" albo "Bad pratices".

A co do HTML i CSS3 to po prostu z PSD do HTML :)

0
Stiffler napisał(a):

Jezeli zaczynasz przygode z JS, to odradzałbym się uczyć czystego JS'a.

Ma się uczyć frameworków bez znajomości języka?

I zostać kolejnym przeklejaczem gotowców, który nie wie nawet co to funkcja anonimowa?

0

Jeszcze raz wyraźnie napiszę interesuje mnie tylko jeden framework i jest nim Phaser i służy do tworzenia gier, więc nie wiem o jakim przyklejaniu kodu mówisz, bo raczej zbyt wiele udostępnionego kodu do gier raczej nie da się znaleźć i nie są uniwersalne ....

0
dzek69 napisał(a):
Stiffler napisał(a):

Jezeli zaczynasz przygode z JS, to odradzałbym się uczyć czystego JS'a.

Ma się uczyć frameworków bez znajomości języka?

I zostać kolejnym przeklejaczem gotowców, który nie wie nawet co to funkcja anonimowa?

Chodzilo mi o to ze to co potencjalnie ktos bedzie chcial napoczatku robic w czystym javascripcie, duzo duzo duzo duzo duzo duzo duzo duzo duzo duzo latwiej napisac w jQuery, od ktorego polecam zaczac. Nie namawiam do calkowitego olania skladni JS, a raczej do czegos w stylu co robia developerzy Ruby on Rails. Czyli najpierw sie ucza Railsow nie znajac rubiego. Daje to 'wieksze' efekty na poczatku niz odwracanie stringa w tutorialu rubiego :)

Ja tak robilem (z jQuery) i znam wiele osob ktore postapilo tak samo.

Inna sprawa jak ktos chce zaczac wlasnie od Phasera, to juz inna bajka i najlepiej to sie uczyc Typescriptu do niego.

Sa rozne szkoly.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1