Optymalizacja szybkości ładowania strony (wg porad Narzędzi Google)

0

Witam wujek google poradził abym włączył kompresje gzip więc dodałem do pliku htaccess

<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file \.(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</ifModule>

ale wujek mówi że dalej jest nie włączona gdzie tu błąd ? a może coś trzeba w tym kodzie zmienić bo go znalazłem :p

2

usuń znaczniki ifmodule - jeżeli się wywali (error 500) to znaczy, ze nie masz modułu mod_gzip

0

Internal Server Error
The server encountered an internal error or
misconfiguration and was unable to
complete your request.
Please contact the server administrator,
[email protected] and inform them of
the time the error occurred, and anything
you might have done that may have caused
the error.
More information about this error may be
available in the server error log.
Additionally, a 500 Internal Server Error
error was encountered while trying to use
an ErrorDocument to handle the request.

Czyli nic się nie da zrobić ?

a coś takiego " Preferuj zasoby asynchroni " jak to zrobić ?

1
Majcon napisał(a):

Czyli nic się nie da zrobić ?

Zmienić serwer, poprosić admina o instalację tego modułu, albo zrobić to samemu, jeżeli serwer jest zarządzany przez Ciebie

a coś takiego " Preferuj zasoby asynchroni " jak to zrobić ?

Jeżeli nie wiesz co to znaczy, to znaczy, że to nie dla Ciebie jeszcze.

0

Co do pierwszego to faq na stronie mojego usługodawcy mówi aby wstawić na początku skryptu

 <?php if (substr_count($_SERVER
['HTTP_ACCEPT_ENCODING'], 'gzip')) ob_start
("ob_gzhandler"); else ob_start(); ?>
0

To wstaw, ja nigdy kompresji nie włączałem, więc nie wiem czy to dobry kod. Przykładów w manualu i w google znajdziesz jednak na pęczki. No i ta wersja w php skompresuje Ci jedynie kod html

0

Hm chyba na razie oleje dobre rady wujka google a zajmę się grafiką czego nie lubię :/

A mógłby mi ktoś pokazać prosty przykład z użyciem scolla w jquery ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1