czy Google Analytics wymaga JS włączonego w przeglądarce u osób oglądających stronę www

0

czy Google Analytics wymaga JS włączonego w przeglądarce u osób oglądających stronę www

by statystyki zadziałały

0

tak

0
dzek69 napisał(a):

tak

jak dużo ludzi ma włączoną obsługę JS w przeglądarkach w procentach 50 % czy 10 % ?

jak realne są w takim wypadku raporty Google Analytics

0

Raporty Google Analytics są bardziej 'nierealne' ze względu na AdBlocki (które uwzględniają także skrypty od statystyk) niż blokady JS (a średnia światowa to bodajże 1,4% userów bez JS). Blokady JS ustawiają sobie zaawansowani użytkownicy, którzy wiedzą jakie są tego skutki i jak to wyłączyć w razie potrzeby, AdBlocki widuję już u osób rozróżniających przeglądarkę od wyszukiwarki (tych jest zdecydowanie więcej). Podejrzewam także, że wiele jest osób jak ja, którzy instalują AdBlocki w komputerach mniej doświadczonych osób (u mnie rodzice). Czyli kolejne parę procent do tego 1,4 dodajesz i na oko pewnie do 5% użytkowników nie zostanie zauważonych przez G. Analytics.
Ale powiem Ci, że ludźmi bez JS mało kto się przejmuje, gromadząc statystyki.

0
dzek69 napisał(a):

Raporty Google Analytics są bardziej 'nierealne' ze względu na AdBlocki (które uwzględniają także skrypty od statystyk) niż blokady JS (a średnia światowa to bodajże 1,4% userów bez JS). Blokady JS ustawiają sobie zaawansowani użytkownicy, którzy wiedzą jakie są tego skutki i jak to wyłączyć w razie potrzeby, AdBlocki widuję już u osób rozróżniających przeglądarkę od wyszukiwarki (tych jest zdecydowanie więcej). Podejrzewam także, że wiele jest osób jak ja, którzy instalują AdBlocki w komputerach mniej doświadczonych osób (u mnie rodzice). Czyli kolejne parę procent do tego 1,4 dodajesz i na oko pewnie do 5% użytkowników nie zostanie zauważonych przez G. Analytics.
Ale powiem Ci, że ludźmi bez JS mało kto się przejmuje, gromadząc statystyki.

nie wiem zbyt dużo w tym temacie ale wydało mi się że java script jest ze względów bezpieczeństwa wyłączony w przeglądarkach ?

0

Może Ci się z javą pomyliło. Wtyczka Java w połączeniu z masą dziur jaką Java posiada jest niebezpieczna i powinna być wyłączana (ale nie jest w domyślnie, po zainstalowaniu w systemie Javy).
Obsługę Javascript masz wbudowaną w każdą przeglądarkę, ale za pomocą Javascriptu zła nie uczynisz (zbyt wiele). Bez Javascriptu jak wspomniał @Ktos: mnóstwo stron po prostu nie zadziała (zaczynając od Fejsbuka - wyobraź sobie, że w domyśle Fejsbuk nie działa - ogólnoświatowa panika gotowa :D).

0
dzek69 napisał(a):

Raporty Google Analytics są bardziej 'nierealne' ze względu na AdBlocki (które uwzględniają także skrypty od statystyk) niż blokady JS (a średnia światowa to bodajże 1,4% userów bez JS). Blokady JS ustawiają sobie zaawansowani użytkownicy, którzy wiedzą jakie są tego skutki i jak to wyłączyć w razie potrzeby

a po co ci "zaawansowani użytkownicy" mieliby wyłączać javascript? Jedynie w przeglądarce TORa jest wyłączony javascript bo może mieć wpływ na prywatność ale poza nim nie widzę sensu jego wyłączania. Raczej javascript wyłączają zaawansowani paranoicy a nie użytkownicy ;)

Poza tym te 1,3% userów (bo tyle ja znalazłem) to wartość moooocno zawyżona - jest to wartość NIBY po odfiltrowaniu wszystkich botów i automatycznych zapytań, ale większość botów podaje się za normalne przeglądarki i nie wysyła setek requestów na sekundę a takie boty w większości są nie do odróżnienia od usera bez javascriptu.
Podejrzewam że nawet do 70% z tych 1,3% to boty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1