operacje na arkuszu xls bez włączonego excela

0

po pierwsze proszę najpierw dokładnie zapoznać się z treścią postu, a nie kasować od razu :|

do szanownego jegomościa, Marooned za co usunąłeś mój post? podałeś jeszcze linka "http://4programmers.net/search.php?q=excel"
tłumaczyłem przecież że nie o to chodzi... przeszukałem całe forum i artykuły na 4p

chodzi o TO:
napisać aplikację, która z pliku xls pobierze dane i je wgra do string grida ALE excel nie ma być włączony

wg artykułów na 4p najłatwiej podczepić się pod włączonego Excela i o tym one są
w taki mrazie nie odpowiadają one ani troche mojemu zapytaniu i proszę o pomoc

0

http://www.sharewareriver.com/product.php?id=13437 spróbuj poszukać czegochś podobnego...

0

Pełno w necie przykładów wyprowadzania danych ze StringGrida do Excela, chociaż by to http://www.swissdelphicenter.ch/en/showcode.php?id=379, wystarczy odwrócić proces :P

0

do ostatniego postu:

ale tam jest

XLApp := CreateOleObject('Excel.Application');

co oznacza ze excel sie wlaczy (moze nie bedzie widoczy, ale sie wlaczy).

Trzeba sie raczej zainteresowac formatem xls (bo jak zrozumialem ma to dzialac bez excela).

0
autor napisał(a)

napisać aplikację, która z pliku xls pobierze dane i je wgra do string grida ALE excel nie ma być włączony

jezeli ma to dzialac bez zainstalowanego exela to bez wydania grubszej kasy sie nie obejdzie :( . Mozesz sprobowac wczytywac arkusz jako csv lub xml po uprzednim zapisaniu go w tym formacie (jesli jest taka mozliwosc).

Z drugiej strony mozesz probowac rozgryzc format xml z tym, ze w kazdej wersji offica jest on inny i ciezko specyfikacje znalezc (ci, ktorzy znalezli trzepia teraz na tym kase - wspomniane platne komponenty)

Najprosciej bedzie Ci skozystac z ole (jak ktos juz podal) z tym, ze wtedy excel musi byc zainstalowany na komie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1