Wątek zablokowany 2016-01-03 22:40 przez furious programming.

DataSet, Eksport do XLS bez Excela i unicode

0

Zapinam się do PostgreSQL 9.0 przez Zeosa. Potrzebuję wyeksportować wynik zapytania (ZQuery) do Excela. Ale. Na komputerze, na którym uruchamiany jest program NIE ma Excela. Eksport ma być wykonany bezpośrednio do XLSa (lub xlsx - obojętne).

Ten etap jest prosty, bo komponentów do eksportu jest kilka - ja testowałem SMExport2XLS - działa. Działa fajnie. Ale nie obsługuje Unicode.

Baza jest w UTF8 - SMExport potrafi obsługiwać tylko ANSI_WINDOWS i wali krzakami.

Od razu proszę gorące głowy, o zaniechanie komenatarzy w stylu 'Ask google' - jeżeli taka ma być wasza odpowiedź usilnie uprasza się o nie komentowanie.

Potrzebuję czegoś sprawdzonego, co wyeksportuje bezpośrednio do XLS i obsłuży Unicode.

0

no to przed eksportem sobie zamień z UTFa na windowsa - w czym widzisz problem?

0

kolacji bazy danych nie zmienię, bo nie mogę.

w zeosie nie definiujesz charseta

w smexport masz do wyboru: ANSI_WINDOWS, ASCII_MSDOS i EBCDIC

Przyznaję się bez bicia, że nie umiem ugryźć Twojej zagadki.

0

a smexport podpinasz wprost do datasetu?

0

tak. DBGrid nie wchodzi w grę, bo ta aplikacja ma jedno Combo do wybory raportu, któy ma się wygenerować/wyeksportować i przycisk działaj.

Zresztą - obawiam się,że nawet jeżeli by stworzyć DBGrida, który wstępnie byłby napełniany danymi, to nie zmieni postaci rzeczy, bo SMExport sam z siebie koduje w ANSI_WINDOWS.

0

spróbuj wywołać set character_set_connection=cp1250 od razu po połączeniu

0
toyman napisał(a)

kolacji bazy danych nie zmienię, bo nie mogę.

w zeosie nie definiujesz charseta

w smexport masz do wyboru: ANSI_WINDOWS, ASCII_MSDOS i EBCDIC

Przyznaję się bez bicia, że nie umiem ugryźć Twojej zagadki.

W zeosie definiujesz charset. Na ZConnection w Properties wstaw: CODEPAGE=WIN1250

0

Dziękuję za podpowiedzi. Problem rozwiązany.

0

Mam pytanie co do SMExport,
Jak zrobić żeby eksportował więcej niż 50 rekordów?

0

FetchOptions ustawić na fmAll

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1