CSS - border dla tabeli IE vs FF

0

Witam

Zaczynam bawić się co nie co CSS, postanowiłem przerobić sobie pewną stronkę, którą według mnie można skodzić lepiej.

Firefox, bordery komórek tabeli, są prawidłowo wyświetlane:

user image

No i ich brak w IE:

user image</wiki>

Próbowałem robić na div-ach, skończyło się na tabeli, nie mam pomysłu co może powodować takie zachowanie IE.

CSS:

body {
	margin: 50px 0;
	padding: 0;
	background-image: url(tlo.png);
	font: normal x-small Verdana, Geneva, sans-serif;
	color: rgb(174, 158, 122);
}

#wrap-tbl {
	width: 738px;
	margin: auto;
	padding: 0;
}

#ct, #lm, #m, #rm, #cb {
	background-color: #000;
	color: #d4cbb5;
}


#lt { background: url(left-top.gif); }
#rt { background: url(right-top.gif) right; }
#lb { background: url(left-bottom.gif); }
#rb { background: url(right-bottom.gif) right; }

#lt, #rt, #lb, #rb { width: 19px; height: 21px; background-repeat: no-repeat;
}

#ct { border-top: 1px solid;}
#lm { border-left: 1px solid; }
#rm { border-right: 1px solid; }
#cb { border-bottom: 1px solid; }

Struktura:

#wrap-tbl

|LT| CT |RT|

| | | |
|LM| M |RM|
| | | |

|LB| CB |RB|

<body>  
<table id="wrap-tbl" cellpadding="0" cellspacing="0" border="0">
<tr>
    <td id="lt"></td>
    <td id="ct"></td>
    <td id="rt"></td>
</tr>
<tr>
<td id="lm"></td>
<td id="m">
<div id="wrap">
<!-- początek header -->
<div id="header">
   <div id="info">
        <!-- info o twórcach strony itd -->
    </div>
    <div id="logo"></div>
</div>
<!-- koniec div header -->
<div id="menu-bar">
    <ul>
        <!-- elementy li -->
    </ul>
</div>
<div id="content">
<ul id="ul-img">
   <li><img src="1.png" /></li>
    <li><img src="2.png" /></li>
</ul>
<!-- paragrafy -->
<div id="footer">
    <ul>
        <!-- elementy li -->
    </ul>
</div>
</div>
</td>
<td id="rm"></td>
</tr>
<tr>
<td id="lb"></td>
<td id="cb"></td>
<td id="rb"></td>
</tr>
</table>
</body>

Pomoże ktoś?

0

border-color ?

0

Dzięki za odpowiedź, próbowałem takich ustawień nie pomaga.

0

@_GhostDog:
A masz poprawny kod XHTML? Mam nadzieję, że wkleiłeś tylko fragment i gdzieś tam jeszcze masz sekcję head? Nawet jeśli tak, to bardzo możliwe, że nie masz poprawnego DOCTYPE-a i potrzebnych atrybutów na tagu <html>. XHTML wygląda generalnie tak:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
  ...
</head>
<body>
...
</body>
</html>

Wkleiłem ten kod u Ciebie do mnie w zrobiony na pałę dokument pseud-XHTML z błędami. Nie zadziałało. Zrobiłem porządny DOCTYPE itd. -- zadziałało. Aha, u Ciebie kolor tych ramek to będzie #d4cbb5 (gdy nie poda się border-color, to brana jest wartość color). Jeśli to Ci nie odpowiada, to dorzuć sobie tam border-color.

Już po raz któryś z rzędu zdarza się, że ktoś ma tu kłopoty z powodu błędnego (X)HTML-a. Nie mam pewności, czy Ty takie masz, bo tylko to podejrzewam, ale wydaje mi się, że tak właśnie jest. Jeśli tak, to widać wyraźnie, że walidatory są bardzo przydatnymi narzędziami, a walidacja nie jest kwestią ideową.

Dodam jeszcze, że jeśli już zdecydowałeś się na XHTML zamiast HTML-a -- co wnioskuję na podstawie domknięć tagów img -- to każdy błąd składni może skutkować nie wyświetleniem strony w ogóle. Tak będzie, jeśli przeglądarka uzna, że naprawdę napisałeś XHTML, a nie HTML z błędami. Na szczęście (?) przeglądarki uznają obecnie taki kod za HTML z błędami, ale pewnego dnia w przyszłości, szczególnie gdy zmieni się konfiguracja serwera i typ MIME Twoich plików html, strona może po prostu całkowicie przestać działać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1