[html/css] szerokość obrazka na FF i na IE

0

Mam taki banalny kod:

<img border="0" src="http://jakis.adres.pl/obr.jpg" alt="logo" title="blabla" width="100%"/>

Obraz ma 1024px szerokości i jeśli powiększę okno przeglądarki (IE, FF) to obraz jest rozciągany - gitowo.

Jeśli natomiast zmniejsze przeglądarkę, to na FF obraz skalowany jest w dół [git] a na IE blokada - obraz ma minimum 1024px i pojawia mi się suwak poziomy, cała strona rozwalona :/

Pytanie:
Jak sprawić, aby na wszystkich przeglądarkach [na Operze i innych nie miałem okazji przetestować] obraz skalował się do szerokości strony - bez względu, czy będzie to mniej czy więcej niż szerokość obrazu?

Pilna jak nie wiem sprawa :/

<font color="silver">ave IE...</span>

0

sorka, ale znowu chyba jakaś trefna wiadomość, ten obrazek jest w jakiejś tabelce czy divie czy coś ? bo u mnie normalnie skaluje na wszystkich przeglądarkach tak w górę jak i w dół :-|

0

Hmm, no tak.. jest w tabelce w osobnym TD, którego styl prezentuje się tak:

#head
{
	width: 100%;
	text-align: center;
	vertical-align: middle;
	border-top: 0px none !important;
}
0

A może ktoś zna jakąś sztuczkę na IE w tej kwestii? Bo już mnie za jaja wieszają w robocie ;)

0

nie mam pojęcia jak to zrobić :/ jedynie można coś poskubać chyba w js - tak na przykład poniżej (wiem że ja zawsze debilne przykłady daję ;P)

function se(){
  try{
  a = document.getElementById('obr');
  a.style.width = document.body.offsetWidth - document.body.style.margin; // to ma być tylko na IE
  } catch(e){}
}

(onresize = se)();

bo to chyba przez silnik explorera, w złej kolejności sprawdza wielkość, najpierw obrazkowi nadaje 100% parenta pewno a potem dopiero parentowi (tabelce) nadaje 100% body a że by się zawartość nie zmieściła to rozszerza z powrotem

0

Nie no..... JS do czegoś takiego? 8-|
Może sam HTML mogę jakoś zmienić albo CSS?

Ogólnie jest to portal na Mambo i to ma być górne logo serwisu [gdyby to coś wnosiło do sprawy]

0

a nie da się przy tym obecnym ustawieniu wywalić tego img'a z tabelki żeby było sobie luźno choćby z position absolute ?

// na jakiejś stronie przeczytałem że hack na złe dziedziczenie procentowego width'a w IE może być rozwiązany tylko przez JS, ale można pamiętać że IE dopuszcza użycie JS wewnątrz CSS'a czyli zrozumie jak mu się napisze:

bleble
0

Spróbuję... zaraz będzie edycja posta ;p

[edited]
heh, no cóż.. najciemniej pod latarnią? tłumaczę się chwilową pomrocznością jasną :/
Przeniosłem IMG nad TABLE i jest git :)

No prawie.. pojawił się 2px biały pasek tylko na IE pod IMG - ale to inna para kaloszy ;)

Dzięki za oświecenie ;p
EOT


Adamo napisał(a)
bleble

OMG, IE r0x [green]

0

sorry za offtopic ale mzoe by to dac do jakiegos faq czy cos ? :>

//niestety nie ma takiego FAQ do ktorego mozna by to wstawic - m.p :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1