[CSS] Problem IE a FF

0

Stworzyłem stronkę i jak się dowiedziałem nie otwiera ona się w IE poprawnie, gdyż podczas tworzenia testowałem ją na FF , stronkę pisze w HTML/CSS i podobno problem ten łatwo można rozwiązać dodając coś w DIV

<html> <head> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"> </head> <body>
Witamy</li> info</li> Dowcipy ;)</li> forum</li> Goscie</li> techniczne</li> </ul>
</body> </html> ``` tylko gdzie dokładnie powinienem umieścić to coś, i jak ono powinno wyglądać??

oto CSS:

#logo1{
position: fixed;
left: 0px;
top: 0px;
width: 200px;
height: 100px;
background: url(logo1.gif);
}

#logo2{
position: fixed;
left: 200px;
top: 0px;
width: 200px;
height: 100px;
background: url(logo2.gif);
}

#logo3{
position: fixed;
left: 400px;
top:  0px;
width: 200px;
height: 100px;
background: url(logo3.gif);
}

#logo4{
position: fixed;
left: 600px;
top: 0px;
width: 200px;
height: 100px;
background: url(logo4.gif);
}

#logo1r{
position: fixed;
left: 0px;
top: 100px;
width: 200px;
height: 80px;
background: url(logo1r.gif);
}

#logo2r{
position: fixed;
left: 200px;
top: 100px;
width: 300px;
height: 50px;
background: url(logo2r.gif);
}

#logo3r{
position: fixed;
left: 500px;
top: 100px;
width: 300px;
height: 50px;
background: url(logo3r.gif);
}

#menurl{
position: fixed;
left: 0px;
top: 180px;
width: 10px;
height: 420px;
background: url(menurl.gif);
}

#menurp{
position: fixed;
left: 140px;
top: 180px;
width: 60px;
height: 420px;
background: url(menurp.gif);
}

#menurd{
position: fixed;
left: 10px;
top: 580px;
width: 130px;
height: 20px;
background: url(menurd.gif);
}

#glowna{
position: fixed;
left: 200px;
top: 150px;
width: 570px;
height: 430px;
background: url(glowna.gif);
}


#glownard1{
position: fixed;
left: 200px;
top: 580px;
width: 300px;
height: 20px;
background: url(glownard1.gif);
}

#glownard2{
position: fixed;
left: 500px;
top: 580px;
width: 300px;
height: 20px;
background: url(glownard2.gif);
}

#glownarp{
position: fixed;
left: 770px;
top: 150px;
width: 30px;
height: 430px;
background: url(glownarp.gif);
}

/*menu*/

#menu{
position: fixed;
left: 10px;
top: 180px;
width: 130px;
height: 400px;
background: url(menu.gif);
}


a.menu:link { 
display:block;
width:120px;
height:20px;
background-color: #a61d1d;
color:f6bfbf;
padding:5px 0px;
text-decoration:none;
text-align:center;
border:1px solid #ffd1e1;
}
a.menu:visited { 
display:block;
width:120px;
height:30px;
background-color: #751414;
color:grey;
padding:5px 0px
text-decoration:none;
text-align:center;
border:1px solid #ffd1e1;
}
a.menu:hover { 
display:block;
width:115px;
height:25px;
background-color: #e12929;
color:e27b1f;
padding:5px 0px;
text-decoration:none;
text-align:center;
border:1px solid #ffffff;
}
a.menu:active { 
display:block;
width:110px;
height:40px;
background-color: #ff7474;
color:black;
padding:5px 0px;
text-decoration:none;
text-align:center;
border:1px solid #ffd1e1;}
/*suwaki*/

body {

scrollbar-face-color: #a40404; 
scrollbar-track-color: #fc544c; 
scrollbar-arrow-color: #cc0c0c; 
scrollbar-3dlight-color: #ae2828; 
scrollbar-highlight-color: #c20808; 
scrollbar-shadow-color: #7b1313; 
scrollbar-darkshadow-color: #f0a2a2; 
}

I właśnie FF otwiera stronkę dobrze a IE źle ... podobno spowodowane jest to jak już wcześniej wspomniałem tym, że testowałem stronę w FF, tak powiedziano mi w szkole ;|

prefix! - Cold

0

Dla mnie to tu wszystko jest źle... Ale raczej chodzi o to, że w FF jest źle wyświetlana w przeciwieństwie do IE. Chodzi tu o "wcięcia". Było ostatnio o tym na <url>www.webcity.pl</url>. Nie zamykasz znaczników i źle umieściłeś IFRAME.

0

I bez kodu CSS trudno nam będzie cokolwiek powiedzieć.

0

na początek spróbuj pozamykać wszystkie DIVy, które pootwierałeś. Kazdy div musi zostać zamknięty. Np.

albo
0

z taką konstrukcją IE ma problemy więc lepiej stosować to pierwsze rozwiązanie

0

niestety chyba kłopot nie tkwił w nieprawidłowo zamkniętych czy w ogóle nie zamkniętych div-ach, po prostu zastępowane one były kolejnymi. Mój profesor twierdzi że trzeba dodać jakiś DIV, gdyż strona była testowana w FF , więc działa niepoprawnie w IE, Ci którzy projekty testowali w IE mają problem z przeglądaniem strony w FF

0

bo strone sie robie według standardów, a nie żeby działała pod jakąś przeglądarką.
http://validator.w3.org/ sprawdź stronke tutaj,
a CSSa tutaj http://jigsaw.w3.org/css-validator/

z drugiej strony, standardy standardami, a IE ma i tak swój standard :D

0

a ja powiem tak: zamiast position:fixed spróbuj dać absolute ;)

0
TeWuX napisał(a)

bo strone sie robie według standardów, a nie żeby działała pod jakąś przeglądarką.
http://validator.w3.org/ sprawdź stronke tutaj,
a CSSa tutaj http://jigsaw.w3.org/css-validator/

z drugiej strony, standardy standardami, a IE ma i tak swój standard :D

Świetnie źródło strony ma standardy podane w głównym index.html ... -_-

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head> <title>xxxxxxx</title> <meta http-equiv="content-type" content="text/html" charset="iso-8859-2"> <meta http-equiv="creation-date" content="sun,3 march 2007 23.40.00. gmt +1"> <meta http-equiv="content-language" content="pl"> <meta name="keywords" content="xx"> <meta name="description" content="xxx"> <meta name="generator" content="notepad"> <meta name="author" content="xxxx"> <meta name="robots" content="index, all"> </head> <frameset rows="*,600,*" frameborder="0" framespacing="0"> <frame src="pusta.html" noresize="yes" scrolling="no" /> <frameset cols="*,800,*" frameborder="0" framespacing="0"> <frame src="pusta.html" noresize="yes" scrolling="no" /> <frame name="glowna" src="welcome.html" noresize="yes" scrolling="auto" /> <frame src="pusta.html" noresize="yes" scrolling="no" /> </frameset> <frame src="pusta.html" noresize="yes" scrolling="no" /> </frameset> </html> ``` po prostu samą definicje poucinałem żeby było mniej czytania .... -_- //używaj znacznika code! - n
0
nul napisał(a)

a ja powiem tak: zamiast position:fixed spróbuj dać absolute ;)

Teraz dużo lepiej się wczytuje więc na pewno kłopot tkwił także w tym, lecz tło z menu nie wczytuje się idealnie na swojej pozycji, tzn. wczytuje się lecz jakby 130% szerokości, zmieniałem wartości lecz nie reaguje na to. poza tym nie wczytuje się tło z #glowna

0

jeśli nie chcesz żeby tło się npowtarzało to użyj takiej konstrukcji:
cos {background:#kolor/transparent url('plik') no-repeat/repeat/repeat-x/repeat-y;

Niepotrzebne skreślić

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1