[CSS] IE, FF, Coś nie tak

0

Witam !

Napisałem na divach strone w oparciu na FF, jednak w IE wszytsko wygląda inaczej :( Czy mógłby ktos przerobić kod, by w obu przegladarkach wyglądało tak samo ?

Strona: <url>c-ronswer.byethost14.com</url>
Kod:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=Windows-1250">

<style>

.ramka
{
background: #DFFF09;
border: 1px solid #575757;
width: 700px;
height: 600px;
font: 12px bold #575757 Verdana;
margin: 0px 25px;
text-align: left;
}

.menu
{
float: left;
background: #DFFF09;
border: 1px solid #575757;
width: 160px;
height: 250px;
font: 12px bold #575757 Verdana;
margin-left: 49px;
margin-right: 20px;
text-align: center;
background-color: #FFFFFF;

}


.main
{
float: left;
background: #DFFF09;
border: 1px solid #575757;
width: 419px;
height: 250px;
font: 12px bold #575757 Verdana;
margin: 0px 0px;
text-align: center;
background-color: #FFFFFF;

}

.logowanie
{
float: left;
background: #DFFF09;
border: 1px solid #575757;
width: 160px;
height: 50px;
font: 12px bold #575757 Verdana;
margin-left: 49px;
margin-right: 20px;
margin-bottom: 20px;
text-align: center;
background-color: #FFFFFF;

}


.lastest
{
float: left;
background: #DFFF09;
border: 1px solid #575757;
width: 419px;
height: 50px;
font: 12px bold #575757 Verdana;
margin: 0px 0px;
margin-bottom: 20px;
text-align: center;
background-color: #FFFFFF;

}

.header
{
width: 600px;
height: 140px;
border: 1px solid #575757;
font: 12px bold #575757 Verdana;
margin: 25px 0px;
text-align: center;
float: center;
background-color: #FFFFFF;
}

.stopka
{
width: 600px;
height: 40px;
border: 1px solid #575757;
font: 12px bold #575757 Verdana;
margin-top: 370px;
text-align: center;
background-color: #FFFFFF;

}

</style>


<center><div class="ramka">


<center><div class="header"></div></center>

<div class="logowanie"></div>

<div class="lastest"></div>


<div class="menu"></div>

<div class="main"></div>

<center><div class="stopka"></div></center>



</div></center>

</ort>
0

no wprawdzie zawsze robię na tabelkach i nie za bardzo mam doświadczenia w pozycjonowaniu na divach, no ale nikt nie odpowiada a jakby miało do mnie przyjść 5 drecholi żeby mnie zmusić robić no divach to bym to zrobił jakoś tak:

<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=Windows-1250">

<style>

body
{
  margin-left: auto;
  margin-right: auto;
  text-align: center;
}

div
{
 font-family: Verdana;
 font-size: 12px;
 font-weight: bold;
 color: #575757;
}

.ramka
{
background-color: #DFFF09;
border: 1px solid #575757;
width: 700px;
margin: 0 auto;
text-align: center;
}

.wew
{
 clear: both;
 width: 600px;
 margin: 0 auto;
 border: 0;
}

.menu
{
float: left;
clear: left;
border: 1px solid #575757;
width: 160px;
height: 250px;
text-align: center;
background-color: white;
}

.main
{
float: right;
clear: right;
border: 1px solid #575757;
width: 419px;
height: 250px;
text-align: center;
background-color: white;
}

.logowanie
{
float: left;
clear: left;
border: 1px solid #575757;
width: 160px;
height: 50px;
margin-bottom: 20px;
background-color: white;
}

.lastest
{
float: right;
clear: right;
border: 1px solid #575757;
width: 419px;
height: 50px;
margin-bottom: 20px;
background-color: white;
}

.header
{
clear: both;
width: 600px;
height: 140px;
border: 1px solid #575757;
margin: 25px auto;
text-align: center;
background-color: white;
}

.stopka
{
clear: both;
width: 600px;
height: 40px;
border: 1px solid #575757;
margin: 25px auto;
text-align: center;
background-color: white;
}

</style>
</head>
<body>

<div class="ramka">

  <div class="header"></div>

  <div class="wew">

    <div class="logowanie">logowanie</div>
    <div class="lastest">lastest</div>

    <div class="menu">menu</div>
    <div class="main">main</div>

  </div>
  <div style="clear: both"></div> <!-- takie coś na chama zrobiłem bo się stopka kleiła w FF :| -->

  <div class="stopka">stopka</div>

</div>

</body>

ustaw jednakowy box-model na wszystkie przeglądarki (znajdź na forum jak, co 5 min jest o tym temat)

żeby nie było - nic nie mam (już) do robienia stron na divach, po prostu nie mam kiedy się tego nauczyć
ale nie widzę nic złego w pozycjonowaniu na tabelkach - oczywiście pozycjonowanie na tabelkach a pozycjonowanie na tabelkach to jest różnica więc jak widzę twory niektóre to szkoda słów

0
Adamo napisał(a)

oczywiście pozycjonowanie na tabelkach a pozycjonowanie na tabelkach to jest różnica
[???]

0

No rzecz w tym, że można rozsądnie pozycjonować na tabelkach, albo okropnie pozycjonować na tabelkach. Ale mimo wszystko osobiście tabelki uznaję tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie da się jakiegoś rozwiązania uzyskać na div'ach (a zdarzają się takie sytuacje). No oczywiście poza przedstawianiem danych, które w tabelce znaleźć się powinne z definicji.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1