[CSS] *.png pod ie

0

Zna ktoś lepszy sposób na ładowanie obrazu png z obsługą kanału alpha bez użycia JS niż ten - filterDXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src='menu.png', sizingMethod='scale');?

użyłem tego do załadowania tła w divach i przestały mi działać wszystkie odnośniki. Wyczytałem, że to ładuje obraz między background a content (tak sie da? po co to komu?:P) Jak zwykle IE ssie.

0

Pod ie nie da się inaczej, niż przez użycie filtrów naprawić wyświetlania png.

0

Problem istnieje tylko pod prastary IE6 - sporo wielkich serwisów [ostatnio YouTube] wyświetlają monity dla użytkowników IE6 o uaktualnienie tego reliktu przeszłości.

0

No dobra, ale jak sprawić, żeby te przyciski działały? Olanie zgodności z IE6 niestety nie jest opcją. Używa go tylu ludzi, że...

0

Coś musiałeś skopać, bo nigdy nie miałem takiego problemu. Spróbuj wykorzystać jakieś gotowe biblioteki w JS do zamieniania takich rzeczy (np DD_belated)

0
DonBladositto napisał(a)

No dobra, ale jak sprawić, żeby te przyciski działały? Olanie zgodności z IE6 niestety nie jest opcją. Używa go tylu ludzi, że...

bo nie zmusza się ich do zmiany, tylko idzie na rękę :P
czas to zmienić

0

Cos w tym jest... tylko to jest trudna sprawa. Tworzysz strone za pieniadze to oczekuje sie od Ciebie ze kazdy bedzie mogl ja obejrzec.

0
DonBladositto napisał(a)

Cos w tym jest... tylko to jest trudna sprawa. Tworzysz strone za pieniadze to oczekuje sie od Ciebie ze kazdy bedzie mogl ja obejrzec.

Nawet na pierwszej wersji netscape navigator czy IE5?... są przecież gdzieś tam entuzjaści, którzy jeszcze go używają...

0

Udział Internet Explorer 6 na polskim rynku to już prawie poniżej 17%. Kiedyś może i było warto się z nią bawić, gdy używało jej ponad połowę polskich internautów (a raczej i tak zapisywało się grafikę w gif i z grafik z kanałem alpha po prostu się rezygnowało). Jeżeli nie możesz użyć grafik gif to po prostu walnąłbym informację w pasku na górze dla użytkowników IE6 o konieczności pobrania nowszej przeglądarki (postraszyć, że nie jest bezpieczna ;)) i tyle. Zwłaszcza, że IE8 instaluje się już razem z aktualizacjami.

0

A skad te statystyki? Znajomy kiedyś sprawdził jakich przeglądarek używają goście jego strony... o zgrozo IE <5 . Ale może to tylko smutny zbieg okoliczności.

0

Ranking Gemiusa. Można powiedzieć, że wiarygodny.
http://ranking.pl/pl/ranking/web-browsers.html
Zobacz jak ładnie krzywa z IE6 wygląda ;).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1