SyntaxError: invalid string (possibly contains a unicode character)

0

co tutaj jest źle? Dopiero się uczę i nie widzę błędu.

if True:
    print("To się wypisze")  # To się wypisze

if False:
    print("A to nie")

tweet_type = "promotional"
tweet_owner = "marcinmoskala"
your_key = "yourname"

if tweet_type == "promotional":
    print("Promowany")  # Promowany

if tweet_owner == your_key:  # False,
    # ponieważ "marcinmoskala" nie jest równe "yourname"
    print("Twój tweet")

# Wypisze się:
# To się wypisze
# Promowany
1

A jaki jest błąd?

1

Nic nie jest źle, to poprawny kod Pythona, który robi dokładnie to, czego się po nim spodziewasz: output to:

To się wypisze
Promowany

Jaki jest dokładnie Twój problem?

Edycja: program w działaniu

0

Nie tyle co źle, co bez sensu:

if True:
    print("To się wypisze")  # To się wypisze

if False:
    print("A to nie")
    ```
0

gdy kopiuję ten kod do sandbox python to wyskakuje błąd SyntaxError: invalid string (possibly contains a unicode character) on line 2

4.png

0

5.PNG

1

Coś źle kopcujesz wklejają ci się jakieś dziwne znaki. Kod działa poprawnie - przeczytaj co masz w komunikacie obłędzie.

0
S4t napisał(a):

Coś źle kopcujesz wklejają ci się jakieś dziwne znaki. Kod działa poprawnie - przeczytaj co masz w komunikacie obłędzie.

błąd SyntaxError: invalid string (possibly contains a unicode character) on line 2 taki jest błąd kod wygląda dla mnie dobrze czego wynikiem może być ten błąd?

0
S4t napisał(a):

Coś źle kopcujesz wklejają ci się jakieś dziwne znaki. Kod działa poprawnie - przeczytaj co masz w komunikacie obłędzie.

w notepadzie dałam żeby wyświetlił ukryte znaki i dostałam coś takiego co jest nie tak? 6.PNG

1

Wygląda, że coś z kodowaniem.
Czy zapisujesz to jako unicode / utf-8? (W Notepad++ można to ustawić w menu Format

0
LukeJL napisał(a):

Wygląda, że coś z kodowaniem.
Czy zapisujesz to jako unicode / utf-8? (W Notepad++ można to ustawić w menu Format

tak mam ustawione

0

a z której wersji Pythona korzystasz?

0
LukeJL napisał(a):

a z której wersji Pythona korzystasz?

coś takiego mi wyskakuje 7.PNG

0
LukeJL napisał(a):

a z której wersji Pythona korzystasz?

Przechwytywanie.PNG

1
Nikto0 napisał(a):
LukeJL napisał(a):

Wygląda, że coś z kodowaniem.
Czy zapisujesz to jako unicode / utf-8? (W Notepad++ można to ustawić w menu Format

tak mam ustawione

ale które? Bo chyba powinno być "UTF-8 without BOM"

ogólnie wydaje mi się właśnie, że gdzieś kodowanie jest skopane. Możesz tymczasowo wywalić polskie znaki (ęą itp.) i zobaczyć, czy ci się odpali. Tyle, że to jest rozwiązanie tymczasowe, bo generalnie to powinno się dać odpalić z polskimi znakami, po to jest unicode, żeby się dało.

0

Python Sandbox skorzysta ze Skulpta, co czyni go narzędziem… o dosyć wątpliwej wartości pedagogicznej. W szczególności, obsługuje bardzo mały podzbiór Pythona. Masz zainstalowanego lokalnie Pythona — wrzuciłaś z niego zrzut ekranu. Korzystaj z tego. Spod jakiegoś sensownego edytora, najlepiej. Polecam Visual Code Studio, ale wiele rzeczy się nada, w tym i pokazany Notepad++.

Weryfikacja:screenshot-20230426160443.png

0
Althorion napisał(a):

Python Sandbox skorzysta ze Skulpta, co czyni go narzędziem… o dosyć wątpliwej wartości pedagogicznej. W szczególności, obsługuje bardzo mały podzbiór Pythona. Masz zainstalowanego lokalnie Pythona — wrzuciłaś z niego zrzut ekranu. Korzystaj z tego. Spod jakiegoś sensownego edytora, najlepiej. Polecam Visual Code Studio, ale wiele rzeczy się nada, w tym i pokazany Notepad++.

Weryfikacja:screenshot-20230426160443.png

zainstalowałam PyCharma

0

Też dobry wybór. Może być nieco przytłaczający na start, ale to świetne IDE — sam z niego korzystam, w tym w pracy. Rozwiązuje też — a przynajmniej powinno — to Twój problem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1