py7zr t plik.7z SyntaxError: invalid syntax

0

Dzień dobry,
Czy ktoś korzystał z tej biblioteki?
https://pypi.org/project/py7zr/

  1. Zainstalowałem py7zr korzystając z polecenia pip install py7zr. Nie było żadnych błędów. Podczas próby skorzystania wg instrukcji zawartych na wyżej podlinkowanej stronie otrzymuję syntax error. Jak to można naprawić?

  2. Czy py7zr wspiera przekazywanie hasła do archiwum 7zip podczas korzystania z opcji testowania archiwum?

0

A umiesz czytać? o_O

You can run command script py7zr like as follows;

Tu jest jakiś skrypt który przychodzi razem z tą libką. Odpala się go jako komendę shellową a nie wpisuje w interpreterze pythona. Ale pod windowsem to trudno powiedzieć czy dodał sie gdzieś do PATH czy też nie. Jak chcesz tego używać z poziomu intepretera pythona to: https://py7zr.readthedocs.io/en/latest/user_guide.html#extraction

0

Czy możesz podać działający przykład jak to się odpala?

Generalnie chcę odpalać to w moim skrypcie, a nie w python idle.

Edit:
Rozwiązałem problem - patrz załącznik. Pytanie czy da się z tego skorzystać bezpośrednio w skrypcie inaczej niż poprzez subprocess bo tak samo mogę wywołać zwykły 7zip.

1
sandacz napisał(a):

Generalnie chcę odpalać to w moim skrypcie, a nie w python idle.

Edit:
Rozwiązałem problem - patrz załącznik. Pytanie czy da się z tego skorzystać bezpośrednio w skrypcie inaczej niż poprzez subprocess bo tak samo mogę wywołać zwykły 7zip.

Trochę niżej na stronie którą podałeś, w przykładach:

import py7zr

archive = py7zr.SevenZipFile('sample.7z', mode='r')
archive.extractall(path="/tmp")
archive.close()

Warto też korzystać z dokumentacji, jeśli tylko jest - choć ta na moje oko jest bardzo średnio napisana: https://py7zr.readthedocs.io/en/latest/api.html

0

@superdurszlak:
Sam podałem link do tej dokumentacji, do której Ty podałeś link. Dlaczego zakładasz, że jej nie przeczytałem?

import py7zr

import os
os.chdir("C:\\usun)
print(os.getcwd())

py7zr t test.7z

Efekt - patrz załącznik.

A poza tym py7zr wydaje się bezużyteczny dla mnie, bo nie ma testowania plików zabezpieczonych hasłem.

0
sandacz napisał(a):

@superdurszlak:

Sam podałem link do tej dokumentacji, do której Ty podałeś link. Dlaczego zakładasz, że jej nie przeczytałem?

Dlatego, że próbujesz odpalać tą bibliotekę tak, jak odpala się ją z linii komend (py7zr .....) tyle że w REPLu, który nie jest shellem tylko interaktywnym interpreterem - zamiast tak, jak jest podane w tej dokumentacji :)

W dokumentacji masz przykłady - zarówno dla linii komend, jak i użycia w kodzie Pythona. W REPLu powinieneś użyć wersji dla Pythona tj. import biblioteki i odwołanie się do zasobów, jak w snippecie który wkleiłem wyżej.

0

@sandacz:

Sam podałem link do tej dokumentacji, do której Ty podałeś link. Dlaczego zakładasz, że jej nie przeczytałem?

Bo jakbyś przescrollował KILKA LINIJEK niżej to masz przykłady jak odpalać z interpretera pythona. Ba, ja tam wyżej też zalinkowałem KONKRETNY FRAGMENT dokumentacji który o tym mówi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1