Problem z uruchomieniem mikrofonu na linuxie w pythonie

0

Piszę sobie któtki programik, którego zadaniem jest przetworzenie głosu na tekst. Na Windowsie działa bez zarzutu, natomiast na Linuxie jest problem. Nie ukrywam że ten krótki programik ma być czymś większym niż tylko przekształcanie głosu. Może ktoś podpowie co jest nie tak.


import speech_recognition as sr
import pyttsx3 as tts
import pyaudio
import webbrowser

r=sr.Recognizer()
engine=tts.init()
engine.setProperty('rate', 125)

def mow(text):
    engine.say(text)
    engine.runAndWait()

def getText():
    
    with sr.Microphone() as source:
        #sr.adjust_for_ambient_noise(source)
        try:
            print("Trwa nasluchiwanie...")
            audio=r.listen(source)
            text= r.recognize_google(audio,language='pl-PL')
            if text !="":
                return text
            return 0
        except:
            return 0

while True:
    txt=getText()
    if txt == "komputer":
        print(txt)
        mow(txt)

    elif txt == "komputer otwórz chrome":
        mow("Otwieram przeglądarkę")
        chrome_path = "C:/Program Files/Google/Chrome/Application/chrome.exe %s"
        webbrowser.get(chrome_path).open_new_tab("http://www.google.pl")
        
    else:
        print("Nie udało się rozpoznać...")
        continue

Po uruchomieniu otrzymuje taki wynik:

ALSA lib pcm.c:2660:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.rear
ALSA lib pcm.c:2660:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.center_lfe
ALSA lib pcm.c:2660:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.side
ALSA lib pcm_route.c:877:(find_matching_chmap) Found no matching channel map
ALSA lib pcm_route.c:877:(find_matching_chmap) Found no matching channel map
ALSA lib pcm_route.c:877:(find_matching_chmap) Found no matching channel map
ALSA lib pcm_route.c:877:(find_matching_chmap) Found no matching channel map
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
jack server is not running or cannot be started
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
jack server is not running or cannot be started
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
ALSA lib pcm_oss.c:377:(_snd_pcm_oss_open) Unknown field port
ALSA lib pcm_oss.c:377:(_snd_pcm_oss_open) Unknown field port
ALSA lib pcm_a52.c:823:(_snd_pcm_a52_open) a52 is only for playback
ALSA lib pcm_usb_stream.c:486:(_snd_pcm_usb_stream_open) Invalid type for card
ALSA lib pcm_usb_stream.c:486:(_snd_pcm_usb_stream_open) Invalid type for card
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
jack server is not running or cannot be started
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
Trwa nasluchiwanie...

Nie bardzo wiem o co chodzi i jak to naprawić żeby funkcjonowało. Proszę o pomoc.

2

Najpierw uruchom działający mikrofon tak w ogóle w systemie, np. w Audacity, a potem próbuj korzystać z mikrofonu w Pythonie.

0
OnlyTheParanoidSurvive napisał(a):

Najpierw uruchom działający mikrofon tak w ogóle w systemie, np. w Audacity, a potem próbuj korzystać z mikrofonu w Pythonie.

Niestety to niedziała. Audacity widzi mikrofon i wszystko działa a po uruchomieniu programu nic nie działa

0
   chrome_path = "C:/Program Files/Google/Chrome/Application/chrome.exe %s"

To windowsowa ścieżka, a nie linuksowa. To tak na marginesie. Chociaż jak rozumiem błąd się pojawia gdzie indziej.

0
LukeJL napisał(a):
   chrome_path = "C:/Program Files/Google/Chrome/Application/chrome.exe %s"

To windowsowa ścieżka, a nie linuksowa. To tak na marginesie. Chociaż jak rozumiem błąd się pojawia gdzie indziej.

tak wiem, chodzi głównie o mikrofon

0

krótkie googlowanie jack server is not running or cannot be started pokazało mi coś takiego:
https://askubuntu.com/questions/557906/problem-starting-jack-server-jack-server-is-not-running-or-cannot-be-started

0
LukeJL napisał(a):

krótkie googlowanie jack server is not running or cannot be started pokazało mi coś takiego:
https://askubuntu.com/questions/557906/problem-starting-jack-server-jack-server-is-not-running-or-cannot-be-started

Próbowałem tego, niestety nie działa

1

Zastanawiam się czy to nie jest tak że OP nie może odpalić mikrofonu w systemie, więc znalazł jak się odpala w python'e aby odpowiedź na forum pomogła mu z odpaleniem w systemie...

1

Odpaliłem to na debianie. Działa.
Kroki jakie wykonałem:

  1. Uruchomiłem pavucontrol i sprawdziłem czy program "łapał" mikrofon. Łapał.
  2. Program nie działał więc sprawdziłem jak się sprawy mają w dokumentacji https://github.com/Uberi/speech_recognition, w Requirements.
  3. Zainstalowałem flac.
  4. Zaczęło działać.
0

Nom, jak coś nie działa na linuksie to się instaluje różne pakiety aż zadziała ;)

0

Problem rozwiązany, dotychczas używałem mikrofonów podpiętych przez usb, podłączyłem mikrofon w gnieździe liniowym przez kartę dźwiękową i zaczeło śmigać bez problemu. Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam.

Temat zamknięty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1