Problem z uruchomieniem programu.

0

Witam,
Napisałem malutki program konsolowy. Kompiluje się poprawnie w NetBeans, i również poprawnie się uruchamia z poziomu Netbeansa.
Po zbudowaniu pliku .jar mogę go uruchomić z lini poleceń tą komendą java -jar nazwapliku.jar ale po dwukrotnym kliknieciu na plik.jar nie dziej się absolutnie nic. Program się nie uruchamia. W czym może być problem??

0

No bo masz program konsolowy.. Zapewne uruchamia się, wywala tekst na konsolę (której nie ma bo odpalasz przez dwuklika) i kończy działanie. Jeżeli chcesz mieć output, musisz odpalić go właśnie w konsoli lub zmienić sposób wyświetlania; zamiast System.out.println użyj JOptionPane.showMessageDialog("treść") (ew. ~showMessageDialog(null, "Treść"));

0

tą metodą o której pisałeś wywala mi błąd " illegal start of expression "
Czy w javie w aplikacjach konsolowych nie ma takiej możliwość aby działały jak np. programy w jezyku C uruchamiany dwuklikiem?

1

Pliki jar są domyślnie skojarzone z programem javaw, który nie otwiera konsoli. Zmień konfiguracje komputera - skojarz pliki jar z programem java.

0
bogdans napisał(a):

Zmień konfiguracje komputera - skojarz pliki jar z programem java.

Niestety nie wiem jak to zrobić.
Koledze eysłałem móje program, i o dziwo u niego otwiera się podwójnym kliknięciem.

0
mat3usz napisał(a):
bogdans napisał(a):

Zmień konfiguracje komputera - skojarz pliki jar z programem java.

Niestety nie wiem jak to zrobić.
Koledze eysłałem móje program, i o dziwo u niego otwiera się podwójnym kliknięciem.

A wiesz jak mi ktoś odpowiedział na taki problem? "Masz łeb i c**j to kombinuj". Kurde poszukaj w systemie, użyj google, a jak nadal nie będziesz wiedział to napisz tutaj jaki masz system chociaż, bo ja niestety oddałem moją kryształową kulę do czyszczenia.

0

Windows 7 64bit.
Mam teraz inny problem. Jakim polecenie pozwala zamknąć system w Javie?
próbowałęm tego i chyba ono nie jest poprawne.?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1