Problem z uruchomieniem dysku

Odpowiedz Nowy wątek
2008-10-23 16:42

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Witam, mam problem. Mam komputer stacjonarny z układem/BIOSem "Award PX6200 TC", jak uruchamiam komputer to przejdą tam animację od BIOSu itd. i zaraz pokazuję się, napis że sprawdza dysk A: a potem pokazuję, że nie ma systemu. I w tym problem jest, że sprawdzałem w ustawieniach BIOSu, i tam dysku nie wykrywa, uruchamiam dyskietkę startową jeszcze z systemu Windows 98. Tworzy dysk wirtualny do swoich narzędzi, jako C:, ogólnie jednym słowem, komputer nie widzi dysku. Myślałem, że jest coś z taśmą, więc podłączyłem kabel od SATY, i podłączyłem swój dysk, i niestety dalej nie działa. Zasilanie na pewno działa, bo talerz od CD-ROMu mogę wyjąć bez problemu i dysk się nagrzewa przy włączaniu komputera.

A więc, tak. Co może być tego przyczyną? Mogę powiedzieć, że taśma od stacji dyskietek, jest w ogóle gdzie indziej podłączona niż taśmy od dysku, a z tych wszystkich wejść, gdzie jest podłączona taśma od dysku nic nie chcę się uruchamiać. Czy jak kupię kontroler IDE pod PCI, to system będzie widział dysk?

Pozdrawiam, mgx8

Pozostało 580 znaków

2008-10-23 23:14
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 21 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

A w BIOSie dysk jest widoczny?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

mgx88
2008-10-25 10:52
mgx88
0

Nie

Pozostało 580 znaków

tertre
2008-10-25 16:23
tertre
0

czekaj czekaj bo nie zbyt jasno napisałeś a nie chce mi się drugi raz wolniej czytać

czyli masz dysk PATA/SATA i nie ważne przez które złącze je podłączysz to go nie wykrywa ?
i masz dwa sloty IDE na płycie głównej i na żadnym nie działa dysk a na obu działa CD-ROM ?

to albo wyjątkowy i mało prawdopodobny zestaw ustawień w biosie albo dysk naprawdę padnięty

Pozostało 580 znaków

2008-10-25 21:49

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

Lokalizacja: Helsingør / FZ

0

Dysk sprawdzić na innym kompie czy go wykrywa. Jak będzie wiyrywać to zainteresuj się zworką JP1 na swojej płycie głównej.

Pozostało 580 znaków

2008-10-25 23:01

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Nie, CD-ROMuj ani dysku nie wykrywa, po podłączeniu di innego komputera działają normalnie. Jedyne co działa to stacja dyskietek. Ale ona ma swoją tasiemkę podłączoną w ogóle w innym miejscu ;)

Pozostało 580 znaków

2008-10-25 23:20

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

Lokalizacja: Helsingør / FZ

0

No to padły ci kontrolery IDE czy tam SATA, nie wiem co używasz bo nie rozumiem twojego postu pierwszego. Spróbuj jeszcze zrobić reset BIOS'a poprzez zworkę JP1, ona najczęściej jest koło bateryjki. Dyskietkę zostaw w spokoju.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0