Jak zainstalować fractala w projeckie laravel ?

0

Zainstalowałem fractal w projekcie laravel przy użyciu composer require league/fractal ale pokazuje mi błąd Call to undefined function App\Services\fractal() Ktoś pomoże mi rozwiązać ten problem ?

0

A co to jest ta funkcja fractal() której używasz?

0
Riddle napisał(a):

A co to jest ta funkcja fractal() której używasz?

Coś takiego używam

namespace App\Services;

use App\Models\User as UserModel;
use App\Transformers\UserTransformer;

class UserService
{
    public function __construct(private UserModel $model)
    {
    }

    public function getList()
    {
        $userList = $this->model::get();

        return fractal()
            ->collection($userList, new UserTransformer())
            ->toArray();
    }
}
0

Korzystasz z https://github.com/spatie/laravel-fractal?

Spróbuj zrobić

return \fractal()
        ->collection($userList, new UserTransformer())
        ->toArray();

Z backslashem \fractal().

0
Riddle napisał(a):

Korzystasz z https://github.com/spatie/laravel-fractal?

Spróbuj zrobić

return \fractal()
        ->collection($userList, new UserTransformer())
        ->toArray();

Z backslashem \fractal().

Nic to nie zmieniło, dalej to samo, i korzystam z tego https://fractal.thephpleague.com/installation/

0
Joan napisał(a):

i korzystam z tego https://fractal.thephpleague.com/installation/

To skąd wziąłeś ten kod którego używasz? Gdzie tam widzisz funkcję fractal()?

Joan napisał(a):

Nic to nie zmieniło, dalej to samo

Nic to nie zmieniło, tzn? Pokaż błąd jaki widzisz.

1

@Joan: z fractala nikt nie korzysta już obecnie, fractala używało się gdzieś do wersji 5.4, po czym dodali natywny mechanizm https://laravel.com/docs/10.x/eloquent-resources

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1