Wybór kolejności nauki języków.

0

Witam :)

Otóż wracam znowu do zabawy z pisaniem, bo znowu postanowiłem się za to wziąć na porządnie. I mianowicie w mojej przygodzie z c++ i arduino zauważyłem, że jednak kolejność nauki języków ma mega znaczenie, i bardzo dużo w arduino pomogło mi to że najpierw nauczyłem i bawiłem się w cpp a dopiero później zacząłem się brać za arduiono, i ten język wchodził mi jak cieplutki nóż w masło. I teraz się zainteresowałem stronami, bo potrzebuje zrobić własną. Już kiedyś się bawiłem w html5 i css ale samo to nie starczy żeby zrobić porządną strone na dzisiejsze czasy. Dlatego postanowiłem się zabrać jeszcze za php, bo wujek mi polecił to zamiast nauki javascriptu. I czego najpierw się nauczyć albo raczej robić kursy? html5, css, php? A może połączyć i jednocześnie robić kursy?

1

Nie wiem czy PHP* to najlepszy wybór w dzisiejszych czasach, ale jeśli chciałbyś manipulować jakimiś danymi w bazie to zacznij sobie od backendu, a potem stopniowo przesuwaj się w kierunku frontu. Poznaj sobie html byś miał strukturę dla stron, css i jakiś framework typu bootstrap byś mógł zapanować nad układem stronki + w zależności od potrzeb dodaj javascript (na razie ogranicz js do jquery, inaczej będziesz miał za dużo rzeczy do nauki na start).

W Ruby on Rails programowałem hmm.. z 3 miesiące, ale zarówno język jak i framework jest tak poukładany, że początkujący musiałby się nieźle napocić, by coś solidnie zrąbać. Ja bym to wybrał gdybym wchodził w webówkę totalnie zielony. Potem do ciekawszych projektów otwiera Ci się furtka w postaci Elixira.

0
nohtyp napisał(a):

Nie wiem czy PHP* to najlepszy wybór w dzisiejszych czasach, ale jeśli chciałbyś manipulować jakimiś danymi w bazie to zacznij sobie od backendu, a potem stopniowo przesuwaj się w kierunku frontu.>

Co uważasz przez to że nie jest najlepszy w dzisiejszych czasach?

0
Ten Frędzowaty napisał(a):
nohtyp napisał(a):

Nie wiem czy PHP* to najlepszy wybór w dzisiejszych czasach, ale jeśli chciałbyś manipulować jakimiś danymi w bazie to zacznij sobie od backendu, a potem stopniowo przesuwaj się w kierunku frontu.>

Co uważasz przez to że nie jest najlepszy w dzisiejszych czasach?

Czy PHP umarło, czy warto się go nauczyć?

1

Jeśli masz na myśli swoją stronę domową, nie jest powiedziane, że potrzebujesz backend.Jest cała masa generatorów stron statycznych (bo kto by pisał HTML z palca?:)). Statyczne strony są w porządku, przeważnie znacznie lżejsze, itd. Nawet jeśli chciałbyś mieć komentarze, i tym podobne bajerki, zawsze możesz je obsługiwać mikorusługami stojącymi oddzielnie. Jak za dawnych czasów. :D Dopiero w przypadku większych serwisów, jak np. fora czy sklepy backend jest raczej nieuniknione i zupełnie w porządku.
A jeśli już wybierać język to zastanowiłbym się przede wszystkim nad cechami, które ci odpowiadają, a które nie. Spróbowałeś C++ i Javascriptu, więc masz pewnie już jakieś wyobrażenie jak się pisze w językach statycznie typowanych (C++), a jak w dynamicznych (JS). Jedni lubią tak, inni tak, a doświadczeni wiedzą kiedy używać którego. Chociaż jeśli chodzi o technologie używane na backendzie statycznie typowane są raczej te dla dużych korporacyjnych rozwiązwiązań (Java, C#, Scala), pisanie w nich strony domowej to chyba lekka przesada. Python, PHP, Ruby są dynamicznie typowane. Osobiście nie pałam miłością do żadnego z tych języków. Oczywiście możesz napisać backend w każdym języku (co ciekawe nawet C++ się spotyka), tylko możesz mieć problem ze znalezieniem odpowiedniego hostingu, prawdopodobnie musiałby to być VPS albo musiałbyś się dogadać z adminem. Chociaż z C++ nie musi być źle, na hostingu, którego używam jest gcc. :)

2

Nienajlepszy to taki, który nie jest najgorszy ani najlepszy. Możliwe, że jest gdzieś tak po środku, ale to nic pewnego :)

Nauka PHP to inwestycja (czytaj: koszt) i to generalnie dobra opcja jeśli docelowo chcesz hurtowo ludziom (bądź dla siebie) stawiać stronki w oparciu o znane cmsy jak wordpress, joomla, czy drupal. Nie będę Ci mówił czy to ciekawa / nudna robota, ale z pewnością mniej opłacalna niż w innych językach. Jeśli nie dbasz o własny wizerunek bądź planujesz zostać młodym januszem IT to nie wiem na co jeszcze czekasz :D

Odpalaj phpstorma! :-)

2

Pytanie, czy chcesz zrobić stronę, czy nauczyć się programować aplikacje webowe? Jak chcesz zrobić stronę, to weź Worpressa i zrób stronę. Jak chcesz się nauczyć programowania webowego, to wybierz jakiś język na backend: PHP, Python .net Core, Go itp itd, a potem naucz się frontu czyli HTMLa i Java Scriptu. Możesz też na odwrót: czyli najpierw front.

0
Tomek Pycia napisał(a):

Pytanie, czy chcesz zrobić stronę, czy nauczyć się programować aplikacje webowe? Jak chcesz zrobić stronę, to weź Worpressa i zrób stronę. Jak chcesz się nauczyć programowania webowego, to wybierz jakiś język na backend: PHP, Python .net Core, Go itp itd, a potem naucz się frontu czyli HTMLa i Java Scriptu. Możesz też na odwrót: czyli najpierw front.

Polubiłem w programowaniu to, że możesz coś tworzyć od zera po własnej myśli, a co najważniejsze trochę poświęcić na to czas by tylko patrzeć z zadowoleniem na progress. I też chciałbym coś umieć, i poświęcić czas na coś co może mi się za te kilka lat jak skończę szkołę przydać w CV. A takie tworzenie stron w wordpressie to pójście na łatwiznę, a to jest mega nudne i zero w tym zabawy. Głównie pytałem o to jaka kolejność może być najefektywniejsza i przyjemniejsza. I czy wgl jeszcze PHP żyje i mi się przyda, czy lepiej iść w inną stronę.

0

Ja bym wybrał prosty jak cep Python, to jest przyszłość cywilizacji kosmicznej.

0
Ten Frędzowaty napisał(a):
Tomek Pycia napisał(a):

Pytanie, czy chcesz zrobić stronę, czy nauczyć się programować aplikacje webowe? Jak chcesz zrobić stronę, to weź Worpressa i zrób stronę. Jak chcesz się nauczyć programowania webowego, to wybierz jakiś język na backend: PHP, Python .net Core, Go itp itd, a potem naucz się frontu czyli HTMLa i Java Scriptu. Możesz też na odwrót: czyli najpierw front.

Polubiłem w programowaniu to, że możesz coś tworzyć od zera po własnej myśli, a co najważniejsze trochę poświęcić na to czas by tylko patrzeć z zadowoleniem na progress. I też chciałbym coś umieć, i poświęcić czas na coś co może mi się za te kilka lat jak skończę szkołę przydać w CV. A takie tworzenie stron w wordpressie to pójście na łatwiznę, a to jest mega nudne i zero w tym zabawy. Głównie pytałem o to jaka kolejność może być najefektywniejsza i przyjemniejsza. I czy wgl jeszcze PHP żyje i mi się przyda, czy lepiej iść w inną stronę.

Jak chcesz do tego podejść od podstaw, to chyba należałoby zacząć od baz danych. Wybierz sobie jakąś bazę SQL (cały czas większość systemów stoi na bazach relacyjnych) - MySQL, PpostgreSQL lub MSSQL itp i naucz się budować model pod swoje dane. Możesz też wziąć jakąś bazę NoSQL np Mongo DB i z tym się bawić, ale moim zdaniem warto nauczyć się baz relacyjnych na początek. Potem wybierz jeden z podanych języków i naucz się robić backend. Jak już to będziesz miał, to pozostaje front.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1