Porady odnośnie nauki pisania stron internetowych - wybór technologii i kolejności nauki

0

Witam. Tak na wstępie powiem, że jest to mój pierwszy post i za bardzo nie wiem gdzie pisać takie tematy.

Mam na imię Kacper. Od paru lat chciałem pisać strony www , chodziaż tak naprawdę od paru tygodni wzięło mnie natchnienie na to. Ćwiczę tworząc strony. Tworzę poszczególne zadania. Umiem stworzyć stronę + dodać kod CSS . Teraz nie wiem w którym kierunku iść. PHP , może MySQL , bądź JS ? Tutaj właśnie Was się pytam. Pozdrawiam Kacper.

1

Masa jest takich tematów na forum..

3

Full-stack-starter-pack: rails+orm(sql3 dev, pg prod)+sass/scss+js/coffescript+jquery/angular.js+html5(/HAML)

0

Ja bym zaczął od JS (tylko nie od razu jQuery czy inne frameworki - tylko czysty JS, bo potem będą podstawowe braki) - jako uzupełnienie strony klienckiej.

Potem możesz to rozszerzyć o coś ze strony serwerowej. PHP - najpopularniejszy wybór, ale zdecydowanie nie najlepszy. W każdym razie - pierwsze poznaj podstawy języka serwerowego, potem dołóż do tego obsługę i znajomość baz danych (w przypadku PHP to pewnie MySQL, ale znowu - to nie najlepszy wybór, lepsza opcja to PostGreSQL).

Z takimi podstawami możesz brać się dalej za naukę frameworków i technologii pomocniczych, tj. SCSS, Coffescript, jQuery, jakieś angulare (którego nie lubię) i frameworki dla wybranego języka serwerowego.

0
chudys napisał(a):

Teraz nie wiem w którym kierunku iść. PHP , może MySQL , bądź JS ?

Z wynika z tego że chcesz się uczyć PHP lub MySQL lub JS. Złego łącznika używasz. Jeżeli już ten zestaw to PHP i MySQL i JS. Każda technologia jest do czego innego (powiedzmy).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1