Porady dla Początkującego...

0

Mam do Was 3 pytanka forumowicze. Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto mi odpowie ;p

  1. Jak piszecie strony w xHTML np. jakieś takie wizytówkowe dla firm to w każdym pliku .html umieszczacie główny szablon strony (banner, menu itd.)?

  2. Jeśli do takiej strony dochodzi jakiś system cms np. do dodawania tylko newsów na stronę to warto już pisać w ASP.NET i wykorzystać MasterPage bo powiem że bardzo mnie zaciekawiła ta technologia :)

  3. Czy pociętą grafikę np. banner a w Nim menu umieszczacie w tabelkach czy divach? Co bezpieczniejsze?

Pozdrawiam;)

0

Sprecyzuj drugie pytanie.

0

Może źle ująłem to pytanie, sorki.

Czy warto pisać proste strony w ASP.NET tylko po to aby nie przeładowywać całej zawartości tylko konkretnego diva?

Z tym cms do newsów to chodziło mi o dodawanie aktualności na stronę główną właśnie poprzez cms'a bo klient jest słabo obeznany w temacie i raczej nie będzie ingerował w kod ;)

0

Jeśli pytanie 1 to tak naprawdę pytanie o to, czy używamy ramek (frame, iframe), to nie, nie używamy. Ramki są prawie zawsze be, zresztą w następnej wersji HTML-a (HTML5) próbują je wywalić ze specyfikacji.

Co do pytania nr 2 i ASP.NET to się nie wypowiem, bo użyłem tego tylko kilka razy. Prościutką stronę możesz zawsze postawić na zwykłym PHP, zamiast używać ASP.NETowego kombajnu.

Co do pytania nr 3 to nie, nie używamy tabelek do zrobienia layoutu strony. Niektórzy z nas czasem ich używają w pojedynczych miejscach, gdzie zaoszczędzi to dużo roboty i jest niezawodne. Inni nawet wtedy tego nie zrobią. Używamy semantycznych elementów, nie tylko div-ów. Divów wtedy, gdy nie ma niczego bardziej semantycznego, co w wersjach (X)HTML-a starszych niż 5 zdarza się niestety nader często.

Aha, mówiąc "my" mam tu na myśli koderów frontendowych, którzy starają się nie tworzyć lipnego kodu. Jest całe mnóstwo koderów, którzy tworzą nieprofesjonalny, nieoptymalny, przestarzały kod. Nie słuchaj ich i w żadnym wypadku do nich nie dołączaj.

0

1.WTF? Nie wiem o co dokładnie ci chodzi, ale jeśli o to co myślę, to odpowiedź brzmi NIE. Takie sprawy załatwia się klasami/CSS.

2.Z ASP miałem niewiele do czynienia, ale używając php i html, też jest możliwość przeładowywania danego bloku, a nie całej strony. Tak jak napisał bswierczynski, używanie ASP do małych stron mija się z celem.

3.DIV! Tabelki nie służą to konstruowania szkieletu strony, tylko do prezentowania danych tabelarycznie (czy jakoś tak). Opierając stronę na DIV'ach zmniejszysz jej rozmiar, bo nie będzie tylu znaczników (czyli strona będzie się ładowała szybciej), łatwiej zmodyfikujesz jej wygląd (w pełni rozwija możliwości CSS) oraz łatwiej buduje się na nich szablon strony, daje przy tym więcej możliwości. Plusów jest więcej, ale sam do tego dojdziesz.

0

strona będzie się ładowała szybciej

O jakiś ułamek sekundy...

0

DIVy sa o tyle bezpieczniejsze, ze jak bedziesz musial zmienic wyglad strony albo znalezc blad w znaczniku to nie zabijesz sie o sciane widzac ilosc tagow (czyt. siano ) potrzebnych do zrobienia strony na tabelkach :P

0
Demonical Monk napisał(a)

strona będzie się ładowała szybciej

O jakiś ułamek sekundy...

Prawda, ale czym bardziej rozbudowana strona, tym większa różnica w szybkości ładowania. Ale jakby nie było główną, zaletą jest mniejszy rozmiar strony.

0

ASP.NET to nie jest tylko masterPage :) Poczytaj o tym więcej. Jeśli chodzi o małe strony to jak najbardziej można w asp.net ,jednak pod warunkiem ze maja one byc u ciebie lokalnie(robione dla treningu) albo ze masz juz wykupiony jakiś hosting. Wszystko zależy po co ma być ta strona ,bo jak dla Ciebie to glupio zebys placil za hosting ,tylko po to żeby strone zrobić w kilka godzin szybciej :P

0

W najprostszym układzie, szkielet strony wszędzie taki sam i do tego zewnętrzny arkusz stylów. Jak coś bardziej skomplikowanego Framework oparty na MVC. Ewentualnie jakieś smarty czy coś podobnego.

Co do ASP, z którym sporo miałem do czynienia. Powiem tak: Faktycznie nie przeładowywanie całej strony da się tam bardzo prosto osiągnąć i to dużo prościej niż bawiąc się PHP. Jednak znaczącą wadą jest to że pod ASP hostingi są znacząco droższe. Więc jak masz je masz opłacać, to nie warto.

Trzecie pytanie tylko poprę całą resztę DIVy. Tabelka to tabelka nie szkielet strony.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1