W czym sie teraz robi strony

0

Witam.

Z programowaniem nie mam problemow, daje sobie niezle rade.
Tylko ze mam jedna bolaczke - tworzenie WWW, nigdy mnie nie krecilo ani nie mam talentu graficzno-tworczego....

Zrobilem tam kiedys stronke w Borlandzie - intraweb, czyli stronka jako wykonywalny exek. Nie zachwycilo mnie to: wiele minusow takich jak: powolnosc, niestabilnosc.
Na plus za to ze w latwy sposob, nie znajac htmla moglem zakodzic pare zlozonych rzeczy.

Jak maja sie do tych spraw tworzenie stronek z oprogramowaniem MS i Java ? Czyli asp jsp czy co tam jeszcze....

Czy po prostu tak naprawde, jedyny sluszny to php ?
Nie chodzi mi tu o wywody na temat php, css i pochodnych, tylko bardzeij mnie interesuje tworzenie WWW w asp i jsp, komfort zarowno na etapie tworzenia jak i uzytkowania - tu akurat jestem zielony.

2

Jedyny słuszny to PHP? Panie! PHP to cholernie cienki język. Tyle że cholernie popularny. Potrafi też sobie radzić całkiem sprawnie, ale moim zdaniem praktycznie ZAWSZE da się wyczuć to, że jest cienki. Koleś, który stworzył PHP-a, delikatnie mówiąc, nie uchodził za super-ogarniętego -- przynajmniej jak na twórcę języków. Wielokrotnie krążyły jego cytaty, że nienawidzi programować i tak dalej. I PHP stworzył dla siebie i noobów.

Tymczasem PHP zdobył ogromną popularność. Niektórzy newbies stali się całkiem dobrzy. W PHP tworzy się również duże, poważne projekty -- nie ma co do tego żadnych wątpliwości.

Cała ta przeszłość języka niestety bekła. Próbują zachować kompatybilność wsteczną, więc język jest zaśmiecony. Biblioteka standardowa też. Ustawienia domyślne potrafią być totalnie nieprofesjonalne. Wiele funkcji języka jest niebezpiecznych i zupełnie niepoważnych. Ogólnie: ma sporo wad. Choć jeśli jesteś dobry, jeśli użyjesz odpowiednich funkcji i ustawień -- i nie użyjesz nieodpowiednich -- będzie to JAKOŚ wyglądało. Ale tak w miarę w miarę. Super to raczej nie będzie. PHP ewoluuje w dobrym kierunku, ale czy będą mieli odwagę porzucić te wszystkie badziewia i oczyścić język -- nie wiem.

Mówię to jako osoba, która backend od zawsze pisała głównie w PHP. Żeby nie było, że jestem jakimś fanboyem alternatywnych języków, które zaraz wymienię.

Python. Elegancki. Zwięzły. Szybki. Nie dbają o kompatybilność wsteczną. Coś jest nie tak? Wyrzucamy to z języka, albo zmieniamy!

Ruby. Framework Ruby on Rails dał mu nową młodość. Przyjemny w użyciu. Nawet zgrabny.

C# (ASP/.NET) czy Java (J2EE) to trochę inna liga, IMHO. Języki o silnej typizacji -- w każdym razie znacznie silniejszej niż PHP. Większe kobyłki. Kod kompilowany. To nie są języki skryptowe!

Wracając jeszcze do tego tworzenia stron www... Napisałeś: "nigdy mnie nie krecilo ani nie mam talentu graficzno-tworczego". Być może nie rozumiesz jednej rzeczy. Design, w tym design stron www, to ogromna dziedzina. Wymaga wielu lat nauki i praktyki. To nie jest coś, co możesz zrobić, "bo masz talent graficzny" lub nie. Tak naprawdę możesz nie mieć za grosz talentu, a stać się dobrym designerem dzięki ciężkiej pracy. Może nie najlepszym, bo najlepszych rodzi i talent i ciężka praca, ale dobrym.

Moim zdaniem, jeśli masz opcję, by zrobić stronę w czymś innym niż PHP, to wykorzystaj swoją szansę ;). PHP jest po prostu bardzo popularne, tanich i nic nie potrafiących klepaczy kodu jest mnóstwo (dobrych programistów PHP jest tak mało jak i w innych językach). Hosting jest tani. To i wiele shitów powstaje właśnie w PHP. Duże, fajne projekty też, ale... Ja do małych projektów wciąż wybieram PHP, bo znam ten język, bo mam narzędzia, bo łatwiej będzie znaleźć kogoś, kto daną stronę potem utrzyma. Ale gdybym miał zerową wiedzę i musiał się i tak uczyć czegoś od zera, wybrałbym coś innego. Jeśli bym nie ryzykował z Rubym -- zyskującym bardzo na popularności, ale wciąż rzadko stosowanym -- to wziąłbym się za Pythona.

C# czy Java najlepiej sprawdzą się -- IMHO -- przy większych projektach. Stosunkowo niewielkich witryn bym w tym nie pisał, choć widziałem ostatnio firmę, która tak robi (w ASP).

0

Najlepiej poznać wszystkie :)

0

Wybierz PHP jeśli lubisz krzyczeć "co to k*rwa jest?".

Wybierz JVM (darmowy hosting na Google App Engine) jeśli lubisz wyzwania. Tutaj możesz kierować się w stronę Apache Wicket, Vaadin lub Scali. W JSP się nie pakuj, to śmieć niewiele lepszy od PHP.

Wybierz wszystko jeśli masz 100 lat na naukę i szybko się uczysz.

0

Skoro mowa o Google App Engine to proponowałbym raczej Pythona, język przydatniejszy w życiu niż Java. No chyba, że chcesz być programistą Javy...

0

Ja z powodzeniem używam intraweb do wszystkich aplikacji internetowych. Jest szybszy od języków skryptowych a stabilność przyszła z kolenymi wersjami - ma być już wersja dwunasta. Być może zrobię kolejne kilka gier planszowych w intraweb.

0

wtrącę swoje trzy grosze z asp.net i c#: bardzo dobre, wygodne środowisko (Visual Studio), genialne linq to sql i framework umożliwiający implementowanie wielu funkcjonalności wręcz w kilku linijkach, np. wysyłanie maili (przez smtp, z autoryzacją, w dwóch formatach, ze zembedowanymi załącznikami, z konfiguracją w xml) to 15 linijek używając tylko standardowych klas .net. W pełni konfigurowalne generowanie miniaturek obrazków, autentykacja użytkowników, serializacja danych, zapis/odczyt kongifuracji - to rzeczy zajmujące po kilka-kilkanaście linijek.
Do tego C# - najwygodniejszy język, z jakim pracowałem do tej pory, a trochę ich przerobiłem.

0

I tak masa ludzi będzie przekonywać do PHP bo to jedyny język jaki są w stanie opanować.

0
donkey7 napisał(a)

I tak masa ludzi będzie przekonywać do PHP bo to jedyny język jaki są w stanie opanować.

Z tym, że jest różnica między 'opanować', a opanować.

A w PHP aż tak źle nie jest, ciekawym frameworkiem jest YII no i najnowsze Symfony też zapowiada się dobrze. Kohana też jest dobra. Jej prostota sprawia, że przyciąga dużo buraków, co się sadzą jacy to są zajebiści, a implementacja ich modeli kończy się dziedziczeniem po ORM i deklaracją relacji, choć do dotyczy bardziej Kohana 2.x bo w 3 już tak łatwo nie mają:) W sumie nie dziwię się czemu PHP ma taką renomę.

0

Bo jest bezpłatne i skryptowe, dzięki czemu wystarczy prosty hosting i błąd w skrypcie nie zawiesi serwera.

0

JVM na Google App Engine jest darmowe i też nie wiesza Googla.

0
fjehgf napisał(a)

Bo jest bezpłatne i skryptowe [...] błąd w skrypcie nie zawiesi serwera.

Jakby fakt skryptowości cokolwiek zmieniał - błędy logiczne zawieszają interpreter/skompilowaną aplikację współpracującą z serwerem www, tyle. Python też jest bezpłatny i skryptowy, przy czym zjada PHP na śniadanie pod praktycznie każdym względem. Jakiś wymierny argument?

0
Świętowit napisał(a)
fjehgf napisał(a)

Bo jest bezpłatne i skryptowe [...] błąd w skrypcie nie zawiesi serwera.

Jakby fakt skryptowości cokolwiek zmieniał - błędy logiczne zawieszają interpreter/skompilowaną aplikację współpracującą z serwerem www, tyle. Python też jest bezpłatny i skryptowy, przy czym zjada PHP na śniadanie pod praktycznie każdym względem. Jakiś wymierny argument?

Porównaj to z ISAPI (wywołanie dll). Błąd w programie jednego użytkownika zawieszał cały serwer hostingowy. Dlatego, w takim wypadku, trzeba stosować serwery VPS, które są znacznie droższe niż hostingi. To przeważyło, że zaczęły dominować rozwiązania skryptowe.

0
donkey7 napisał(a)

I tak masa ludzi będzie przekonywać do PHP bo to jedyny język jaki są w stanie opanować.
Kolejny Twój post, który wprowadza tylko zamieszanie i nic więcej. Nie trolluj. Nie pisz bzdur. Opanuj się.
You have been warned.

A co do tematu. W czymkolwiek będziesz pisał, samego HTMLa znać warto byś wiedział, co Twój kod produkuje i dlaczego.

0

To ja może odświeżę, skoro ten temat jest podlinkowany do FAQ.
JavaScript
Język skryptowy, od zawsze używany do frond-endu.
Od momentu powstania node.js, istnieje również możliwość pisania w nim back-endu.
Mamy zatem język w którym można tworzyć skomplikowane stronki od A do Z.
Dość dynamicznie się rozwija, w połączeniu np. z Angularem (javaScriptowy framework do MVC) daje duże możliwości.

0

Tak jak ktoś tu napisał, to jest przyszłość pisania stron HTML5, CSS3, JavaScript (ES6), Node.js, Angular2, MongoDB. Można nawet na Androida pisać apki w JavaScript. Dobre IDE WebStorm, Sublime Text, Brackets, Atom. Do tego w JS programujesz roboty, gry i ma wydajność zbliżoną do języków kompilowanych, jest szybszy od PHP HH, PHP 7 i reszty skryptowych.

0

JS to jedna wielka niewiadoma. Ciągle się zmienia. Dodatkowo jest trend do kompilowania innych języków zarządzanych do JSa. Ja siedzę w Scali i ostatnio zajmuję się hobbystycznie https://www.scala-js.org/ z planami wdrożenia tego jako głównej technologii do frontendu w projekcie w firmie.

CSS jest zupełnie niezależne od JS. Nie widzę w jaki sposób jest on niby zaletą JSa. Tak samo HTML.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1