Ogólne zastosowanie języków.

0

Witam.
Chciałbym zadać wam pytanie, w jakim języku co piszemy?
Chciałbym się dowiedzieć czym będę się zajmował gdy będę znał javę(nie rozróżniam tych wszystkich wersji java, za malo w niej siedzialem), czym jak c++ a czym jak c# + .net.
Pytam was bo mam już na koncie jedną aplikację na androida i chcę podjąć się w najbliższym czasie pracy jako programista i chcę stworzyć jeszcze jeden projekt w danym języku w którym będę szukał pracy. Chcę wiedzieć tylko tak ogólnikowo, żeby ostatecznie podjąć decyzję. Dodam tylko, że najlepiej znam c++, ale w reszcie tez siedziałem i nie problem będzie się przerzucić.

Edit.
Dodam, że to będzie moja pierwsza praca jako programista i zależy mi na tym, żeby szybko znaleźć umowę o pracę.

0

Takie informacje możesz sam sprawdzić np. w artykułach na Wikipedii; Są tam podane najprzeróżniejsze informacje, które wyjaśniają tego typu kwestie.

0

Chodzi mi też trochę o pomoc z Waszej strony, gdyż nie mogę podjąć decyzji. Nie wiem w jaką stronę iść. Najwygodniej siedzi mi się w c++ ale nie wiem czy tak łatwo będzie znaleźć pracę.

0

Co za różnica, jeśli za parę lat się nauczysz i tak aktualne trendy mogą byc inne niż obecnie. Najpierw naucz się programować, a przy okazji języków. Jeśli chcesz zostać programistą i tak musisz znać więcej niż jeden....

0

Dobrze, znam java, c++ i Lua (chociaż to bardziej bilbioteka C, obszerna biblioteka w której stworzyłem grę). Chcę z tego wszystkiego wybrać jeden w którym szukać pierwszej pracy. Jeśli to aż tak bez różnicy to wybiorę c++.

0

Obecnie znalezienie pracy w C++ jest mniej prawdopodobne niż w C# lub Javie. Ale posiadanie doświadczenia w C++ i umiejętność "przeskoku" pomiędzy technologiami może ci zdecydowanie pomóc.

0

Cze!
Słyszałem, że C++ jest dla twórców gier i naukowców. Patrząc na oferty pracy Javy rzeczywiście widać więcej. Jeżeli cały czas siedzę w C++ (ale nie jestem ekspertem) to polecacie mi przenieść się do Javy? Kiedyś w Javie napisałem 2 gierki na Androida, ale już mało z tego pamiętam. Chciałbym zacząć pracować jako programista, mam nadzieję że doradzicie.

0

To zależy jakiej pracy będziesz szukał. Jeśli programista aplikacji mobilnych to przeskocz na Jave, w przeciwnym razie popatrz czy w mieście w którym będziesz szukał pracy są oferty dla programistów C++ skoro w tym masz największe doświadczenie (jeśli dobrze zrozumiałem).

0

Aplikacje mobilne dla mnie tak samo spoko jak desktopowe.
"jeśli dobrze zrozumiałem"
Tak. Myślę łatwiej znaleźć pierwszą pracę jako programista w Javie, poza tym Java to przyszłość. Ale lubię C++. Będę miał się nad czym zastanawiać.

0

Skoro znasz Javę i C++ to powinieneś znać różnice. Są np takie:

  • programy w Javie wymagają JVMki do odpalenia, programy w C++ kompilują się do samodzielnej binarki,
  • w Javie masz z automatu sprawdzane dużo rzeczy jak np puste referencje (null), indeksy tablic, typy obiektów przy rzutowaniu, nie masz arytmetyki wskażników,
  • C++ nie sprawdza tych rzeczy domyślnie, więc łatwo sobie strzelić w stopę,
  • C++ kompilujesz pod konkretną platformę sprzętową, ale też i programową, stąd masz wymagania nie tylko co do sprzętu, ale i systemu operacyjnego,
  • w Javie zwykle piszesz pod konkretną wersję Javy i tylko to cię interesuje, nie ma znaczenia na jakim procesorze jest odpalany program czy jakie biblioteki są zainstalowane w systemie,
  • Java jest językiem zarządzanym, więc mamy GC, które robi pauzy - pauzy powodują, że np Javy nie stosuje się w dynamicznych grach,

C++ jest używany tam, gdzie trzeba mieć pełny dostęp do RAMu i móc mazać sobie po nim dowolnie, tam gdzie trzeba unikać narzutu pamięciowego VMki, tam gdzie pauzy spowodowane GC mogłyby zaburzyć pracę systemu (czyli np oprogramowanie jakichś kontrolerów), etc W aplikacjach biznesowych nie trzeba się martwić takimi rzeczami, więc Javka jest tam idealna. Podobnie programowanie na Androida - smartfony są dość wydajne, narzut Javy jest z nawiązką wynagrodzony przez łatwość kodzenia.

Z lotu ptaka, różnice między platformą Java, a .NETem są niewielkie. Główna różnica polega na pewnym zespawaniu .NETa z Windowsem. Windows zawiera często wbudowaną już jakąś wersję .NETa, .NET instaluje jakieś tam swoje usługi w Windowsie, daje dostęp do czysto Windowsowych funkcjonalności, etc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1