Liczenie linii kodu

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-31 18:13
Smigiel
0

Nurtuje mnie pewna kwestia - w jaki sposób liczycie linie kodu w (niekoniecznie) swoich projektach?
Bierze się pod uwagę komentarze, puste linie itd?

Istnieją jakieś narzucone standardy co do tego?

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 18:19
0

No powinno się liczyć linie, które faktycznie tym kodem są a nie komentarzami...
ja i tak liczę po swojemu w co nawet odstępy wchodzą :P


Programista uczy się całe życie....

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 18:20
O_o
0

Linia kodu nie jest tym samym czym linia tekstu.
Definicja zależy od języka gdyż są takie których składnia wymusza formatowanie tekstu oraz takie którym to obojętne.
Komentarz nie jest kodem, tak samo puste linie. Kawałek kodu zawierający przykładowo same końće bloków linią kodu bym nie nazwał.

Gdy kod jest formatowany wedle jakiegoś standardu uznawanego przez ogół można podać po prostu ilość lini tekstu, nie powinno to doprowadzić do dziwnych sytacji a oszczędza kombinacji z tłumaczeniem jak te lnie zostały policzone.


O̾..͠o
edytowany 1x, ostatnio: O_o, 2011-07-31 18:22

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 18:38
0

Trzeba liczyć średniki. :)


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
Pokaż pozostałe 4 komentarze
Ale z Ciebie samolubny świniok :x - O_o 2011-07-31 22:33
O, żesz, mój kod nie ma w ogóle średników i co ja teraz zrobię? - Krolik 2011-08-03 13:34
Teraz chyba pora na obiad, więc wstaw ziemniaki. ;) - somekind 2011-08-03 13:38
A jak pisze w Basic'u? ;p - xeo545x39 2011-08-03 14:43
To zostaniesz spalony na stosie. ;) - O_o 2011-08-03 15:38

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 18:39
0

Ogólnie tak, ale jak już dokładnie liczyć linijki kodu to ja też bym nie brał pod uwagę dyrektyw, które uwzględniają jakiś nagłówek/bibliotekę - co z tego, że ktoś napierdzieli tego, i nie wykorzysta.


<error>There was an error during loading user signature. Please try to reboot the Universe and check again.</error>

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 18:43
msm
0

W Lispie można by było liczyć nawiasy :)

@O_o - jak dla mnie komentarz jak najbardziej jest kodem, w szczególności wymaga przemyślenia, napisania i utrzymywania.

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 19:02
0

A gdybym cały kod napisał w jednej linii?
czemu po prostu nie liczyć znaków, wyłączając komentarze?


char mander; bool basaur;

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 19:05
0

Z tymi średnikami to dobry pomysł :) Cyba najbardziej idiotoodporny.
Ja natomiast liczę każdą linię kodu która coś wnosi. Trudno to sprecyzować, bo np NIE liczę klamer, a przecież one coś wnoszą. Liczę po prostu linie kodu w których znajdują się pewne instrukcje.
Nie licze także kodu generowanego przez IDE np wygenerowanego szkieletu procedury, nie mówiąc już o pustych liniach.

To paktycznie tyle. Według mnie intuicyjnie z tym trzeba iść, ale te średniki to dobry pomysł. No oczywiście biorąc pod uwagę dany język programowania.

edit: no w sumie średniki da się oszukać kodem " ;;;;;" bądź co bądź takie coś też się skompiluje :P

edytowany 1x, ostatnio: polaczek17, 2011-07-31 19:06
W VS ";;" mi się nie kompiluje. (C#) - xeo545x39 2011-07-31 19:17
miałem na myśli C++. Chociaż czy pod VS przejdzie też nie wiem :) - polaczek17 2011-07-31 19:24
C++ to najwyżej też na Code::Blocks, Dev przjedzie, na VS nie idzie. - xeo545x39 2011-07-31 19:30
To odporny skubaniec :) Na Builderze i na devie idzie w każdym razie :) - polaczek17 2011-07-31 19:33
A fakt jeszcze na builderze dzialą :D - xeo545x39 2011-07-31 19:38
na VS 2008 C++/CLI też działa - lukas_gab 2011-07-31 19:51

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 19:06
bo
0

Równie sensowne zajęcie jak liczenie źdźbeł trawy na łące.

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 19:13
0

Jasne, że sensowne i przydatne. Wręcz nie rozumiem nieco jak można się dziwić, że programista liczy ile linijek kodu zajmuje mu np procedura. W algorytmice jest to jeden z etapów wręcz.

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 19:19
0

Ciekaw jak mówią, że jądro linuksa ma 10+ mln linijek, albo Winda ileś tam, jak to podali czy z pustymi linijkami? ;D


<error>There was an error during loading user signature. Please try to reboot the Universe and check again.</error>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0