[propozycja] numerowanie linii kodu

0

Jak w temacie. Jeśli na forum piszę coś np w < c p p >...</ c p p > to fajnie by było, jakby się automatycznie pojawiała numeracja linii po lewej stronie.
Wydaję mi się, że bardzo ułatwiłoby to odpowiadanie na niektóre posty, jeśli odpowiedź wiązała by się z konkretnym miejscem w kodzie

//sorki za temat, który już był... coś mam dzisiaj z oczami, idę spać :-|

0

Pomysł przedni. Od siebie dodam, numer mógłby się pojawiać jako komentarz. Uprościłoby to wklejanie fragmentów programu do kompilatora. Np dla pascala:

{0001} if..then..else
0

< code=cpp|num>

// ,,|`` zostało mi w pamięci chyba z wersji Marooneda :)

0
void Main()
{
int x;
x++;

}

tylko sprawdzam jak to wygląda ;)

//coś nie poszło, albo ja tych numerków nie widzę ;)

//dwukropek a nie | - a do testów masz osobny dział - M

0

Parę tematów niżej:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=91391

void Main()
{
int x;
x++;

}
0
nav napisał(a)

< code=cpp|num>

// ,,|`` zostało mi w pamięci chyba z wersji Marooneda :)

Nie do końca.
Moja wersja była następująca:

Od teraz obowiązuje tylko jeden znacznik ``` jednak jest on dosyć rozbudowany. Oprócz samego języka (np. `

`</b>, <b><code><code class="html"></code></b>) obsługuje również parametry - umieszcza się je po dwukropku (i po języku jeśli jest sprecyzowany). Przykład kodu php z włączoną numeracją wierszy i z wyłączoną ramką: <b><code><code=php:num,noframe>`</b>.
> 
> Zarówno parametry jak i język są opcjonalne - np. znacznik <b>`<code>`</b> wyświetli tekst bez kolorowania, czcionką monotypiczną (o stałej szerokości znaków), w domyślnej ramce, z włączonym numerowaniem wierszy.

Adam zmienił przecinek na pipe aby było tak jak przy innych tagach w Coyote. Jednak szkoda, że nie działają juz parametry bez podania języka, nie wiem dlaczego zostało to zablokowane.

Niemniej jednak, taki sam wątek jeno bardziej rozbudowany i na temat już mamy.. tam przenosimy dyskusję o tym, co już jest a czego niby nie ma :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1