[Propozycja] Edytor

0

Co wy na to zeby przy pisaniu posta, artykulu itp. byl dostepny taki miniedytor, ktory pozwalal by na robienie wciec w kodzie "tabulacja" i kilka innych przydatnych bajerkow?

Mnie najbardziej denerwuje to ze musze robic wciecia spacja...

0

Ja bym byl za tym szczegolnie w trakcie pisania artykulow, na forum IMHO niepotrzebne, ale w artykulach - owszem. Tyle, ze z tym sporo z JS zabawy.. :/

0

albo skorzystać z gotowego... Gdzieś na tym forum była mowa o takim edytorze i były nawet linki do dwóch. Niestety mam tylko jeden (i to ten chyba jest komercyjny) HTMLArea jak znajde drugi to wrzucę.

0

To polecam: http://www.kevinroth.com/rte/demo.htm. Public Domain, więc bezproblemowo można użyć. Jak jesteście zainteresowani wersją przetłumaczoną na język polski, to dajcie znać (zrobiłem to, mogę się podzielić efektem pracy).

0
Adam.Pilorz napisał(a)

http://www.kevinroth.com/rte/demo.htm

zasadniczo to mi się nie podoba, ponieważ nie działa na operze :/

0
Kooba napisał(a)
Adam.Pilorz napisał(a)

http://www.kevinroth.com/rte/demo.htm

zasadniczo to mi się nie podoba, ponieważ nie działa na operze :/

Mi zreszta tez, bo zamiast tabulacji robi spacje (trudniej je usuwac)...

0
Kooba napisał(a)

zasadniczo to mi się nie podoba, ponieważ nie działa na operze :/

U... To nie miło. Tego nie sprawdziłem, jest w pełni zgodne ze standardami, więc myślałem, że w porządnych przeglądarkach winno chodzić (IMHO Opera do takich należy, choć nie podoba mi się jej komercyjny charakter).

0
Adam Boduch napisał(a)

Ja bym byl za tym szczegolnie w trakcie pisania artykulow, na forum IMHO niepotrzebne, ale w artykulach - owszem. Tyle, ze z tym sporo z JS zabawy.. :/

Mi chodzi o cos takiego jak piszesz mail'a na o2.pl: mozesz sobie wyprac zwykle "textarea" lub edytor html...

0
Adam.Pilorz napisał(a)

Tego nie sprawdziłem, jest w pełni zgodne ze standardami, więc myślałem, że w porządnych przeglądarkach winno chodzić

The cross-browser rich-text editor (RTE) is based on the designMode() functionality introduced in Internet Explorer 5, and implemented in Mozilla 1.3+ using the Mozilla Rich Text Editing API.

Nie jest zgodne ze standardami tylko z jedną z funkcji Internet Explorera którą zaimpletowano w mozilli i tyle :(

//Adam, nie trzeba tak kombinaowac, po prostu na prazegladarkach nie obsługujacych designMode() pojawia sie zwykły textarea

0

Hmmm... Tego nawet nie zauważyłem... Przejechałem validatorem, powiedział, że jest OK, myślałem, że wszystko działa jak powinno. Ale to tylko propozycj, jak nie działa w Operze, nie ma o czym mówić (za dużo ludzi Opery używa, żeby im uniemożliwić pisanie). Chociaż zawsze w PHP są funkcje do wykrywania przeglądarki, może po prostu dla przeglądarek innych niż Mozilla czy IE zostawić tak jak było, ew. dać możliwość wyboru (chociaż zaraz się odezwą głosy, że kolejna niepotrzebna opcja w profilu :) ).

0

No tak, ale ten zwykły textarea działa jak edytor w postaci HTML'a, a nie da możliwości zastosowania tagów BBcode czy najzwyklej w świecie aktualnych guziczków do tego wszystkiego. Chyba, że to się jeszcze jakoś inaczej rozwiąże...

0

jezeli chodzi o guziczki, to w operze (nie wiem jak w innych) zawsze tag wstawia na koncu. bardzo mnie to denerwuje.</cpp>

0
Karolaq napisał(a)

jezeli chodzi o guziczki, to w operze (nie wiem jak w innych) zawsze tag wstawia na koncu. bardzo mnie to denerwuje.</cpp>

W FF działa dobrze, po zaznaczeniu tekstu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1