Czy warto dołączyć ten program do CV?

1

Cześć,

Głównie programuję w C#, ale miałem też pewną styczność z C. Powyższą aplikację napisałem, aby usystematyzować sobie wiedzę. Planuję iść na praktyki z programowania w te wakacje. Chciałbym stworzyć 2/3 duże aplikacje w C# i po jednej mniejszej w Pythonie i w C, aby pokazać - "Hej, programuję w C#, ale coś kojarzę też C i Python".
https://github.com/bartekeros/Zest-Assistant

  • Czy myślicie, że kod jest na tyle OK, że można się nim "pochwalić" w CV?
  • Jeżeli nie, to czego brakuje? - Chętnie wtedy aplikację rozbuduję.

Bardzo dziękuję za pomoc i miłego wieczoru życzę.
PS. Byłbym również wdzięczny, za odpowiedź czy kod choć trochę kwalifikuje się do "dobrych praktyk" ;-)

5

Uwagi:

  1. folder cmake-build-debug nie powinien znaleźć się w repozytorium
  2. opisy commitów są tragicznie - zupełnie nie przekazują tego co zawierają, a także po co takie zmiany były wprowadzane.
  3. indentacja (np. w help.c ) jest dość losowa. Powinna być spójna na przestrzeni całego projektu.
  4. O ile dokumentacja każdej funkcji (choćby krótkim komentarzem) może być overkillem, funkcje które eksponujesz w plikach nagłówkowych powinny sobie taki opis zyskać.
  5. sprintf(command, "move %s Zest/%d/%s", path, level, basename(path)); system(command) - tak nie powinieneś nigdy robić, wyszukaj command injection.
  6. wątpliwe użycie mutowalnych zmiennych globalnych (extern).

Ogólnie to faktycznie, projekt pokazuje, że coś tam umiesz. Być może jest lepszy niż nic.

0
enedil napisał(a):
  1. sprintf(command, "move %s Zest/%d/%s", path, level, basename(path)); system(command) - tak nie powinieneś nigdy robić, wyszukaj command injection.

I buffer overflow :D

1

Każdy projekt warto dołączyć, nie liczy się co projekt robi i czy w ogóle działa (bo nikt go nawet nie będzie pewnie odpalał) tylko jakość kodu.

Tego projektu może akurat nie warto

    if(isFolderExisting(combinePath))
        return true;
    return false;
0

@enedil @Alley Cat: Dzięki za wskazówki - doedukuję się, bo tematy istotne i ciekawe.
@obscurity: Przez jakość kodu masz na myśli to co mogę skorygować przez książkę klasyk - Clean Code. Czy problem leży gdzieś indziej?
A czy sama wielkość programu jest OK, czy celować w większe?

Z góry dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1