Zróbmy coś z AI

0

Dzisiaj miałem spotkanie z handlowcami, którzy rzucili hasło "Zróbmy coś z AI"
W sumie na początku nie było jasne co by miało to robić bo najważniejsze żeby było AI w materiałach marketingowych 😄
Po krótkiej burzy mózgów udało się ustalić co AI miało by robić:

  • AI analizuje obraz USG albo sekwencje obrazów USG i na tej podstawie podaje wiek płodu konia

Nie chcę się tym zajmować, nie che wchodzić w tematykę AI,
ale przydało by się znaleźć kogoś do wrobienia w ten temat , jak rozpocząć poszukiwania kogoś do takiego problemu ? Jakie kompetencje są potrzebne ?

1

Czyli nie ogolnie AI tylko analiza obrazow? Cos co bylo juz mocno walkowane z powodzeniem 15 lat temu jak bylem na studiach

A co do pytania bazowego to nie wiem. Moze z jakiejs politechniki ukrasc doktora co sie na tym zna

0

obrazy USG są dość specyficzne i już paru profesorów z politechniki poległo na tym temacie, ale też to było parę lat temu, może teraz AI Jest mądrzejsze :D

2

Ja zapytałem AI (Copilot):

Analiza obrazów ultrasonograficznych (USG) w celu określenia wieku płodu konia może być fascynującym zadaniem. Oto kilka kroków, jakie można podjąć w podejściu do tego tematu:

  1. Zrozumienie problemu: Przede wszystkim zrozum, że wiek płodu konia można oszacować na podstawie cezury rozwojowej widocznej na obrazach USG. W miarę jak płód rośnie, pojawiają się charakterystyczne cechy, takie jak długość kości, obecność narządów i inne wskaźniki.

  2. Zbieranie danych: Skompletuj zbiór obrazów USG płodów koni o różnym wieku. Te obrazy staną się twoim zestawem treningowym dla algorytmu uczenia maszynowego.

  3. Wybór algorytmu: Wybierz odpowiedni algorytm uczenia maszynowego do analizy obrazów. Możesz użyć technik takich jak segmentacja, klasyfikacja lub regresja w zależności od rodzaju danych, jakie masz.

  4. Przetwarzanie obrazów: Przygotuj obrazy USG, usuwając zakłócenia, normalizując kontrast i skalując je do jednego rozmiaru. To pomoże w poprawnej analizie.

  5. Etykietowanie danych: Oznacz obrazy treningowe z odpowiednimi etykietami wieku płodu. To pomoże algorytmowi nauczyć się rozpoznawać cechy charakterystyczne dla różnych okresów rozwoju.

  6. Trening modelu: Wykorzystaj zbiór treningowy do nauczenia modelu. Możesz użyć sieci neuronowych, algorytmów opartych na cechach lub innych technik.

  7. Walidacja modelu: Sprawdź, jak dobrze twój model radzi sobie z obrazami testowymi. Możesz użyć metryk takich jak dokładność, czułość i specyficzność.

  8. Implementacja w praktyce: Po uzyskaniu satysfakcjonujących wyników, zaimplementuj swój model w praktyce. Możesz stworzyć aplikację, która na podstawie obrazów USG podaje wiek płodu konia.

Pamiętaj, że to tylko ogólne wskazówki. Konieczne będzie dostosowanie podejścia do specyfiki danych, dostępnych narzędzi i celu analizy. Powodzenia w tworzeniu inteligentnego systemu do określania wieku płodu konia na podstawie obrazów USG! 🐴🔍

Źródło: Konwersacja za pomocą usługi Bing, 8.02.2024
(1) AI-Based Ultrasound Imaging Analysis Solutions | DiA Imaging Analysis. https://www.dia-analysis.com/.
(2) Bioengineering | Free Full-Text | Using AI Segmentation Models to .... https://www.mdpi.com/2306-5354/11/2/128.
(3) Ultrasound Image Analysis Using AI | SpringerLink. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-16-7140-1_7.
(4) Using AI to diagnose birth defect in fetal ultrasound images. https://ai-med.io/more-news/using-ai-to-diagnose-birth-defect-in-fetal-ultrasound-images/.
(5) Application and prospects of AI-based radiomics in ultrasound diagnosis .... https://vciba.springeropen.com/articles/10.1186/s42492-023-00147-2.

W celu analizy obrazów ultrasonograficznych (USG) w celu określenia wieku płodu konia, istnieje kilka gotowych pakietów oprogramowania opartych na sztucznej inteligencji (AI). Oto kilka z nich:

  1. DiA Imaging Analysis: DiA jest wiodącym dostawcą oprogramowania do analizy ultrasonograficznej opartej na AI. Ich technologia opiera się na zaawansowanym rozpoznawaniu wzorców, głębokim uczeniu się i algorytmach uczenia maszynowego, które automatycznie imitują sposób, w jaki ludzkie oko wykrywa granice obrazu i identyfikuje ruch. Ich narzędzia, takie jak LVivo Toolbox™, są dostępne na urządzeniach ultrasonograficznych i systemach IT w służbie tysiącom użytkowników na całym świecie¹.

  2. Philips: Firma Philips współpracuje z DiA Imaging Analysis, aby zintegrować AI w ultrasonografii. Ich narzędzia obejmują oprogramowanie oparte na AI do preselekcji i analizy optymalnych widoków serca i jamy brzusznej. Na przykład LVivo Seamless automatycznie analizuje obrazy echokardiograficzne, generując wyniki pomiarów Strain, EF (frakcji wyrzutowej) oraz wielkości i funkcji prawej komory serca⁶⁷.

  3. Inne badania naukowe: Wielu badaczy pracuje nad wykorzystaniem głębokiego uczenia się do analizy obrazów ultrasonograficznych w celu diagnozy różnych schorzeń. Przykładem jest praca naukowców z Uniwersytetu w Ottawie, którzy wykorzystują unikalny model głębokiego uczenia się jako narzędzie wspomagające szybką i dokładną ocenę obrazów ultrasonograficznych płodu⁴.

Pamiętaj, że wybór konkretnego narzędzia zależy od twoich potrzeb, dostępnych danych i specyfiki analizy. Warto przetestować różne rozwiązania i dostosować je do swojego przypadku użycia. Powodzenia w tworzeniu inteligentnego systemu do określania wieku płodu konia na podstawie obrazów USG! 🐴🔍

Źródło: Konwersacja za pomocą usługi Bing, 8.02.2024
(1) AI-Based Ultrasound Imaging Analysis Solutions | DiA Imaging Analysis. https://www.dia-analysis.com/.
(2) Philips partners with DiA Imaging Analysis to integrate AI in .... https://www.usa.philips.com/a-w/about/news/archive/standard/news/press/2021/20210302-philips-partners-with-dia-imaging-analysis-to-enhance-ultrasound-with-ai-based-image-quantification.html.
(3) Philips partners with DiA Imaging Analysis to integrate AI in .... https://www.philips.com/a-w/about/news/archive/standard/news/press/2021/20210302-philips-partners-with-dia-imaging-analysis-to-enhance-ultrasound-with-ai-based-image-quantification.html.
(4) Using AI to diagnose birth defect in fetal ultrasound images. https://ai-med.io/more-news/using-ai-to-diagnose-birth-defect-in-fetal-ultrasound-images/.
(5) Bioengineering | Free Full-Text | Using AI Segmentation Models to .... https://www.mdpi.com/2306-5354/11/2/128.
(6) Ultrasound Image Analysis Using AI | SpringerLink. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-16-7140-1_7.
(7) Application and prospects of AI-based radiomics in ultrasound diagnosis .... https://vciba.springeropen.com/articles/10.1186/s42492-023-00147-2.
(8) DiA Imaging Analysis Improves Speed of AI-Based Cardiac Ultrasound .... https://www.intel.com/content/dam/www/central-libraries/us/en/documents/dia-healthcare-sb-final.pdf.
(9) Ultrasound AI Solutions - Philips. https://www.usa.philips.com/healthcare/technology/ai-ultrasound.
(10) Projects – Open Source Imaging. https://www.opensourceimaging.org/projects/.
(11) Philips enhances ultrasound with AI-based image quantification. https://www.philips.com/a-w/about/news/media-library/20210302-philips-enhances-ultrasound-with-ai-based-image-quantification.html.

1

Nie za bardzo łapę po uj komuś taka informacja, ze zwierzętami zazwyczaj jest tak że okres rui jest ściśle określony, podobnie kopulacja odbywa się często pod okiem hodowcy. Także z ustaleniem daty zapłodnienia nie ma najmniejszego problemu, wystarczy prosty Excel z wpisem jaki ogier, która klacz i po kłopocie.

Natomiast problem jest ultra-ciekawy:

The most accurate fetal age estimates are from crown-rump length measurements in early pregnancy. Late pregnancy age estimates are less accurate, but the use of multiple body measurements provides a composite age estimate generally accurate to within 7 per cent of actual age

Czyli wygląda na to że wystarczy mieć wymiary pewnych części ciała i na tej podstawie można wnioskować o wieku płodu.
To sprawia że problem z ultra trudnego staje się tylko trudny. Ja bym zaczął od rozmowy z ekspertem domenowym tutaj, to jest z gośćmi od USG 🏇 żeby dowiedzieć się na podstawie jakich danych szacują wiek płodu. Na podstawie tego można opracować model matematyczny wraz z określeniem jakie wymiary należy uwzględnić. Następnie podzielił bym problem na znajdowanie poszczególnych wymiarów i użył zwykłego OpenCV i rozpoznawiania obrazów do mierzenia długości i szerokości.

Jest to o wiele prostsze niż budowa giga-sieci neuronowej której nie można zdebugować a uczenie może trwać miesiącami lub latami (nie wspominając o zbiorze uczącym).

Niech 🐴 będzie z tobą!

1

@Spine dziękuje za Twój post, dobry materiał na start od samego AI na temat AI w usg i widzę parę konkurencyjnych firm używa jednego z gotowców

@0xmarcin ja widzę delikatną zmianę pokoleniową użytkowników , bo od zawsze w USG były używane tabele korelacji na podstawie których można było wyznaczyć parametr Y na podstawie jakiegoś pomiaru X na obrazie USG, prosta matematyka. Teraz jednak ludzie są coraz wygodni już nie che im się nic mierzyć chcą mieć wynik jak tylko o tym pomyślą ;)
A niektórym to już się nawet nie chce myśleć , urzadzenie ma myśleć za nich samo, wie co jest badane i co trzeba zmierzyć. Wiec pytanie w kierunku zaspokojenia potrzeb coraz wyższych roczników

0

No to na pewno jeśli chodzi o kompetencje to będzie potrzebny koń, macie takie kompetencje w zespole?

No i ktoś go musi zapłodnić. Ten koń to dobrze ejak będzie to klacz, nie za stara.

0
Marius.Maximus napisał(a):
  • AI analizuje obraz USG albo sekwencje obrazów USG i na tej podstawie podaje wiek płodu konia

Błąd, AI nie polega na redukcji tylko na generowaniu. Wy zrobiliście to od przodu kiedy właściwy kierunek to od tyłu. Czyli mając konia stwórz płód który w odpowiednim wieku stworzy sekwencję obrazów USG

jak rozpocząć poszukiwania kogoś do takiego problemu ? Jakie kompetencje są potrzebne ?

Pewien mistrz dobrze to określił

0
Marius.Maximus napisał(a):

Dzisiaj miałem spotkanie z handlowcami, którzy rzucili hasło "Zróbmy coś z AI"
W sumie na początku nie było jasne co by miało to robić bo najważniejsze żeby było AI w materiałach marketingowych 😄
Po krótkiej burzy mózgów udało się ustalić co AI miało by robić:

  • AI analizuje obraz USG albo sekwencje obrazów USG i na tej podstawie podaje wiek płodu konia

Jestem ciekaw jak przebiegała ta burza mózgów, że padł taki pomysł?! XD Pierwszy pomysł (gdyby mnie ktoś zapytał o wykorzystanie AI) to utylizacja API OpenAI czyli np. prosty RAG, function calling albo coś bardziej kreatywnego, ponieważ teraz na czasie są właśnie LLM.

Nie chcę się tym zajmować, nie che wchodzić w tematykę AI,
ale przydało by się znaleźć kogoś do wrobienia w ten temat , jak rozpocząć poszukiwania kogoś do takiego problemu ? Jakie kompetencje są potrzebne ?

Przede wszystkim jest potrzebna chęć, żeby wejść w tematykę AI. Jeżeli sam nie chcesz, to znajdź taką osobę. Żeby bawić się z API OpenAI potrzebne kompetencje cloud-full-stackowe czyli ogarnięta osoba, która robi backend, frontend oraz potrafi to postawić w chmurze. Z kolei żeby zrobić POC-a tego waszego USG konia, to potrzebna jest osoba, która ogarnia programowanie w Pythonie oraz Deep Learning. Kurs z coursera prowadzony przez Andrew Ng wystarczy, mam taki i czuję się pewnie w temacie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1