SmartHome - wasze doświadczenie + co wybrać?

1

Hejka!

Planuję zdecydować się na rozwiązanie smart home. I waham się czy samemu podejść do tematu czy oddać to firmie, która się tym specjalizuje. Jestem na etapie budowy (jeszcze przed elektryką) więc "mogę wszystko". Developer daje mi elektryka, który smarty robił i poprowadzi mi ładnie kable tak jak potrzebuję. Więc to mam przynajmniej z głowy.

To co chcę osiągnąć:

must have:

  • wideo domofon
  • uzbrajanie/rozbrajanie alarmu
  • sterowanie ogrzewaniem (w tym pomiar temperatur w pomieszczeniach)
  • sterowanie roletami

Nice to have:

  • sterowanie oświetleniem
  • pomiary zanieczyszczeń itp
  • integracja z rekuperacją/klimatyzacją
  • kamera

Z gotowych rozwiązań, to znalazłem to: https://demo.home-assistant.io/#/lovelace/0 ale problem w tym, że to jest głównie soft. Potrzebowałbym dobrać do tego cały sprzęt i krótko mówiąc nie znam się jak to dobrze dobrać. Wiem, że najlepiej wszystko z jednej firmy, ale której?

Znalazłem firmę, która może mi to wszystko samemu ogarnąć (za odpowiednią ilość dutków, oczywiście). I stąd moje pytanie - jakie macie doświadczenia ze smart home, jakiej firmy macie sprzęt i jak wam się to sprawdza?

1

Ja dopiero będę robił, ale z racji faktu, że już raczej nie mogę pociągnąć kabli pójdę w bezprzewodowe.
Myślałem nad wykorzystaniem Fibaro.

3

Do żadnej z opcji, którą wymieniłem nie potrzeba instalacji typu "SmartHome".

Doświadczenie mam jednostkowe więc nie ma co traktować mojej opinii zbyt poważnie ale warto brać pod uwagę bo istnieje wariant niepowodzenia, w którym to Twój dom może sterować Tobą zamiast odwrotnie ;-)
Dlatego polecam... nie wybierać nic całościowego.

Ale do rzeczy mój przyjaciel z 10 lat temu zapłacił za ShartHome z Legranda (o ile dobrze pamiętam) grubo ponad 100 000zł... Wówczas był to szczyt techniki, któremu przyjrzałem się dość dokładnie bo sam też chciałem mieć coś podobnego.
Wszystko pięknie poza tym, że do dzisiaj mu to nie działa jak należy ( oczywiście mógł mieć pecha i trafić na instalatorów partaczy ).
W każdym razie jak już przebrną przez batalię sądową z wykonawcą to sam zaczął się uczyć jak to działa ale na drodze stanęły mu licencje, klucze itp... Chłop się poddał bo ile lat można walczyć z przełącznikami do oświetlenia...

Teraz ma w ścianach 50km kabli, skrzynki bezpiecznikowe i sterujące wielkości małej serwerowni.
Finalnie nawet nie może sobie w prosty sposób i bez wzywania fachowca dołożyć nowej lamki nocnej przy łóżku :-)
Każda zmiana to mały koszmar.

Co zatem?
Zrób wszystko na jako mniejsze podsystemy.

  1. Brama, wjazdowa, garażowa, rolety, uzbrajanie alarmu załatwią Ci sprawdzone centralki choćby od Satela.
  2. Do sterowania ogrzewaniem masz masę samodzielnych termostatów sterowanych po WiFi np.: https://allegro.pl/oferta/termostat-glowica-grzejnika-smart-home-tuya-zigbee-10458594706
  3. Do oświetlenia podobnie jak z ogrzewaniem są gotowe włączniki dopuszkowe: https://allegro.pl/oferta/tuya-wifi-podwojny-wlacznik-przekaznik-dopuszkowy-9144387504
  4. Kamery załatwi Ci np. NAS od Synology + kilka kamer WiFi ( przy okazji będziesz miał NAS )

Zalety mojej propozycji:

  • raczej nigdy nie padnie Ci wszystko jednocześnie ( jak u kumpla, którego dzieci dzwoniły do rodziców, że dom ich zamknął i nie chce się otworzyć );
  • będzie taniej ;

Wady:

  • trzeba będzie się troszkę więcej pomęczyć z konfiguracją.

Uważam, że zawsze warto zostawić sobie opcję dającą możliwość powrotu do sterowania tradycyjnego / ręcznego.

Nie znam też systemu, który zaproponowałeś ale jeśli jesteś na tyle ogarnięty by go zainstalować samodzielnie i do tego można z niego sterować w/w samodzielnymi elementami to może warto się pobawić. Obstawiam jednak, że za 5-8 lat już nawet nie będziesz chciał o tym pamiętać :-)

**Nawet jeśli na zaproponowanym systemie, to z dwóch opcji nad którymi się OP zastanawia polecałbym opcję robienia wszystkiego samodzielnie od początku. **
Czasochłonne to będzie ale przynajmniej nie zostanie z ręką w nocniku.

3

Temat rzeka. Zacznij od tego ile chcesz na to przeznaczyć. Ogólnie jak chcesz robić smart home z jajem to ogólnie wszystko musisz ciagnac do jedne rozdzielni lub pare mniejszych. I wtedy kabel np z oświetlenia leci do rozdzielni a np do włącznika masz skrętkę która tez leci co rozdzielni. I wtedy kazdy włącznik moze sterowac każdym elementem w zależności od zaprogramowanej funkcji. I wtedy koszty jak @katakrowa wspomniał są normalne bo idzie ci kilometry kabli i masz duża rozdzielnie. Zalety takiego podejscia jest taki ze jest najbardziej bezawaryjny. Bo kablowy.

Jak chcesz integrować ogrzewanie, pomiar temperatury i klimatyzacje to poczytaj o tym bo trzeba troche kabli pociagnac od kazdej jednostki klimatyzacji do sterownika w pomieszczeniu i do pieca. W takim przypadku warto sie zastanowic nad osobnymi obwodami w niektorych częsciach mieszkania do ogrzewania zeby woda nie musiala obiegnac połowy domu zeby dotrzec do jakiegoś grzejnika.

Tu masz przykłąd jak może wygladac taka rozdzielnia :p

Na filmiku szacują, że złozenie samej skrzynki to do ~150 roboczo godzin :p

Jeżeli chcesz robić wireless
To https://www.openhab.org/ lub https://www.home-assistant.io/ jako serce a reszte spinasz do tego. To są projekty opensource pierwszy w javie drugi w js czy tam python nie pamietam. Daje ci to mozliwosc podłaczenia prawie wszystkie i zrobienia proxy do czego chcesz np mozesz miec proxy dla google home i home-kit jednoczesnie.

0

Są jeszcze rozwiązania, które są czymś pomiędzy.
To znaczy, że:
Możesz dowolnym przełącznikiem w domu sterować dowolne światło/punkt w domu ale nie ma potrzeby ciągnąć 10km kabli. To coś na filmie, który wrzucił @Schadoow to jakiś koszmar - jak u kumpla, o którym wspomniałem. Nawet jak by mi dopłacali to nie zgodziłbym się na zainstalowanie czegoś takiego w domu :-)

Ale o czym mowa. Robisz "zwykłą" instalację ale do każdej puszki z gniazdkiem lub przełącznikiem puszczasz równolegle z napięciem np. skrętkę. ( struktura gwiazdy ).
Jedyne co ważne to żeby robić głębokie puszki ( t.j.: https://allegro.pl/listing?string=puszka%20podtynkowa%20g%C5%82%C4%99boka )
Później możesz instalować najzwyklejsze włączniki ( najlepiej takie jak do dzwonka tzw. zwierne: np: https://allegro.pl/oferta/przycisk-podwojny-zwierny-dzwonkowy-dp2-01-11-54-11139149944)
Do tego w każdej puszce montujesz moduł przekaźnikowy sterowany po RS485 z możliwością odczytu stanu przycisku / przycisków, coś typu:

Taki moduł wówczas może:

  • do centrali ( np. RaspBerry PI alboi zwykły PC ) wysyłać stan przełącznika ;
  • centrala może włączać lub wyłączać przekaźnik ;

To daje Ci niemal takie same możliwości jak te kilometry makaronu na filmie a będzie 10 razy taniej.

1

@katakrowa: IMO Puszki 60 za płytkie. Chyba, że kabel wchodzi od "tyłu". Trzeba pamietac ze w puszkach tez jest troche łączeń nawet przy szybkozłączkach wago "trochę" to zajmuje. I jak dojdzie jeszcze jakis moduł => więcej połączeń => więcej złączek.
Coś takiego jest bardzo fajne ale drogie. ~12-19zł
screenshot-20220110130016.pnghttps://allegro.pl/oferta/puszka-podtynkowa-60mm-niebieska-se2x60-34117203-11016174750?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_ss&ev_adgr=budownictwo&ev_campaign_id=14937753736

0

A z takich innych rzeczy do smarthome których nie rozumiem czemu ludzie nie mają to ogarnieta siec wifi xD.

Tzn pare AP aby rozlozyc ruch urządzen. Np od ubiquiti UAP i failover aby w przypadku padniecia dostawcy przelaczylo np na LTE. Sieci lan po domu z PoE tzn zeby nie uzywac bez sensu gniazdek na urządzenia sieciowe.

Ostatnio mikrotik wypuścił fajny router https://www.morele.net/router-mikrotik-net-router-1000m-7port-rb5009ug-s-in-mikrotik-9642964/
i spoko swithc z 8 PoE out https://sklep.ui.pl/unifi-switch/1037-USW-LITE-16-POE.html

Co może być przydatne w przypadku twojego punktu do kamer bo najelpiej ograć do jednym kable zeby nie musiec ciagnac osobno zasilanie i osobno lan. Tylko lecisz wszystko kamery zasilasz po PoE.

0

jak lubisz trochę sam pokombinować to polecam tak jak wspomniałeś https://www.home-assistant.io/ . Wszystko co opisałeś w tym ludzie już robili i w internecie da się znaleźć gotowe rozwiązania. Nie jesteś też przy okazji uwiązany do żadnej konkretnej firmy. Co chcesz to integrujesz po wifi, po zigbee (tylko musisz do tego dokupić router zigbee), BLE, MQTT.. Niektóre urządzenia z IKEA i innych taki system uzbrojony w router zigbee sam wykryje i od razu będzie to zdatne do sterowania. Jak masz iphone'a albo androida to też bez problemu zintegrujesz z asystentem. Tylko tak jak napisałem na początku: to jest rozwiązanie dla osób, które same są w stanie sobie coś poklikać po podłączać, zrobić trochę researchu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1