Jak zrobic serwis z wieloma jezykami z uzyciem tabel?

0

Chcialem zrobic tabele w ktorej bede mial np jakie jezyki obsluguje dana strona i np mam w tabeli 5 jezykow ale na razie wlaczam dwa

Id | Symbol | Active
---------------- | -------------------
1 | EN | 1
2 | PL | 1
3 | DE | 0

to wiadomo ze pobieram sobie symbole tam gdzie jest 1 i mam [EN,PL]

Teraz jak zrobic tabelke w ktorej bedzie przetlumaczone dane slowo ?

Id | Lng_symbol | basic_word | translated_word
---------------- | -------------------
1 | EN | hello | Hello
2 | EN | top_menu_name | Menu
3 | PL | hello | Witam
4 | EN | top_menu_name |Gorne menu

Ma to sens ? i wtedy wybieram sobie wszystko gdzie symbol jest IN (EN,PL)
A jak zrobic zeby nie powtarzac tych basic slow ?

1
masterO napisał(a):

A jak zrobic zeby nie powtarzac tych basic slow ?

Zrób słownik z tymi basic words, a w tabeli z tłumaczeniami używaj id_basicword.

0

Zupełnie nie tak. wpisz i18b i jezyk, np. PHP gettext

0
Haskell napisał(a):
masterO napisał(a):

A jak zrobic zeby nie powtarzac tych basic slow ?

Zrób słownik z tymi basic words, a w tabeli z tłumaczeniami używaj id_basicword.

Czyli dam tabele

symbol basic_word
TM top_menu

i wtabeli z jezykami zamiast basic_word dam symbol basic word TM

0

Szczerze to najwydajniejszym i najwygodniejszym tłumaczeniem w php jest gettext.

1

wg mnie tłumaczenie statycznych elementów lepiej trzymać w plikach niż w bazie

0
  1. Zależy od bazy danych jakiej używasz.
  2. Tak jak @mr_jaro i @abrakadaber mówią, do statycznych elementów najlepiej użyć gettext, chyba, że naprawdę chcesz mieć możliwość dynamicznego zmieniania tłumaczeń na stronie (a w 99% przypadków nie chcesz).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1