Jedna czy wiele tabel?

Odpowiedz Nowy wątek
2012-07-13 15:28
Swr
0

Witam

Mam taką sytuacje, przykładowo:
1000(lub więcej) urządzeń, każde urządzenie miałoby 1000 rekordów (lub więcej)

Pytanie:
Lepiej rozdzielić 1000 urządzeń na 1000 oddzielnych tabel, czy lepiej umieścić wszystko do jednej tabeli z indeksem na ID urządzenia?
Przy jakiej opcji wyszukiwanie danych byłoby szybsze/lepsze?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozostało 580 znaków

2012-07-13 15:41
2

jedna

Pozostało 580 znaków

2012-07-13 15:52

Niektóre bazy mają możliwość partycjonowania tabeli względem jakiegoś kryterium, tutaj to jest id maszyny.

Tak czy siak na pewno robienie 1000 identycznych tabel to głupota, bo się zajedziesz jak będziesz jeszcze inne tabele wstawiał.


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.
edytowany 1x, ostatnio: Wibowit, 2012-07-13 15:52

Pozostało 580 znaków

2012-07-13 18:43
1

Jedna tabela i indeks na polu ID urządzenia. Rozbijanie tej samej struktury na różne tabele rzadko ma sens, choć miewa, ale tylko wtedy gdy jest niewiele (max kilka) takich tabel oraz gdy między ilościami rekordów w tych tabelach są duże dysproporcje.

Słowniki typu KategoriaProduktu czy TypPracownika z kolumnami: Id, Nazwa, umieściłbyś w jednej czy w wielu tabelach? - somekind 2012-07-18 09:33

Pozostało 580 znaków

2012-07-13 23:44
0

Zrobiłbym 1000000 tabel. Wtedy SELECT będzie możliwie najszybszy.

select selectowi nie równy, tabela... zresztą, obstawiam, że to był sarkazm? - areksum 2012-07-14 23:06

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0