Poprawne ustawienie kontrolek względem różnych ustawień windowsa

0

Witajcie. Pisze z pierdołą ale od dłuższego czasu sobie z tym nie umiem poradzić. Pisząc aplikacje często laptopa przełączam między ekranami przez HDMI oraz nieraz na samym laptopie. Zawsze w Design mam podgląd rozwalony szukam butonów pod panelami bo raz się rozciągną bardziej raz mniej bo włączeniu RUN w delphi to samo. W samej aplikacji(pliku .exe) nie sprawdzałem aż tak bardzo, świruje z tym, wiem że chodzi pewnie o rozdzielczość ale zawsze mam maksymalną, Kiedyś mogłem w windowsie w personalizacji namieszać będąc podpięty pod HDMI z wielkością wyświetlania (nie rozdzielczością) Może to z tond. Czegoś nie ustawiam we właściwościach kontrolek. Dodam że formę mam ustawioną na WindowsState wsMaximized oraz Position na poScreenCenter, może to tu nie wiem już sam

0

O co Ci chodzi? Pokaż screeny, bo ciężko coś ogarnąć.

0
andreas napisał(a):

Zawsze w Design mam podgląd rozwalony szukam butonów pod panelami bo raz się rozciągną bardziej raz mniej bo włączeniu RUN w delphi to samo.

Skoro w designerze masz bajzel to chyba normalne, że po uruchomieniu będzie tak samo.

W samej aplikacji(pliku .exe) nie sprawdzałem aż tak bardzo, świruje z tym, wiem że chodzi pewnie o rozdzielczość ale zawsze mam maksymalną,

Co ma rozdzielczość ekranu do układu komponentów w oknach?

Kiedyś mogłem w windowsie w personalizacji namieszać będąc podpięty pod HDMI z wielkością wyświetlania (nie rozdzielczością)

No to sprawdź te ustawienia, zamiast tracić czas na zastanawianie się.

Może to z tond.

Pzestań kaleczyć j. polski i raz na zawsze zapamiętaj sobie, że pisze się stąd

Czegoś nie ustawiam we właściwościach kontrolek. Dodam że formę mam ustawioną na WindowsState wsMaximized oraz Position na poScreenCenter, może to tu nie wiem już sam

To prędzej, bo np. mogłeś nie ustawić właściwości takich jak Align, Anchors czy Constraints i po zmaksymalizowaniu formularza, wszystko może się rozjeżdżać. Ale bez zrzutów ekranu można jedynie gdybać.

0

Nie mam przygotowanych a nie mam jak się teraz przełączyć między monitorami, ale możliwe, znalazłem źródło problemu, jako ze jestem samoukiem Design rozciągałem zawsze ręcznie(kursorem najeżdżając na krawędź designu) do granic możliwości i po przełączeniu między monitorami widząc bałagan robiłem to samo ustawiając design od nowa znów rozciągając i układając. Teraz od dolnej krawędzi zmniejszając(do góry) to trochę to trwało. Drugie pytanie jak ustawić sobie podgląd(Design Formy) 1:1 według ustawień w Properties by szło na tym pracować i układać na design kontrolki. Albo ja czegoś w właściwościach nie ustawiam albo już nie wiem o co chodzi.

0

Nic z tego nie rozumiem. A jak nie chcesz, aby podczas przełączania między ekranami psuł się układ kontrolek w designerze, to najpierw zamknij wszystkie jego okna, następnie przełącz ekran i na koniec wyświetl z powrotem okna designera. Powinno pomóc.

0

zapamiętajcie sobie nie jestem Polakiem ale staram się ale uwaga słuszna , przepraszam

0

Przepraszam to nie był atak, ale sami w gramatyce omnibusami nie jesteście inaczej bylibyście polonistami(nie podkreśla to chyba dobrze) trochę zrozumienia . Pozdrawiam

0

A co ma znajomość języka polskiego i jego pisowni do wykształcenia? Nic, bo można nie mieć wykształcenia, a pomimo tego lepiej znać pisownię od polonistów. To było pytanie retoryczne – nie oczekiwałem odpowiedzi.

Skup się lepiej na swoim programie.

0

A ile osób w szkole napisze dyktando bez błędnie ? to sobie stwórz statystykę. Więc proszę mój błąd w Waszym a nawet i teraz po części moim języku był większy niż na poziom o którym piszemy, każdy z nas ma trochę racji, może tak pozostać ? :) Co do Twojej odpowiedzi na parę paneli ustawiłem tylko na aClient (wyrównanie do formy) a samą formę na windowsstate na wsmaximized i positional poScreenCenter, by mi się aplikacja otworzyła na pełnym ekranie. To jak ustawić poprawnie drugi panel)na panelu aClient) a na nim kontrolki by to się nie rozjeżdżało ?

0
andreas napisał(a):

A ile osób w szkole napisze dyktando bez błędnie ? to sobie stwórz statystykę.

Dyktanda pisze się w gimnazjum – my nie jesteśmy w gimnazjum, a na forum (choć czasem mam inne wrażenie). Poza tym, na dyktandach ludzie wykładają się na słówkach znacznie trudniejszych i mniej popularnych od stąd czy bezbłędnie. I jeszcze jedna sprawa – przed znakami interpunkcyjnymi, takimi jak ., ? i ! nie robi się odstępu.

Czytaj forum, udzielaj się i zapamiętuj uwagi, a szybko nauczysz się pisać poprawnie.

To jak ustawić poprawnie drugi panel)na panelu aClient) a na nim kontrolki by to się nie rozjeżdżało ?

W dalszym ciągu nie wiemy co masz na myśli pisząc „rozjeżdża się”, więc zrób zrzut ekranu i zobrazuj problem.

0

wiesz jak jest różnica od wytykania błędów a zwracania uwagi na błędy ? Skoro jesteś wykształcony powinieneś wiedzieć, ja wykształcony nie jestem stąd nasze rozbieżności pewnie, ale dziękuję za uwagi chęć pomocy

0

Pokażesz ten zrzut ekranu i dasz sobie pomóc, czy dalej będziesz strzelał fochy?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1