Zapamiętywanie ustawień.

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-06 10:39
0

Witam, mam takie pytanko robie programik do wyswietlania produktow i przy kazdej pozycji mam fotki, chcialbym zrobic zeby user mial mozliwosc zmiany wielkosci fotki bo kazdy ma inny monitorek i inne potrzeby albo np bez fotki, wiec w opcjach gdzies musialaby byc taka mozliwosc tylko gdzie teraz to trzeba zapamietac zeby jak odpali program nastepnym razem te ustawieniu byly zpaamietane?
Rejestr? Plik ?

Pozostało 580 znaków

2006-12-06 10:42
0

rejestr
plik (tekstowy, INI, wlasny zapis)

wybierz najbardziej optymalne rozwiazanie
Ja optuje za plikiem (chyba, ze chcesz trzymac hasla)
duzo smieci zostaje zawsze po odinstalowanych programach w rejestrze


Pozdrawiam. Karol

Pozostało 580 znaków

2006-12-06 11:42
0

INI to pliki konfiguracyjne jak wiadomo o jakims tak schemacie zapisu:

[Ustawienie 1]
opcja 1 = ...
opcja 2 = ....
itd...

Jezeli wszystko pliki maja ten sam schemat to czy jest komponent jakis do tworzenia tego typu plikow lub do obslugi tego problemu ? Czy poprostu trzeba sobie sameu cos takiego splodzic?

Pozostało 580 znaków

2006-12-06 11:42
0

Jak może być dostępny jako plik tekstowy to polecam XML (ostatecznie INI, jeśli wystarczy), jak nie: własny format pliku. Rejestr odradzam - ja też nie lubię śmiecić.

INI musisz oprzeć o WINAPI: http://jachman.wordpress.com/[...]to-access-ini-files-in-c-net/
Do XML jest: using System.Xml (zacznij szukać od System.Xml.XmlDocument)


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-12-06 12:37
0

Ok fajnie, poczytalem troszke i np tutaj jest wyswietlanie ustawien:

string content = GetIniFileString(iniFile, category, key, defaultValue);
        Console.WriteLine(string.Concat(" ", key, "\t", content));

A powiedzmy ze mam

[cos tam]
grafa_rozmiar = 400;
muza = cos;
kolor = zielony;

I teraz po zczytaniu tego jak moge tego uzyc ? da sie zrobic tak ze pojawi mi sie zmienna grafa_rozmiar ktora bedzie miala wartosc 400 ?
Bo np chce uzyc tego to ustawienia rozmiaru Image-a i jak teraz ustawic width ?

Pozostało 580 znaków

2006-12-12 11:47
0

czemu nikt nie zaproponowal serializacji danych?
to chyba najlepsze rozwiazanie. najlepsze bo najprostsze.
http://www.codeguru.pl/article-641.aspx


...This is not war, this is pest control!...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0