Ignorowanie wielkości liter podczas porównywania dwóch tekstów

0

Witam.

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że próbowałem znaleźć o tym informacje. Niestety bezskutecznie. Znalazłem info o ansiuppercase, uppercase, jednak niezupełnie o to mi chodzi.
Chcę po prostu, by delphi ignorowało mi wielkość liter zawartych w tekście//listboxie. Chcę, by delphi nie brał pod uwagę czy litera jest duża, czy mała. Jeżeli jest taka możliwość to proszę mi ją nieco przytoczyć.

Dzięki.

0

czy masz na myśli ignorowanie wielkości znaków przy porównywaniu stringów ??

0

@DroniC, na wstępie powinieneś przeczytać jakieś postawy podstaw. Ponieważ masz co post to kolejny wielki chrzan.
Delphi zawsze ignoruje wielkość liter zawartych w tekście//listboxie ponieważ wyświetla je dokładnie tak samo.
Zrozum że na tyle ci brakuje podstaw podstaw że nie jesteś w stanie zadać sensownego pytania!

0

Nie, delphi nie ignoruje wielkości liter. Wiem to, bo sam widzę. Załóżmy taką sytuację:
gdy pojawi się wyraz koło w tekście to mi go nie doda do listboxu, gdy mam zaznaczone ze ma dodać ''Koło".

tak samo nie zareaguje na wyraz "myszka", gdy ma zareagować na wyraz "Myszka".

0

Do porównywania łańcuchów użyj funkcji AnsiSameText lub AnsiCompareText - one ingorują wielkość liter, więc łańcuch myszka będzie dla nich tym samym, co łańcuch Myszka; Co ciekawe, obydwie te funkcje wewnątrz i tak zwiększają lub zmniejszają litery w łańcuchu za pomocą np. AnsiUpperCase lub AnsiLowerCase (lub korzystają z funkcji z rekordu WideStringManager);

Ewentualnie wcześniej przekonwertuj łańcuchy na kodowanie ANSI, za pomocą np. Utf8ToAnsi, jeśli łańcuchy są kodowane w UTF.

0

Dziękuję :)
Ps. Bardzo mi pomogły linki, które zapodałeś. Niestety jeden nie działa, a mianowicie " Utf8ToAnsi". To i tak w moim przypadku już jest zbędne, ale postanowiłem że i tak Cię poinformuję.

Miłego wieczoru.
Temat można zamknąć.

1

Hmmm, jakby tutaj można użyć Utf8ToAnsi. To taka magiczne nazwa funkcji. Pewnie coś w stylu jak IntToStr tylko innego typu parametr. Ale kurcze, tak enigmatyczna funkcja. Google @DroniC nie działa, help do IDE nie działa. Panie tusk jak żyć? ;/

0
DroniC napisał(a)

Ps. Bardzo mi pomogły linki, które zapodałeś. Niestety jeden nie działa, a mianowicie " Utf8ToAnsi".

Ehhh... Zauważ, że wszelkie linki do funkcji/procedur, typów itd. podawane przeze mnie w postach to linki do kompendium wiedzy w tym serwisie; Jak sam pewnie zdążyłeś zauważyć, nie wszystkie funkcje będące w Lazarusie są w kompendium, a nie mam za bardzo czasu sprawdzać każdego podawanego linku, czy prowadzi do istniejącego atrykułu w kompendium czy nie; Podany link to informacja o funkcji jaką polecam, a nie nic nie znaczący tekst przenoszący do wróżbity Macieja;

Proszę bardzo - tutaj masz link do funkcji Utf8ToAnsi w oryginalnej dokumentacji;

Jeśli problem zażegnany, zaplusikuj pomocne posty i zaznacz fajeczkę przy tym, który uważasz za najbardziej pomocny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1