Program odgadujący płeć

0

Witam :) mam tu taki program, który pisalismy na programowaniu w szkole. odgaduje on płeć po przeczytaniu ostatniej litery.

Program cw_27;
var
Imie : String [30];
Ostatnia_litera :String [1];
begin
Write ('Podaj imie:');
Readln (imie); Ostatnia_litera := Copy (Imie, Length(Imie), 1);
if ((Ostatnia_litera = 'a')
or (Ostatnia_litera = 'A'))
then
Writeln ('Jestes kobieta.')
else
Writeln ('Jestes mezczyzna.');
Readln
end.

Teraz mam ten program poprawić tak, żeby uwzględniał wyjątki "KUBA","kuba","Kuba" oraz "DYZMA","dyzma","Dyzma" czyli po wpisaniu tych imion pomimo ostatniego "a" rozpozna mezczyzne. nie wiem jak to zrobic dlatego prosze o pomoc, musza byc konkretnie te 2 imiona jako wyjatki, to nic ze kuba to tak naprawde jakub, to wymysl nauczyciela :)

0

if ((Ostatnia_litera = 'a')
or (Ostatnia_litera = 'A'))
then

Po tej linijce dodaj jeszcze jednego ifa sprawdzającego czy imie = jedno z podanych przez Ciebie imion

0

Dziś już było to pytanie, parę godzin temu.

0

Też czułem, że mam "deżawi", a poza tym Turbo Pascal to przeżytek. Będziesz odpalał DosBOX'a zeby to skompilować czy złożysz 386 do tych celów? Już chyba lepiej męczyć się pod Dev-Pas'em. A najlepiej zainstalować FPC.

0

No cóż... na Tym aktualnie pracujemy w szkole więc ja tu nie mam wyboru :) również z tym imionami :) takie mam zadanie, więc tak je muszę zrobić. Wiadomo, że jest więcej imion męskich kończących się na A

2

"KUBA","kuba","Kuba" oraz "DYZMA"

Przyrównuj lowercase'y stringów, będzie dużo mniej kombinacji małych i dużych liter dla każdego imienia :D

1
Spine napisał(a)

Przyrównuj lowercase'y stringów

Zamiast konwertować do LowerCase można od razu porównać zawartość dwóch łańcuchów bez Case Sensitive dzięki funkcji CompareText;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1