Program rozpoznający płeć (Delphi)

0

Witam

Muszę napisać pewien program w języku Delphi temat tego programu brzmi:

"Napisac program który wczyta dowolne imię osoby i określi czy jest to kobieta czy mężczyzna. Przewidzi możliwe wyjątki w postaci imion np. Bonawentura, Jarema, Kuba, Dolores, Karen, Miriam, Barneba. Program wzbogacić w obiekty graficzne np przyciski itp"

Udało mi się napisać program, lecz nie wiem jak mam wprowadzić wyjątki w postaci podanych wyżej imion i wzbogacić go graficznie.

var
   i,podciag:string;
   x: integer;
begin
     writeln('Wpisz swoje imie aby sprawdzic czy jestes Mezczyzna');
     readln(i);
            x:= Length(i);
    podciag:= Copy(i,x,1);
          if podciag='a'then
         begin
    writeln('JesteS Kobieta');
    end
                  else
    writeln('Jestes Mezczyzna');
    readln
end.
0

Wpisz sobie to bonawentura w szukajkę na forum 4p.

0

Instrukcją case zrób wyjątki.

0
qeeepek napisał(a)

Instrukcją case zrób wyjątki.
jak to mniej wiecej bedzie wygladalo?

Wibowit wpisałem przyda mi się to bo są tam te imiona i tylko z tego powodu, natomiast jak mój kod źródłowy będzie wyglądał po dodaniu wyjątków, oraz obiektów graficznych to nie mam pojęcia.

0

Vehr, na tym forum podstawą jest praca własna - czytasz książkę, kurs i próbujesz zrobić. Dopiero jak nie możesz sobie poradzić pytasz tutaj. Wątki, gdzie autor nie wykazuje własnej pracy lądują w koszu.

Zacznij od podstaw, tu masz instrukcje warunkowe w delphi ładnie opisane: Rozdział 2, a właściwie w kompendium znajdziesz wszystko co jest potrzebne.

0

używając komendy case

 case i of
          Bonawentura: Writeln('mezczyzna');
          end;
          readln;

czy jest to dobrze skonstruowane ? w ktorym momencie mam tego uzyc?

0

czy jest to dobrze skonstruowane ? w ktorym momencie mam tego uzyc?

No to ty chyba musisz się najpierw nauczyć programować.

Widać że znalazł gotowca. BTW. Instrukcja CASE nie działa na stringach z tego co wiem?

0

nie kłam, że udało Ci się napisać bo znalazłeś gotowca ;)

1)Sprawdź długość wyrazu
2)Instrukcja warunkowa jezeli ostatnia litera 'A' to jest to kobieta, jezeli nie mezczyzna
3)Utworz dwa pliki: zenskie.txt meskie.txt powstawiaj imiona
4)Przeszukaj pliki czy znajduje sie wprowadzone imie w ktoryms z tych plikow
5)Jezeli tak to zmien tekst, ze osoba jest z imieniem wyjatkow.

Druga sprawa, program który masz podany to jest w pascalu nie obiektowym delphi.

0

Jezu, który to już temat o imionach i rozpoznawaniu płci O.O

0
ubuntuser napisał(a)

Jezu, który to już temat o imionach i rozpoznawaniu płci O.O

Nie tylko tu...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2206594.html :D

A podobno tam nie odrabiają zadań za frajer :p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1