Flutter bloc

0

Flutter mnie dopadł i ma m pytanie o bloc.
Rozumiem, że drzewo widgetów wygląda tak, że mamy główny widget (główne okno), który w body ma BlocProvider.
BlocProvider w child ma widget, powiedzmy, Stack, w którym mamy BlocBuilder, który wstawia kawałki tego widgeta w zlaeżności od jakiegos stanu.
Tak to można zrozumieć?

2

Klasa która jest Bloc, umożliwia wystawienie strumienia do nasłuchiwania, np. po to, by wyrenderować od nowa widget gdy zmieni się stan. Tu warto byś zadał sobie pytanie co z tego wynika, dlaczego właśnie tak przekazywane są wyniki, wtedy łatwiej pojmiesz o co tu w ogóle chodzi.

Klasa BlocProvider daje Ci podstawę, abyś mógł go odgórnie napakować go instancjami różnych bloc, by później móc wyciągać instancję obiektu w dowolnym miejscu. Dzięki temu nie musisz jawnie w środku wszystkich widgetów robić pośredniego przekazywania.

Klasa BlocProvider to widget, który wyciąga bloc z providera, nasłuchuje go i wraz z otrzymanym stanem renderuje Ci na nowo widget.

3

ja polecam tą libkę
https://pub.dev/packages/get

moim zdaniem łatwiejsza w użyciu niż streamy

0

@pan_plantacji: Czyli tak jak napisałem :)
Ideę to ja rozumiem, chodziło mi o konkretne zastosowanie dla odświeżania części widgetów.

Klasa BlocProvider to widget, który wyciąga bloc z providera, nasłuchuje go i wraz z otrzymanym stanem renderuje Ci na nowo widget.

Tu miał być BlocBuilder, tak?

1

BLoC to tragedia. Tak jak ktoś na forum napisał, kompletne przeinżynierowanie i wymyślanie koła na nowo. Potrzebowałem się sam przekonać na własnej skórze. Kodu pierdyliard linii, a jedyne co daje to state management. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest Riverpod - Provider, but different

PS.
Nikt nigdzie nie był w stanie mi pokazać przykładu formularza z wykorzystaniem BLoC, gdzie potrzebne jest więcej danych z API niż tylko wczytywanie listy.
[Flutter] BLoC - więcej niż jeden "provider" do obsługi formularzy

2

A GetX widziałeś?

0

No właśnie już mi wcześniej przeleciało gdzieś przed oczami ale stwierdziłem, że nie warte uwagi. Z tego co widzę (na pierwszy rzut oka) to ta biblioteka to dar bogów i wydaje się być lepsza niż riverpod. Cieszy mnie to, że powstaje coraz więcej bibliotek do Fluttera. Wszystko wskazuje na to, że może coś z tego będzie ;-)

0

@AdamWox: masz jakiegoś mobilnego klienta do Optimy? Dokumenty magazynowe, przyjęcia itp?

0

@jacek.placek: nie mam. Ale mieliśmy 15 podejść do www do tego problemu tylko z czasem jest kiepsko. Problem z mobilką do optimy jest taki, że wdrożenie wymaga serwera z API u klienta. Potrzebujesz centrale żeby cokolwiek działało. Stawianie jakiś iis'ów, przekierowanie portów, firewalle... W łeb sobie idzie strzelić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1